Teraz czytasz...
Płaskurka ekologiczna – zboże pełne zalet
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Płaskurka ekologiczna – zboże pełne zalet

Płaskurka to jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie – uprawiano ją już w starożytnej Mezopotamii. Jej historia jest dłuższa niż bardzo popularnego ostatnio orkiszu. Z ziaren płaskurki można uzyskać bardzo wartościową mąkę. Zboże to znakomicie nadaje się do uprawy ekologicznej w Polsce.

W Polsce płaskurka to jeszcze rarytas

Płaskurka ekologiczna (w konwencji w ogóle się jej nie uprawia) to jeszcze w Polsce rzadkość. Uprawia ją kilku rolników ekologicznych w okolicach Brodnicy (woj. kujawsko – pomorskie).

Są to niewielkie uprawy, po kilka hektarów. Tymczasem badania historyków i archeologów wskazują na to, że to właśnie z uprawą płaskurki wiążą się początki polskiego rolnictwa. Zboże to jest stosunkowo odporne na choroby i, tak jak orkisz, wrażliwe na nawozy i środki chemiczne. Idealnie więc nadaje się pod uprawę ekologiczną.

Walory zdrowotne płaskurki

Płaskurka zawiera bardzo dużo białka. W jej ziarnie występuje wysoka zawartość popiołu  – wynika to z dużej ilości składników mineralnych i sprawia, że niektóre produkty spożywcze otrzymane z tego zboża mają ciemniejszą barwę. Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów (węglowodanów, które powodują redukcję cholesterolu we krwi i równoważą szczyt glukozy we krwi, pomagając w ochronie przed cukrzycą typu 2.

Uważa się także, że zapobiegają powstawaniu nowotworów układu pokarmowego) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. – Jak wynika z badań Ewy Dąbrowskiej z Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie, uzyskana z płaskurki mąka jest jakościowo nawet lepsza niż mąka orkiszowa. Znakomicie nadaje się do wypieku chleba. Myślę, że w przyszłości płaskurka może stać się równie popularna jak orkisz – mówi Mieczysław Babalski, rolnik i przetwórca ekologiczny z Pokrzydowa, który jako jeden z pierwszych w Polsce rozpoczął ekologiczną uprawę płaskurki.

Przeczytaj także:

Mąka, kasza i makaron z płaskurki

Płaskurkę można przetwarzać na mąki, kasze i makaron. W Polsce, na razie nie funkcjonuje w szerokiej sprzedaży, ale w przyszłości powinno się to zmienić. W Niemczech płaskurkę (niemiecka nazwa „Emmer”) i jej przetwory można znaleźć w wielu sklepach ekologicznych. Popularna jest także we Włoszech (tu nazywa się ją „Farro”) – tutaj używa się jej przede wszystkim do makaronu i chleba (zwanego pane di farro).

Polecamy przepis na: ciasteczka zbożowe

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.