Teraz czytasz...
Miodek melisowy [przepis]

Miodek melisowy [przepis]

Miodek melisowy to naturalny środek uspokajający, który można podawać nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Polecany w trudnościach w zasypianiu, łagodnym stresie oraz nadmiernej nadpobudliwości. Przygotujesz go bez większego trudu.

Miodek melisowy. Jak go stosować?

Melisa lekarska, w medycynie ludowej znana jako rojownik lekarski, matecznik lub pszczelnik, jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych w Europie. Wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w stanie naturalnym.

W Polsce melisę uprawia się na niewielką skalę, jednak coraz więcej osób ma tę roślinę w swoim ogrodzie. Po roztarciu jej liście dają intensywny, cytrynowy zapach, dlatego na świeżo można używać ich do aromatyzowania napojów, deserów oraz ciast jako namiastkę cytryny.

Zobacz także

Po miodek melisowy sięgamy regularnie, 2 do 3 razy dziennie, albo doraźnie np. w przypadku trudności w zasypianiu 30 minut przed snem. Można zażywać go bezpośrednio na łyżeczce albo zawieszając w niewielkiej ilości wody.

Jak zrobić miodek melisowy?

Miodek melisowy [przepis]

Przepis na miodek melisowy pochodzi z książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”, którą dr n. farm. Marek Ellnain napisał razem z żoną Roksaną.
W książce znajdziecie receptury na specyfiki stosowane w leczeniu różnych dolegliwości, które wykorzystywały moc ziół i roślin o udowodnionym działaniu.

Składniki
  

  • 150 g miodu płynnego
  • 2-3 garście świeżych liści melisy

Przygotowanie
 

Metoda na ciepło

  • 150 g miodu podgrzewamy na łagodnym ogniu, aż stanie się lekko płynny.
  • Dodajemy 2-3 garście świeżych liści mięty i jeszcze przez minutę podgrzewamy, łagodnie mieszając.
  • Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ciepłej kuchence na 5-10 minut (dzięki temu miód nabierze intensywniejszego aromatu).
  • Po upływie tego czasu miód przekładamy razem z melisą do słoiczka, zakręcamy, lakujemy i przechowujemy w miejscu chłodnym i suchym. 

Metoda na zimno

  • Ucieramy w moździerzu posiekane wcześniej świeże liście melisy (2 -3 garści) z 2 płaskimi łyżeczkami cukru, następnie dodajemy 100 g miodu pszczelego. 
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!
W książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty” znajdziecie też przepisy na miodek różany i miodek z ziela miodunki plamistej.

Więcej przepisów na naturalne specyfiki na różne dolegliwości znajdziecie w książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.