Głóg – jak wykorzystać jego zalety i dlaczego warto?

Suszone owoce głogu są doskonałym składnikiem herbat owocowych, a także wykorzystywane do aromatyzowania napojów, kompotów. Dawniej dodawano zmielone owoce do mąki, z której wypiekano chleb. Poza tym z głogu można sporządzać kisiele, kompoty, galaretki, marmolady i dżemy. W staropolskiej kuchni znana była zupa z głogu.

Obecnie głóg wykorzystywany jest do przygotowania dżemów, galaretek, cukierków, marmolad. Dodatek owoców głogu do przetworów przyczynia się do polepszenia walorów zdrowotnychi wzbogacenia smaku (np. dżemu z jabłek). Owoce głogu można także wykorzystać do zrobienia wina czy nalewki, albo aromatyzować likier czy syrop owocowy, dodawany do zimnych i gorących napojów.

Głóg – jedna z najstarszych roślin leczniczych

Głóg uważany jest za jedną z najstarszych roślin leczniczych w kulturze zachodniej. Kwiaty i owoce są oficjalnie uznane za surowce zielarskie i zamieszczone są w farmakopeachwielu krajów, m.in. Niemiec, Francji, Anglii.

Głóg (Crataegus sp.) należy do rodziny różowatych (Rosaceae) i występuje w postaci ciernistych krzewów bądź niewielkich drzew. Obejmuje około 280 gatunków, pochodzi z północnej strefy umiarkowanej. Występuje powszechnie w zachodniej Azji, Ameryce Północnej oraz Europie. W Polsce głóg rośnie na terenach niżowych, zwłaszcza na zachodzie oraz w niższych partiach górskich. Można go również spotkać w lasach, zaroślach, na zrębach i zboczach. Jest rośliną ozdobną, często nasadzaną w parkach i ogrodach, jako element żywopłotów. Rośnie w postaci rozgałęzionych 2-5 m krzewów lub niewysokich drzew, osiągających wysokość do 10 m. Kwiaty kwitną w maju i czerwcu. Są koloru białego, rzadziej różowego, zebrane w charakterystyczne kwiatostany. Owoce są niewielkie, mają ok. 1 cm szerokości, cechują się białym, mięsistym miąższem. W zależności od gatunku i stopnia dojrzałości, kolor owoców waha się od żółtego, przez zielony i czerwony do ciemnofioletowego.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dojrzewają pod koniec lata i na początku jesieni (sierpień-październik). Zebrane w odpowiednim momencie i prawidłowo wysuszone kwiaty zachowują naturalną białokremową barwę, a owoce mają twardą skórkę i barwę brunatnoczerwoną.

Substancje czynne w głogu

Owoce i kwiaty głogu są bogatym źródłem wielu związków chemicznych o wysokiej aktywności biologicznej. Ich liczne właściwości prozdrowotne wynikają głównie z obecności związków polifenolowych, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy oraz naczyń krwionośnych. Szczególne znaczenie odgrywa w przypadku naczyń wieńcowych – dzięki zwiększeniu dopływu natlenionej krwi do mięśnia sercowego, ustępuje ból i duszność.

Procyjanidyny powodują zaś łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego. Kwiat głogu zwiększa też siłę skurczów serca, nieznacznie zwalniając ich częstotliwość, dzięki czemu pracuje ono wydajniej. Ponadto ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne mózgu. Podobne działanie wykazują owoce głogu, z tym że zawierają mniej flawonoidów, a więcej procyjanidyn.

W owocach głogu można znaleźć karoten, szereg witamin i składników mineralnych.

Właściwości prozdrowotne głogu

Głóg w medycynie ludowej był dobrze znany i używany od najdawniejszych czasów. Ze względu na działanie przeciwskurczowe podawano go w przypadku astmy. W postaci płukanek stosowany był w zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej i gardła.

Jego lecznicze właściwości wykorzystywano w przypadku problemów żołądkowych. Uznawano go także za środek działający korzystnie w przypadku bezsenności. W medycynie chińskiej głóg stosuje się, aby usprawnić trawienie, zapobiegać zaleganiu pożywienia w żołądku oraz poprawić krążenie. Preparaty z liści głogu stosuje się w celu poprawy przepływu krwi w naczyniach wieńcowych oraz w przypadku arytmii. Aktualne wyniki badań in vitro i in vivo potwierdzają szerokie właściwości
prozdrowotne kwiatów i owoców głogu.

Kwiatostan i owoc głogu są przeważnie stosowane jako łagodne środki nasercowe, zwłaszcza w miażdżycy, zaburzeniach pracy serca, chorobie wieńcowej, dusznicy bolesnej czy nadciśnieniu, hiperlipidemii, cukrzycy, otyłości. Rozszerzają naczynia wieńcowe, poprawiają krążenie, działają antyarytmicznie, kardioprotekcyjnie i przeciwmiażdżycowo. Uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom lipidów i cholesterolu we krwi.

Preparaty z głogu mogą poprawić jakość życia chorych, poprzez zwiększenie wydolności organizmu. Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, iż preparaty te są skuteczne w leczeniu niewydolności serca. W przeprowadzonych badaniach wykazały one wzrost wydolności mięśnia sercowego, oprawiały przepływ krwi, zwiększały tolerancję w przypadku deficytu tlenowego, a także wykazywały działanie przeciwarytmicznie oraz redukowały obwodowy opór naczyniowy.

Wyciąg z kwiatów głogu jest jednym z głównych składników preparatów stosowanych przy urazach
i obrzękach grożących zakrzepowym zapaleniem żył.

Pod jaką postacią dostępny?

Kwiatostany i owoce głogu można kupić m.in. w postaci ziół do zaparzania, nalewek, ziół w tabletkach, a nawet ziołowych cukierków z głogu.

Sabina Lachowicz

Brak postów do wyświetlenia