Mięta nie tylko na herbatę…

Mięta zwana była zielem św. Marii we Włoszech, gdzie posypywano nią podłogi w kościele, a biblijni faryzeusze pobierali od jej zbioru dziesięcinę- tak była ceniona. Owidiusz pisze o niej, jako o symbolu gościnności, gdy Baucis i Filemon, para wieśniaków z „Metamorfoz”, czyszczą nią naczynia przed podaniem ich gościom.

Jest jej ponad 600 odmian, w tym korsykańska, imbirowa, okrągłolistna, „citrata”, „crispa”, „variegata” o zapachu mięty i jabłka…, a największą popularnością cieszy się mięta pieprzowa, która jest takim „mieszańcem” ogrodowym. W Polsce rosną prócz niej mięta polej, zielona i nawodna.

Roślinę tą w doniczkach można kupić w sklepach niemal przez cały rok. Zaczął się już ten piękny czas, gdy pojawia się ona w ogrodzie. Dziś postaramy się powiedzieć, dlaczego warto korzystać z dobrodziejstwa tej pozornie dobrze znanej rośliny.

Z octem lub z czekoladą?

Dzięki swemu intensywnemu, odświeżającemu zapachowi mięta wyróżni się jako przyprawa. Można jej używać samodzielnie lub z innymi ziołami. Znamy ją z herbatki na poprawę trawienia, letnich napojów i ponczów ochładzających. Mięta może być też dodawana do sosów, dipów jogurtowych, octów ziołowych lub syropów (do deserów, drinków). Wyróżni się zdecydowanie, jeśli dodamy ją do młodych ziemniaków zamiast koperku. Komponuje się z czosnkiem w twarożkach, z masłem, a nawet z niektórymi rybami. Warto dodawać ją do sałatek, na przykład takiej:

Sałatka miętowa

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

30 dkg melona pociętego w dowolne kawałki
30 dkg pomidorów, dość twardych, pociętych w duże kawałki
1 szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki posiekanej drobno mięty
sól, pieprz, odrobina papryki

Nie wszyscy wiedzą, że miętę można dodawać do ciasteczek z czekoladą czy czekoladowych deserów, także prawdziwych, śmietanowych lodów. Pasuje do ciast wraz z rodzynkami i kwaśnymi czerwonymi porzeczkami. Listki można kandyzować i używać później jako dekoracji potraw.
Nadaje się do suszenia, konserwowania w oleju i occie, jednak najwięcej przyjemności da smak świeżych listków. Starożytni Rzymianie żuli je z miodem dla zamaskowania odoru alkoholu po ucztach.

Mięta i róże

Warto posadzić ją w pobliżu krzewów róż (podobnie jak czosnek) dla ochrony ich przed mszycami. W gospodarstwie domowym można użyć też mięty polej, bo ususzona i rozłożona w szufladach czy szafach odstraszy mole, mrówki, pchły i myszy. Mięta zielona włożona do nowego ula przywabia ponoć pszczoły. Powszechnie używa się jej w bukietach zapachowych i w aromatycznych mieszankach potpourri.

Sprawdź nasz dział: ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

Dla skóry i na przeziębienie

Odwar z liści mięty pomaga mocno wysuszonej i popękanej skórze dłoni, a kąpiel z nim orzeźwia i wzmacnia. Wdychanie olejku przynosi ulgę przy przeziębieniu i grypie. Na czkawkę czy wzdęcia pomóc powinna zimna miętowa herbatka popijana małymi łykami. Masaż z zastosowaniem olejku pomóc może przy migrenie, bólach mięśni i reumatycznych. Z tym jednak uważać muszą alergicy, a osobom o wrażliwej skórze zalecamy dodanie tylko jednej kropli olejku miętowego do łyżeczki (5ml) oleju bazowego, np. rzepakowego. Bardzo ostrożnie powinny miętę i jej olejek stosować kobiety w ciąży.

Jak dbać o miętę w ogrodzie

Mięta lubi ziemię próchniczą, przepuszczalną, lekko zasadową. Rośnie w miejscach nasłonecznionych ale i częściowo zacienionych. To dobra roślina okrywowa pod krzewy czy drzewa, np. jabłoni. Sadzonki rozłogowe sadzi się jesienią lub wiosną co 30 cm. Obrywamy kwiaty, jeśli mamy różne odmiany, by się nie krzyżowały. Jeśli pojawi się rdza, lepiej roślinę wykopać i spalić. Liście zrywamy przed kwitnieniem.

Mięta EKO…

O mietę eko warto zapytać w sklepie z ekologiczną żywnością. Dostarczają ją tam często lokalni rolnicy, dostępna jest także jako składnik soków, napojów, herbatek i przypraw.

Małgorzata Górska / fot.sxc.hu

źródła:
L. Bremness, „Wielka księga ziół”, Warszawa 1991.
http://www.poradnia.pl/mieta-ulatwia-trawienie.html