Chlebek bananowy [przepis]

Chlebek bananowy to dobra propozycja na pożywne śniadanie.
Chlebek bananowy to dobra propozycja na pożywne śniadanie.

Tematem przewodnim najnowszego numeru Biokuriera są śniadania. Z artykułów dowiecie się, czy warto je jeść i co podaje się o poranku w różnych zakątkach świata. Nie zabraknie również inspiracji. Publikujemy kilka sprawdzonych przepisów na pyszne i pożywne dania. Jednym z nich jest chlebek bananowy. Spróbujcie! 

Jedni lubią śniadania wytrawne, inni przeciwnie – lekkie i słodkie. Ja należę do tych drugich i moje pierwsze danie dnia, na wzór francuski i włoski, to czarna kawa i kawałek pieczywa pszennego z miodem lub konfiturą. Często piekę chlebek bananowy, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. To lekko wilgotna babka, z niewielką ilością cukru, świetna do opiekania w tosterze. Smakuje doskonale z masłem orzechowym lub miodem.

Czy weganizm wyjdzie nam na zdrowie?

Jak przygotować chlebek bananowy?

  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas pieczenia: 45-50 min

Składniki (na formę 24 x 14 cm):

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
  • 2 kubki mąki pszennej (typ 500)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium)
  • ½ kubka* cukru (może być mniej)
  • 1 kubek mleka
  • 125 g posiekanych daktyli
  • 2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 2 jajka

*kubek to 250 ml

Owoce egzotyczne w diecie dziecka

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce mieszamy suche składniki, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodajemy posiekane daktyle.
  3. Osobno mieszamy mokre składniki: rozgniecione banany, mleko, jajka.
  4. Ubijamy mikserem, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
  5. Porcjami dodajemy suche składniki do mokrych, za każdym razem mieszając masę.
  6. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C .
  8. Wykładamy masę do formy, wyrównujemy.
  9. Wierzch można dowolnie udekorować, np. daktylami, orzechami włoskimi albo kawałkami bananów.
  10. Chlebek pieczemy 45-50 min do suchego patyczka.

 

Brak postów do wyświetlenia