Teraz czytasz...
Zioła na zimowy parapet
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zioła na zimowy parapet

Kiedy kończy się obfite lato i dostatnia jesień wcale nie musimy rezygnować ze wszystkich świeżych ziół. Kilka gatunków, które opiszemy, nadają się do uprawy w domu przez cały chłodny sezon, zanim wrócimy do ogródków, czy na lokalny bazar.
Wystarczy jasny parapet okienny, kilka doniczek lub drewniana czy gliniana skrzynka i możemy cieszyć się smakiem świeżych przypraw aż do przedwiośnia:

Bazylię najlepiej hodować na południowym, najbardziej słonecznym oknie, bo lubi ciepło. Można ją wyhodować z nasion lub kupić małe sadzonki. Ziemia musi być stale wilgotna ale uważajmy, by nie przelać rośliny, bo w razie przerwy w ogrzewaniu domu, czy mieszkania jej korzenie łatwo zgniją.

Liść laurowy warto hodować nie tylko dla jego walorów smakowych ale nawet dla dekoracji domu. Te krzewy i drzewka  nie lubią tłoku, najlepiej czują się na zachodnim oknie w przewiewnym miejscu.

Trybula ogrodowa to roślina z rodziny selerowatych. W domu rośnie nawet przy niewielkim nasłonecznieniu ale potrzebuje temperatury pomiędzy 18 a 21 stopni Celsjusza.

Szczypiorek wystarczy po okresie kwitnienia wykopać z ogródka i pozostawić do obumarcia liści na dworze. Po przeniesieniu do domu wczesną zimą trzymamy go w niskiej temperaturze (pomieszczenie gospodarcze, chłodny, jasny garaż, piwnica) aby po kilku dniach umieścić go na najjaśniejszym oknie w domu, co pobudzi wzrost.

Oregano nadaje się do uprawy z nasion lub przesadzonych z ogrodu krzewinek. Rosną w niezbyt mokrej glebie napołudniowym oknie.

 

Pietruszka choć rośnie powoli na wschodnim lub zachodnim oknie, warta jest wykopania z ogrodu lub wysiania z nasion. Możemy się nią cieszyć także wtedy, gdy pamiętaliśmy o zamrożeniu świeżej natki.

Rozmaryn, aromatyczny i niezastąpiony w świątecznych pieczeniach cieszy oko rosnąc na południowym oknie. Jest rośliną wieloletnią, lubi wilgotną, mieszaną glebę (dość lekką). Na kwaśnej, żyznej ziemi ogrodowej wypuszcza długie łodygi z małą ilością listków.  „Szczypany” z umiarem będzie rósł w domu nawet przez kilka lat, a latem można go przenieść na słoneczny taras, balkon lub do ogrodu.

Szałwia przesadzona z ogrodu udekoruje południowe okno i będzie rosła dobrze w pełnym słońcu i suchym, domowym powietrzu. W razie zimowego bólu gardła dla ulgi wystarczy pożuć jeden listek. Jest też przydatna w kuchni, o czym pisaliśmy wcześniej: Szałwia w kuchni i apteczce

Estragon przeniesiony z ogrodu trzeba wykopać i pozostawić do zwiędnięcia na zewnątrz. Po kilku dniach w chłodnym miejscu w domu przenosimy do na południowe okno (jak w przypadku szczypiorku). Estragon potrzebuje dużo płynnego nawozu organicznego.

Tymianek pomocny w kuchni i domowej apteczce urośnie z odnóg lub „szczypek” ale najłatwiej przenieść całą dorosłą roślinkę do doniczki i hodować na zachodnim oknie.

Jeśli obawiamy się, że nasz domowa uprawa zakończy się fiaskiem, to warto spróbować gotowych ziół w jakości ekologicznej, które można zakupić w wielu sklepach z żywnością.

Wskazówki zaczerpnięte z czasopisma Organic Gardening 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.