Jesień w wielu domach pachnie szarlotką. To jedno z pyszniejszych ciast z dodatkiem owoców. Przepisów na jego przygotowanie jest całe mnóstwo. By jednak nadać temu wypiekowi nieco oryginalności, a przy tym się nie natrudzić, proponujemy szarlotkę z chia.
Szarlotka z chia – jak ją przygotować?
Składniki:
- 1 kg jabłek
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżki cukru lub miodu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki białych nasion chia
Sprawdź także przepis na: szybka przekąska daktylowa z chia
Sposób przygotowania:
- Jabłka myjemy, kroimy na czwórki ze skórką ,wyciągamy gniazda nasienne.
- Zalewamy 2,5 szklankami wody, dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny i gotujemy.
- Przecieramy przez sito. Zagotowujemy.
- Mąkę mieszamy w małej ilości wody, dodajemy do gotujących się jabłek i zagotowujemy.
Lekko studzimy. Sprawdzamy, czy deser jest odpowiednio słodki. - Odmierzamy 3 szklanki musu. Na każdą szklankę dodajemy po jednej łyżce nasion chia i mieszamy.
- Odstawiamy na 3 godziny, a po tym czasie przelewamy do pucharków, uzupełniamy pozostałym musem jabłkowym oraz kleksem jogurtu lub serka waniliowego.