Batata harra – przepis na tą potrawę przyda Ci się na pewno jeżeli chcesz wykorzystać ziemniaki w inny sposób niż dotychczas. Gotujemy je zazwyczaj do obiadu, w święta na stole pojawia się sałatka ziemniaczana. Tymczasem ziemniaka można podać też inaczej, w mniej tradycyjnej formie.
Na Bliskim Wschodzie ziemniaków jada się dużo, też na ostro, z dodatkiem przypraw, które mogą się wydawać zaskakujące: kolendry, kurkumy, chilli, świeżej kolendry czy limonki. Smakują fantastycznie, są lekkie, trzeba jednak pamiętać o jednym: nie mogą być za miękkie czy wręcz rozgotowane.
Sałatka ziemniaczana po libańsku Batata harra – jak ją przygotować?
Składniki:
- 6-7 średniej wielkości obranych ziemniaków,
- 4-5 łyżek oliwy,
- 3 posiekane ząbki czosnku,
- 2 łyżki nasion kolendry (jeżeli nie lubisz jej cząstek w sałatce, możesz je lekko rozgnieść w moździerzu),
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka płatków chilli lekko rozgniecionych (jeżeli lubisz bardzo ostre smaki możesz dodać więcej)
- mały pęczek drobno posiekanej świeżej kolendry,
- 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 pęczek posiekanego koperku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie tak, żeby nie były surowe, ale ciągle lekko twarde. Odcedź, przestudź, potem podziel na części – najlepiej dość duże kostki, zdecydowanie większe niż do sałatki ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, ziarna kolendry i chilli, smaż przez 2-3 minuty. Czosnek nie może się przypalić! Dodaj kurkumę i sok z limonki.
- Na patelnię wrzuć pokrojone ziemniaki i obtocz je w oliwie z przyprawami. Dodaj część posiekanych świeżych ziół, delikatnie wymieszaj, podgrzewaj przez chwilę, dopraw solą i pieprzem.
- Zestaw z ognia, posyp resztą ziół i płatkami chilli. Sałatkę podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.