Krem z marchewki z goździkami to doskonała propozycja na obiad zimową porą. Takie danie rozgrzewa, jest też proste w przygotowaniu i tanie. A jak je zrobić? Przepisem dzieli się Agnieszka Cegielska.
Krem z marchewki z goździkami najlepszy zimą
Krem z marchewki przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników. Zupa jest doskonała na chłodne dni: rozgrzewa i aromatyczna. Zawiera też wiele składników, które pozytywnie wpływają na odporność.

Krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią [przepis]
Składniki
- 3-4 marchewki
- 1 czerwona papryka
- czosnek
- cebula
- imbir
- masło klarowane
- kumin
- chili
- goździki
- suszone pomidory
- płatki migdałów
- sól
- oliwa
- świeża bazylia
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, na które wrzucamy 1/2 łyżeczki kuminu, 3 goździki, 3 plasterki imbiru.
- Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, czerwoną paprykę, posiekane 2 ząbki czosnku, cebulę i odrobinkę chili (szczególnie kiedy na zewnątrz jest zimno).
- Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą lub olejem z pestek dyni.
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie w książce „Naturalnie i ziołowo” Agnieszki Cegielskiej.