Jak przechowywać pieczywo?


Na wspomnienie zapachu i smaku świeżego chleba ogarnia nas nostalgia. Co zatem zrobić, by świeżość utrzymać na dłużej? Kilka słów o tym, jak przechowywać pieczywo.


Od czego zależy trwałość pieczywa?

1. Rodzaj pieczywa

Poszczególne rodzaje pieczywa różnią się pod względem trwałości. Najdłużej wysoką jakość zachowują ciężkie chleby na zakwasie, z żytniej mąki, odpowiednio duże. Najmniejszą trwałość mają lekkie wypieki z mąki pszennej, powstałe przy użyciu drożdży. 10 dni powinien nam smakować chleb wypieczony w zgodzie z zasadami sztuki piekarniczej.

2. Sposób przechowywania

Świeżość zależy nie tylko od rodzaju pieczywa ale i od tego, w jakich warunkach je przechowujemy. Pieczywo najlepiej trzymać w pojemnikach naturalnych, dających możliwość powolnej wymiany powietrza z otoczeniem. Nawet bardzo świeży, jeszcze ciepły chleb można bowiem włożyć w lniany woreczek lub do drewnianego chlebaka, gdzie nie zaparuje, a tym samym nie ma wielkich szans spleśnieć.

Jeśli kupiliśmy gotowe pieczywo, do tego ciepłe, a zapakowane w reklamówkę, to najlepiej zrobić w niej dużo małych otworów. Inaczej mamy wielką szansę jeść później coś, co chleb ledwie przypomina smakiem i konsystencją. Stanie się on gumowaty i niesmaczny. Często można już kupić chleb czy bułki w papierowych workach, z foliowym, perforowanym okienkiem. W domu dobrze jednak przełożyć je np. do chlebaka.

Gdzie i jak przechowywać chleb? Warto korzystać z surowców naturalnych, jak drewno, czy len.  Jeśli nie wiemy, gdzie kupić lniane worki, a drewno nie pasuje nam do wystroju kuchni, można kupić chlebak stalowy, jednak wtedy zwróćmy uwagę, czy ma on odpowiednie wywietrzniki. Ważne, by opakowanie „oddychało”. Dobrym rozwiązaniem jest woreczek bawełniany (grubo tkany) lub papierowa torba.

Mrożenie pieczywa

Świeży chleb po ostudzeniu można zamrozić (można go tak przechowywać do 3 miesięcy).

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Nadaje się do zupy chlebowej albo na grzanki lub bułkę tartą.

oprac. Małgorzata Górska na podstawie www.chleb.ases.pl