Miodek melisowy to naturalny środek uspokajający, który można podawać nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Polecany w trudnościach w zasypianiu, łagodnym stresie oraz nadmiernej nadpobudliwości. Przygotujesz go bez większego trudu.
Miodek melisowy. Jak go stosować?
Melisa lekarska, w medycynie ludowej znana jako rojownik lekarski, matecznik lub pszczelnik, jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych w Europie. Wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w stanie naturalnym.
W Polsce melisę uprawia się na niewielką skalę, jednak coraz więcej osób ma tę roślinę w swoim ogrodzie. Po roztarciu jej liście dają intensywny, cytrynowy zapach, dlatego na świeżo można używać ich do aromatyzowania napojów, deserów oraz ciast jako namiastkę cytryny.
Po miodek melisowy sięgamy regularnie, 2 do 3 razy dziennie, albo doraźnie np. w przypadku trudności w zasypianiu 30 minut przed snem. Można zażywać go bezpośrednio na łyżeczce albo zawieszając w niewielkiej ilości wody.
Jak zrobić miodek melisowy?
Miodek melisowy [przepis]
Składniki
- 150 g miodu płynnego
- 2-3 garście świeżych liści melisy
Przygotowanie
Metoda na ciepło
- 150 g miodu podgrzewamy na łagodnym ogniu, aż stanie się lekko płynny.
- Dodajemy 2-3 garście świeżych liści mięty i jeszcze przez minutę podgrzewamy, łagodnie mieszając.
- Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ciepłej kuchence na 5-10 minut (dzięki temu miód nabierze intensywniejszego aromatu).
- Po upływie tego czasu miód przekładamy razem z melisą do słoiczka, zakręcamy, lakujemy i przechowujemy w miejscu chłodnym i suchym.
Metoda na zimno
- Ucieramy w moździerzu posiekane wcześniej świeże liście melisy (2 -3 garści) z 2 płaskimi łyżeczkami cukru, następnie dodajemy 100 g miodu pszczelego.
Więcej przepisów na naturalne specyfiki na różne dolegliwości znajdziecie w książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”.