Tradycyjna cykata – konfitura z marchwi


Składniki (na 4 słoiczki 200g):

50dag gotowanej marchwi,

60dag cukru,

1 paczka cukru waniliowego,

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

1 duża cytryna

Sposób przygotowania:

Ugotować marchew pokrojoną wzdłuż. Gdy ostygnie odważyć 50dag i pokrajać na kawałki o długości ok. 2cm. Wdusić do nich 1 cytrynę. Przykryć i odstawić na 2h. OD czasu do czasu potrząsnąć by marchew wchłonęła kwas. Z 60 dag cukru i cukru waniliowego oraz 300 ml wody ugotować syrop. Do syropu wsypać marchew i mieszać drewnianą łyżką, przykryć i gotować na wolnym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez 5 minut. Gorącą zawartość przelać do słoików. Zakręcić słoiczki i odwrócić do góry dnem.

– przepis udostępniony redakcji Biokuriera przez Grażynę Gawinecką z gospodarstwa ekologicznego w Narkowie (woj. kujawsko – pomorskie). Pani Grażyna specjalizuje się także w wytwarzaniu ekologicznych serów, gomółek oraz chleba. Przyrządza także konfitury z płatków róży.

Brak postów do wyświetlenia