Teraz czytasz...
Gorczyca – właściwości i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Gorczyca – właściwości i zastosowanie

ziarna gorczycy

Gorczyca znana jest jako przyprawa od czasów starożytnych. Używana była w Grecji i Rzymie, gdzie wierzono, że ma nie tylko lecznicą, ale i magiczną moc. Sprawdzamy, jakie ma właściwości i do czego warto ją wykorzystać. 

Co to jest gorczyca?

Gorczyca to zbiorcza nazwa roślin jednorocznych, oleistych i miododajnych z rodziny Brassicaceae. Wyróżnia się:

  • gorczycę białą,
  • gorczycę czarną,
  • gorczycę sarepską.

Różnią się między sobą składem, jednak podstawa jest wspólna: gorczyca to solidne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera witaminy z grupy B, m.in. kwas foliowy, oraz składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, cynk i selen). Drobne ziarenka są też źródłem białka i błonnika pokarmowego.

Wszystkie gatunki gorczycy mają w składzie tzw. glukozynolany, czyli tioglukozydy lotnych olejków gorczycznych. To specyficzna grupa glukozydów zawierających siarkę, których najwięcej znajdziemy w nasionach. W gorczycy białej występuje sinalbina, a w gorczycy sarepskiej i czarnej – sinigrina.

Substancje te pełnią w roślinie funkcje obronne i ochronne przed zwierzętami i roślinami. Kiedy zostaje miażdżona lub uszkodzona, dochodzi do reakcji między glukozynolanami a mirozynazą, w wyniku czego tworzy się toksyczny izotiocyjanianin allilu (u gorczycy czarnej i sarepskiej), p-hydroxybenzyl izotiocyjanianu (u gorczycy białej). Powodują silne podrażnienie skóry i nabłonka jelit, negatywnie oddziałują na pracę serca i nerek. Mogą też wywołać zapalenie oskrzeli, płuc, biegunki, a także poronienie.

Czy to oznacza, że gorczyca jest trująca? Tak, jednak tylko wtedy, gdy zjada się ją w bardzo dużych ilościach. Stosowana z rozwagą jest bezpieczna.

musztarda i ziarna gorczycy
Z ziaren gorczycy produkuje się musztardę

Biała gorczyca: właściwości i zastosowanie

nasiona gorczycy na łyżeczceGorczyca biała (Sinapsis alba), zwana też żółtą lub jasną, pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Uprawia się ją jako roślinę oleistą. Jej nasiona zawierają 35 proc. olejku i białka. W składzie kwasów tłuszczowych oleju przeważa kwas erukowy (41,5 proc.), ponadto występują kwasy nienasycone: oleinowy, linolenowy i eikozenowy i linolowy. Rośnie dobrze na polskich glebach piaszczysto-gliniastych i gliniasto-piaszczystych. Jest znakomitą rośliną miododajną i źródłem pyłku.

W Polsce za pospolity chwast uważa się gorczycę polną, która rośnie na rowach, polach i nieużytkach. Nie powinno się jej dawać zwierzętom do jedzenia, bo może powodować zatrucia.

Gorczyca czarna (Brassica nigra L.), zwana też kapustą czarną, pochodzi z rejonów śródziemnomorskich i od dawna jest uprawiana jako roślina oleista. W stanie dzikim porasta też rowy i zarośla. Jej nasiona zawierają do 35 proc. olejku, białka, śluzy i tioglikozydy (związki zawierające siarkę), które pod wpływem enzymu uwalniają izotiocyjanian allilu. Składnik ten działa miejscowo podrażniająco i wywołuje zaczerwienienie skóry.

Z kolei gorczyca sarepska (Brassica juncea), znana jako modra lub sitowa, ma bogate w olej nasiona. Tłoczy się go i stosuje do celów spożywczych. Tego rodzaju gorczyca jest też bogatym źródłem białka.

Gorczyca – działanie prozdrowotne

Drobne ziarenka od wieków stosowano w medycynie tradycyjnej. Ich lotne olejki wykazują silne właściwości rozgrzewające i pobudzające, bo są w stanie przeniknąć aż do zakończeń nerwowych.

Gorczycę czarną wykorzystywano jako środek diuretyczny. Używano ją zewnętrznie w przypadku artretyzmu i reumatyzmu. W postaci odwaru stosowano gorczycę czarną w leczeniu bólu gardła i bólu głowy. Jej nasiona wykorzystywano też, by pobudzić wzrost cebulek włosowych. Z kolei gorczyca biała wchodziła w skład mieszanek przeczyszczających lub łagodzących stany nieżytowe żądka.

Początkowo gorczycę stosowano wyłącznie w celach leczniczych. Z czasem jednak zaczęto wykorzystywać ją jako przyprawę. Jej drobne nasiona dodawano do ogórków w occie, kiszonek i przetworów mięsnych. Z kolei mieloną gorczycą uzupełniano smak mięs, sosów i ryb.
Gorczyca to roślina oleista, jednak zawiera dużą ilość kwasu erukowego, przez co nie może być wykorzystywana do celów żywieniowych.
Dziś gorczyca stanowi podstawowy surowiec do wyrobu musztardy. Z nasion gorczycy białej wyrabia się musztardę francuską, która charakteryzuje się delikatnym smakiem. Musztardę sarepską (ostrą i wyrazistą w smaku) produkuje się z nasion gorczycy czarnej i sarepskiej.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.