Teraz czytasz...
Rokitnik. Jak wykorzystać jego właściwości zdrowotne
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Rokitnik. Jak wykorzystać jego właściwości zdrowotne

Agnieszka Gotówka

Rokitnik to dla niektórych jedynie roślina ozdobna, tymczasem ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Ceni się ją również w kosmetyce naturalnej.

Właściwości zdrowotne rokitnika

Mają kształt drobnych kuleczek o kwaskowatym, wręcz cierpkim smaku. Zawierają mnóstwo substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na organizm. Szacuje się, że jest ich blisko 200. Na uwagę zasługują:

  • wysoka zawartość witamin A, C, E, F, K, P,
  • wapnia,
  • żelaza
  • manganu.

Towarzyszą im flawonoidy, garbniki, antocyjany, które skutecznie niszczą wolne rodniki stanowiące zagrożenie dla organizmu.

Lecznicze właściwości rokitnika znano już w starożytnej Grecji. Owoce te dodawano do paszy dla koni, by nadać sierści zwierząt blasku. Stąd właśnie wzięła się łacińska nazwa tej rośliny – Hippophae rhamnoides (hippos – koń, pháo – błyszczę). Wspominają o niej również tybetańskie i mongolskie księgi medyczne.

Spożywanie owoców rokitnika w znaczącym stopniu podnosi odporność organizmu. Pomaga również pozbyć się problemów ze strony układu pokarmowego, a dodatkowo poprawia krążenie.

Działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. Pomaga zwalczyć choroby skóry i regeneruje naskórek. Usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego. Nie bez powodu Rosjanie nazywają go „Złotem Syberii”. To właśnie m.in. stamtąd (ale też z krajów nadbałtyckich) importuje się tę roślinę.

Rokitnik i witamina C

Pod względem zawartości witaminy C rokitnik ustępuje jedynie owocom dzikiej róży. W 100 g znajdziemy aż 250 mg kwasu askorbinowego. To znacznie więcej niż dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Przetwory z rokitnika zaleca się spożywać w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić odporność. Są one polecane również tym osobom, które zmagają się z bólem mięśni i stawów, brakiem apetytu lub mają skłonność do powstawania siniaków.

Jakie przetwory przygotujesz z rokitnika?

Nie trzeba również obawiać się, że z chwilą przetworzenia owoców rokitnika witamina C się z nich ulotni. Ubytki będą, ale wciąż pozostanie jej wiele. Warto więc fakt ten wykorzystać i przygotować z rokitnika pyszne:

  • dżemy,
  • konfitury,
  • soki
  • nalewki.

Jego owoce smaczne są również po ususzeniu. W takim wypadku polecić można herbatki z rokitnika.

Olej rokitnikowy i jego właściwości

Olej z rokitnika wykorzystuje się od lat w celu leczenia wielu dolegliwości. Pozyskiwany jest zarówno z nasion, jak i pulpy owocowej tej rośliny. Można go stosować zewnętrznie i wewnętrznie.

Sprawdza się w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Stosuje się go także w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej układu pokarmowego. Spożywany regularnie w odpowiednich ilościach bardzo dobrze wpływa na układ krążenia: obniża poziom cholesterolu, zapobiega zlepianiu się płytek krwi oraz normalizuje ciśnienie.

Jest jednym ze składników płukanek do ust, zalecanych w leczeniu aft lub stanów zapalnych w jamie ustnej. Nasączone nim gazy lub wata sprawdzają się w terapii owrzodzeń, odmrożeń, oparzeń i odleżyn.

Mimo wielu właściwości prozdrowotnych, oleju z rokitnika nie powinny stosować osoby cierpiące na stany zapalne trzustki i wątroby oraz pacjenci z ostrym zapaleniem pęcherzyka żółciowego i kamicą żółciową.

Rokitnik z powodzeniem można zasadzić we własnym ogrodzie. Należy jednak pamiętać, że aby cieszyć się bogactwem owoców, trzeba mieć krzewy żeńskie i męskie. Roślina ta jest bowiem dwupienna. Okazy męskie produkują pyłek do zapłodnienia kwiatów żeńskich.

Właściwości rokitnika - infografika
Właściwości rokitnika – infografika

Kosmetyki naturalne z wykorzystaniem rokitnika

Owoce rokitnika wykorzystuje się nie tylko w kuchni. Od wieków jest to również bardzo cenny kosmetyk. Często używa się go jako barwnika, wyróżnia się bowiem wysoką zawartością beta-karotenu. Spotkać go więc można w płukankach koloryzujących do włosów lub samoopalaczach. Nadaje skórze delikatny, złocisty odcień, a przy tym wyrównuje jej koloryt. Rokitnik wykazuje również pozytywne działanie na włosy, stąd znaleźć go można w szamponach i odżywkach. Zapobiega ich wypadaniu, wzmacnia je i odżywia. Są one dzięki temu mocniejsze i nabierają zdrowego blasku. Roślina ta pomaga też w walce z łupieżem, stymuluje ponadto wzrost włosów.

Kosmetyki z rokitnikiem wykazują działanie zmniejszające widoczność blizn. Przyspieszają gojenie się ran, wyprysków, zmian alergicznych i stanów zapalnych skóry. Tego rodzaju działanie rokitnik zawdzięcza obecności kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego – Omega-7. Jest to naturalny składnik lipidów skóry, który wpływa m.in. na regenerację naskórka.

Preparaty z dodatkiem rokitnika poleca się w pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się, podrażnionej. Substancje zawarte w tej roślinie minimalizują zmarszczki i zmiany trądzikowe. Stanowią również naturalny filtr przeciw promieniowaniu UVA i UVB.

Naturalne kremy z rokitnikiem mają żółto-pomarańczowy odcień. Jest to zupełnie naturalne i związane z obecnością beta-karotenu. Z czasem jednak kosmetyk traci swoją barwę, co jednak w żadnym stopniu nie pogarsza jego właściwości.

Uprawa rokitnika we własnym ogrodzie

Rokitnik dobrze znosi suszę i niskie temperatury, niektóre odmiany wytrzymują nawet mrozy do -50 stopni. Rokitnik jest również niewrażliwy na zanieczyszczenia środowiska, a dzięki symbiotycznemu współżyciu z bakteriami mającymi zdolność wiązania azotu z powietrza, może rosnąć na ubogich glebach.

W sprzyjających warunkach osiąga wymiary 8-mio metrowego drzewa. Najbardziej lubi piaszczyste i koniecznie dobrze nasłonecznione tereny, dlatego też w stanie naturalnym spotkać możemy go nad morzem, gdzie zasiedla piaszczyste urwiska.

Naturalnie występujące osobniki należą do roślin chronionych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby zaprosić rokitnik do własnego ogrodu.

Przeglądając dawne poradniki dla rolników możemy zauważyć, że do upraw tej rośliny zachęcali już nasi przodkowie. W podręczniku autorstwa Stanisława Wodzickiego z 1818 roku pt.: O chowaniu, użytku, mnożeniu i poznawaniu drzew, krzewów, roślin i ziół celniejszych ku ozdobie ogrodów przy zastosowaniu do naszej strefy czytamy między innymi:

„ W piaszczystych kraiach, dlatego, że kolczysty, żywe z niego robią płoty. W angielskich ogrodach przydatny do klombów, gdzie seled liści barwą odbija dziwnie od zieloności drzew innych. Nim także utwierdzaią piaszczyste morza brzegi, ażeby się nieusypywały. Że to drzewko doskonale zimę naszą wytrzymuje, nie można dosyć Amatorom naszym polecić iego hodowanie”(pisownia oryginalna).

Zobacz także


Kiedy zbierać rokitnik?

Wbrew często powielanym informacjom, owoców rokitnika wcale nie trzeba zbierać po przymrozkach. Biorąc pod uwagę ponad 20-letnie doświadczenie w uprawie tego gatunku, wiedzę zdobytą z dostępnej literatury, uczestnictwo w międzynarodowych konferencjach rokitnikowych i współpracę z ośrodkami naukowymi, zajmującymi się także tymi owocami, chcielibyśmy zaapelować o nierozpowszechnianie takich informacji w mediach i prasie fachowej ponieważ wprowadzają one w błąd wiele ludzi, którym owoce rokitnika, a przede wszystkim ich niezwykłe właściwości prozdrowotne, w tym antywirusowe są niejednokrotnie jedyną nadzieją na wzmocnienie organizmu, a przez to na profilaktykę przeciw wielu w/w chorobom bądź złagodzenia ich skutków – piszą Maciej Dolata, Piotr Boguta i Piotr Nowak w komunikacie prasowym promującym polskie superfoods.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.