Skonsy (ang. scones) to doskonałe bułeczki – tradycyjne angielskie pieczywo śniadaniowe. Są smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu.
By rozkoszować się ich smakiem o poranku, wystarczy niedbale, szybko zagnieść ciasto, uformować okrągłe poduszeczki, a potem piec przez zaledwie kilka minut. Skonsy to świetna propozycja na weekendowe śniadanie.
→ Przeczytaj i zainspiruj się: Co zrobić z marchewki? Najlepsze pomysły i 13 przepisów
Skonsy upiekłam z jasnej mąki orkiszowej, ale można ją zastąpić razową orkiszową lub zwykłą białą pszenną.
Z bułeczkami świetnie komponuje się konfitura z marchewki, z lekką cytrynową nutą. Jeżeli chcecie, by była mniej kaloryczna, możecie zmniejszyć ilość cukru.
Orkisz posiada mnóstwo istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Zawiera wartościowe białko, węglowodany i nienasycone kwasy tłuszczowe. Obfituje w witaminy A, E i D. Jest źródłem żelaza, magnezu, fosforu i wapnia.
Składniki na skonsy
Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 9-10 bułeczek.
- 240 g mąki orkiszowej jasnej,
- 80 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko, lekko rozbełtane,
- szczypta soli,
- 1 łyżka cukru,
- 90 ml maślanki + 2 łyżki do posmarowania wierzchu bułeczek przed pieczeniem.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 13-14 minut
Sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Masło pokrój na małe kawałki i rozetrzyj palcami z mąką, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wlej jajko i maślankę, szybko wyrób ciasto. Uwaga: nie powinno być gładkie!
Lekko rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość 2 cm (ja tylko musnęłam wałkiem), wytnij wycinaczką kółka o średnicy 5 cm (nie obracaj jej, tylko dociśnij). Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj maślanką, piecz w 190°C przez 13-14 minut aż wierzchy będą lekko złociste.
Skonsy najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane z konfiturą marchewkową.
Konfitura marchewkowa
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas smażenia: 40 – 45 minut
Składniki (na 3 słoiczki o pojemności 250 ml)
- 1 cytryna,
- 1 pomarańcza,
- 2 kubki marchewki startej na grubej tarce,
- 1 kubek cukru brązowego,
- ¾ kubka cukru białego,
- ok. 2 kubki wody (kubek = 250 ml).
Sposób przygotowania:
Umyj cytrynę i pomarańczę, zetrzyj skórkę z owoców zesterem albo na tarce. Wyciśnij sok z cytrusów, wlej go do garnka, wrzuć startą skórkę, wlej 2 kubki wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Dodaj marchewkę i cukier, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, około 30-40 minut, aż woda odparuje, a konfitura zgęstnieje. Sok konfitury nie powinien kapać z łyżki, ma przypominać dość gęsty syrop. Przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknij.