Teraz czytasz...
Jak zrobić chlebek bananowy?

Jak zrobić chlebek bananowy?

pokrojony chlebek bananowy na blaszce

Chlebek bananowy jest łatwy w przygotowaniu, ale co najważniejsze pozwala na wykorzystanie przejrzałych bananów, które dość często trafiają na śmietnik. Podpowiadamy, jak zrobić chleb bananowy, z czym go jeśc i jak przechowywać.

Chlebek bananowy. Ciasto czy pieczywo?

Nazwa jest myląca, bo czy bananowy chlebek to faktycznie chleb? To bardziej lekko wilgotna babka, z niewielką ilością cukru albo zupełnie go pozbawiona, mogąca pełnić rolę deseru. Ale są osoby, które tego rodzaju wypiek jedzą na śniadanie po zapieczeniu w tosterze.

→ Przeczytaj również: 7 sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów

Z czym jeść chlebek bananowy?

Świetnie smakuje z dodatkiem masła orzechowego albo miodu. Można też oprószyć go cukrem pudrem.

Tak wiele możliwości wynika z tego, że ciasta bananowe można zrobić z wieloma dodatkami. Idealne będą bakalie, m.in. żurawina i rodzynki. Sprawdzą się też orzechy i daktyle oraz świeże owoce, np. maliny.

I myli się ten, kto uważa, że to wypiek codzienny, pozbawiony uroczystego charakteru. Viola Grzelka, autorka książki z przepisami „Mamucie Przysmaki”, proponuje, by do surowej masy (masła, cukru i jajek) wmiksować ć 1–2 garście umytych i osuszonych liści szpinaku, najlepiej delikatnego szpinaku baby, który będzie tu naturalnym barwnikiem.

Chlebek wspaniale smakuje z masą serową i pięknie wygląda na bożonarodzeniowym stole ozdobiony gałązkami pachnącego lasem rozmarynu i świeżą żurawiną

Szpinak nie zmieni smaku ciasta, nada mu jedynie zielonego koloru, który ładnie kontrastuje z kremową masą i ciemnoczerwonymi owocami. Pamiętaj, aby nie miksować bananów, rozgnieć je tylko widelcem i wymieszaj łyżką z resztą ciasta.

Chlebek bananowy – przepis

pokrojony chlebek bananowy na blaszce

Chlebek bananowy (przepis)

Przepis na chlebek bananowy jest dość uniwersalny. Warto potraktować go jako inspirację i przygotować z ulubionymi dodatkami, np. daktylami, orzechami lub żurawiną.
Bananowy chlebek przygotujesz w 15 min. I choć na gotowy wypiek trzeba poczekać nieco dłuzej, zdecydowanie warto!
Informacje praktyczne:
W podanym przepisie kubek to 250 ml. Z podanej listy składników upieczesz chlebek bananowy na blaszce o wymiarach 24 x 14 cm.
Ciasto bananowe to dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych owoców. Więcej pomysłów na to, co zrobić z dojrzałych bananów, znajdziesz w naszym artykule.
Autorką przepisu na chlebek bananowy jest Maja Skorupska.

Składniki
  

  • 2 kubki* mąki pszennej (typ 500)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium)
  • ½ kubka cukru (może być mniej)
  • 1 kubek mleka
  • 125 g posiekanych daktyli
  • 2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 2 jajka

Przygotowanie
 

  • W dużej misce mieszamy suche składniki, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodajemy posiekane daktyle.
  • Osobno mieszamy mokre składniki: rozgniecione banany, mleko, jajka.
  • Ubijamy mikserem, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
  • Porcjami dodajemy suche składniki do mokrych, za każdym razem mieszając masę łyżką.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Wykładamy masę do formy, wyrównujemy.
  • Wierzch można dowolnie udekorować, np. daktylami, orzechami włoskimi albo kawałkami bananów.
  • Chlebek pieczemy 45-50 min do suchego patyczka.
Słowa kluczowe banany, chlebek bananowy
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ile piec chlebek bananowy?

Trzymamy go w piekarniku do tzw. suchego patyczka. Niektóre przepisy podpowiadają, by po upieczeniu zostawić ciasto jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć je z blaszki i położyć na kratce.

Jak przechowywać chlebek bananowy?

Można go owinąć bawełnianą ściereczkę albo zamrozić (w całości lub w porcjach).

→ Przeczytaj również: Czerstwy chleb – 10 sposobów na jego wykorzystanie

Jakie ciasto zrobić z bananów?

Przepis na chlebek bananowy idealnie wpisuje w ideę oszczędnego jedzenia. Przygotujesz je z przejrzałych bananów, których cena w sklepie często jest mocno obniżona. To też sposób na to, by ich nie wyrzucać, jeśli owoce zbyt długo leżały w naszej kuchni. Z tych owoców możesz też przygotować bananowe pączki, muffinki ze szpinakiem i bananem i bezglutenowe muffinki. Polecamy też owsiankę z banalnymi i mango oraz wegańskie lody bananowe.

Bez obaw! Banany z ciemną skórką nadal są dobre do spożycia. Ciemne plamy na skórce wskazują jedynie na zaawansowany proces dojrzewania.

Kiedy owoc jest zrywany, ma zieloną barwę, za co odpowiada chlorofil. Z czasem więcej w skórce karotenu, który nadaje jej żółtego koloru. Owoce są wówczas twarde, łatwo je obrać i mają niezbyt słodki smak. Kiedy jednak poleżą przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej, wówczas na ich powierzchni zaczną się pojawiać brązowe plamki.

Banany z ciemnymi plamami są zdecydowanie słodsze, stąd w wielu wypiekach zastępują cukier. Są też bardziej sycące.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.