Sok z granatu uznawany jest za bardzo zdrowy. I słusznie, bo to solidne źródło związków o silnych właściwościach przeciwutleniających, a także witamin i minerałów. Nic zatem dziwnego, że można go wykorzystać w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Kto szczególnie powinien spojrzeć na niego przychylniejszym okiem? Dlaczego warto? I gdzie kupić prawdziwy sok z granatu? Przeczytajcie!
Sok z granatu: źródło silnych przeciwutleniaczy
Granat to owoc granatowca właściwego. Krzew ten prawdopodobnie pochodzi z terenów Iranu i Afganistanu, dziś jednak jest uprawiany w wielu miejscach na świecie (m.in. w całym regionie Morza Śródziemnego, Indiach, w niektórych rejonach Stanów Zjednoczonych (głównie w Arizonie i Kalifornii), Chin i Japonii).
→ Przeczytaj również: Jak obierać granat: praktyczne metody i porady
Granaty wykorzystywano od wieków, nadając im religijny symbol płodności, obfitości czy nieśmiertelności. W medycynie ludowej stosowano je jako środek przeciwko pasożytom. Podawano też na biegunkę i wrzody.
W dużym granacie może być nawet od 1200–1300 nasion
Granaty: właściwości
- Zawierają bardzo silne przeciwutleniacze, dzięki czemu wykazują trzykrotnie większe właściwości antyoksydacyjne niż czerwone wino i zielona herbata.
- Owoce działają przeciwzapalnie, dzięki czemu mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka (dotyczy to zwłaszcza nowotworu prostaty i piersi).
- Są niskokaloryczne (ok. 70 kcal w 100 g)..
- Stanowią dobre źródło witamin (zwłaszcza witaminy C i witaminy A), a także składników mineralnych (takich jak potas, magnez i fosfor).
- W nasionach granatu są obecne również białko oraz błonnik pokarmowy.
→ Przeczytaj również: Produkty bogate w żelazo [lista top 10]
Sok z granatu: na co jest dobry?
Sok z granatu pozyskuje się z osnówki (otacza nasiona, jest bardzo soczysta) lub z całego owocu.
Podobnie jak sam owoc, sok pozyskany z granatu jest szalenie zdrowy. Komu poleca się jego spożywanie?
- Granat nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów nasyconych, więc śmiało mogą go spożywać osoby z chorobami sercowymi lub naczyniowymi. Dowiedziono również, że regularnie spożywany obniża ciśnienie tętnicze krwi.
- Ze względu na solidne źródło związków o silnych właściwościach przeciwutleniających (garbników, antocyjanów), sok z grantu jest odpowiedni dla osób z miażdżycą.
- Nie zaszkodzi też chorym na cukrzycę typu 2. W jednym z badań wykazano, że sok z granatu przyczynia się do obniżenia poziomu stężenia glukozy na czczo, a także do zmniejszenia insulinooporności.
- Wyniki badań naukowych wskazują, że ekstrakt z kory, soku i oleju z nasion granatu spowalnia reprodukcję komórek rakowych. Większość badań koncentrowała się na złośliwych guzach piersi i prostaty. W innych podawano myszom sok z granatu, co powodowało zmniejszanie się u nich guza płuc.
- Na sok z granatu przychylniejszym okiem powinni też spojrzeć mężczyźni. W badaniu z udziałem ludzi potwierdzono, że u mężczyzn po operacji i naświetlaniu przeciw rakowi prostaty wydłużył się przeciętnie czterokrotnie czas podwojenia poziomu PSA (antygen prostaty), kiedy pili codziennie 0,24 l soku z granatów. Poziom PSA u tych pacjentów podwajał się znacząco długo, bo od 15 do 54 miesięcy.
- Uważa się też, że związki bioaktywne obecne w granacie odgrywają rolę w prewencji i leczeniu białaczki, a także raka wątrobowokomórkowego.
- Obecne w granacie flawonoidy pomagają też w łagodzeniu stanów zapalnych, a tym samym bolesności stawów. Ekstrakt soku z granatów pomaga hamować działanie enzymu niszczącego chrząstkę stawową.
→ Przeczytaj również: Sok z żurawiny: nie tylko na zapalenie pęcherza!
Jak pić sok z granatu?
Wiesz już, na co jest dobry sok z granatu, pozostaje więc pytanie, jak go spożywać. I tu pojawia się problem, bo dobrej jakości sok niestety kosztuje. A to dlatego, że jego pozyskanie nie jest tanie: z każdego kilograma granatów otrzymuje się od 500 do 750 g soku. Do tego istotne jest, by był to produkt wysokiej jakości i odpowiednio pozyskiwany.
Stąd najlepszym wyborem będzie ekologiczny sok z granatu. Tylko taki nie zawiera wody, konserwantów, sztucznych barwinków i aromatów. Tłoczony jest ze świeżych owoców pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.
→ Przeczytaj także: Przejrzałe banany. 7 pomysłów na ich wykorzystanie
Jeśli mamy wyciskarkę wolnoobrotową, sok można pozyskać samodzielnie. Będzie cierpki w smaku, więc by nieco tę gorycz przełamać, można dodać np. jabłko. Ale za to jak orzeźwia!
Sok z granatu: zastosowanie i dawkowanie
Najczęściej zalecana dawka to 50 ml czystego soku lub rozcieńczonego wodą przed posiłkiem (dzieci 15-20 ml dziennie).
Sok można też dodawać do koktajli lub stosować jako dodatek do budyniu czy kaszki manny. Dobrze się też sprawdzi jako składnik sosów, stanowiąc doskonałe zastępstwo soku z cytryny.
Trzeba też pamiętać, że granat wchodzi w interakcję z lekami, m.in. inhibitorami ACE (jest cała grupa leków stosowanych przy nadciśnieniu). Może też nasilać działanie wafaryny (substancji stosowanej w celu obniżenia krzepliwość krwi).
→ Przeczytaj także: Interakcje żywności i leków. Sprawdź!
Sok z granatu pozostawia na tkaninach trudne do usunięcia plamy!
Pomysły na granat!
Oprócz picia soku, posypywania ziarnami granatu lodów czy dodawania ich do sałatek, można sporządzić odżywczy i barwny „budyń”. By go przygotować, potrzebne są:
- 1 szklanka soku z granatów,
- 3 łyżki stołowe kaszki manny,
- 2 łyżeczki nierafinowanego cukru,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- niecałe 2 szklanki pełnotłustego mleka,
- 1 jajko (rozmieszane),
- 4 łyżki miodu lub innej substancji słodzącej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Na małym ogniu gotujemy posłodzone mleko z kaszką i cynamonem, odstawiamy i mieszamy z sokiem i jajkiem oraz resztą składników. Odstawiamy dobrze wymieszane na 5 minut. Po chwili oceniamy, czy konsystencja nam odpowiada. Jeśli nie trzeba nic dodać dla zagęszczenia lub rozrzedzenia, wówczas przez chwilę gotujemy nasz „budyń”. Rozlewamy do salaterek i dekorujemy według uznania. Najlepiej smakuje podany na ciepło.
→ Polecamy też babeczki bananowe z mascarpone i granatem
Dobrą przekąską jest też suszony granat (nasiona lub kwiat). Owoc w takiej wersji zachowuje wiele witamin i składników mineralnych, a jednocześnie jest przyjemnie chrupiący.