Tematem przewodnim najnowszego numeru Biokuriera są śniadania. Z artykułów dowiecie się, czy warto je jeść i co podaje się o poranku w różnych zakątkach świata. Nie zabraknie również inspiracji. Publikujemy kilka sprawdzonych przepisów na pyszne i pożywne dania. Jednym z nich jest chlebek bananowy. Spróbujcie!
Jedni lubią śniadania wytrawne, inni przeciwnie – lekkie i słodkie. Ja należę do tych drugich i moje pierwsze danie dnia, na wzór francuski i włoski, to czarna kawa i kawałek pieczywa pszennego z miodem lub konfiturą. Często piekę chlebek bananowy, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. To lekko wilgotna babka, z niewielką ilością cukru, świetna do opiekania w tosterze. Smakuje doskonale z masłem orzechowym lub miodem.
https://biokurier.pl/jedzenie/zdrowie-jedzenie/czy-weganizm-wyjdzie-nam-na-zdrowie/
Jak przygotować chlebek bananowy?
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas pieczenia: 45-50 min
Składniki (na formę 24 x 14 cm):
- 2 kubki mąki pszennej (typ 500)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium)
- ½ kubka* cukru (może być mniej)
- 1 kubek mleka
- 125 g posiekanych daktyli
- 2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
- 2 jajka
*kubek to 250 ml
https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/owoce-egzotyczne-w-diecie-dziecka/
Sposób przygotowania:
- W dużej misce mieszamy suche składniki, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
- Dodajemy posiekane daktyle.
- Osobno mieszamy mokre składniki: rozgniecione banany, mleko, jajka.
- Ubijamy mikserem, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
- Porcjami dodajemy suche składniki do mokrych, za każdym razem mieszając masę.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C .
- Wykładamy masę do formy, wyrównujemy.
- Wierzch można dowolnie udekorować, np. daktylami, orzechami włoskimi albo kawałkami bananów.
- Chlebek pieczemy 45-50 min do suchego patyczka.