Ryby powinny gościć w naszej diecie regularnie. Niestety, nie spożywamy ich wystarczająco dużo. Powód? Po pierwsze trudno o dobrej jakości produkt, po drugie – nie każdy wie, jak smacznie przygotować rybę, by była smaczna i zdrowa. Można jednak coś z tym zrobić! Wykorzystajcie przepis Katarzyny Kosmali. Jej dorsz pieczony w cząbrze to doskonała propozycja na obiad i kolację.
Dzisiejsza propozycja – dorsz pieczony w cząbrze – jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym świetnie smakuje. Pamiętajcie, że ryby doskonale komponują się z ziołami. Wystarczy zajrzeć do książki „Ziołowe smaki”, by przekonać się, jak wiele jest przepisów wykorzystujących ten duet.
https://biokurier.pl/jedzenie/przepisy/ziolowe-kotlety-przepis/?highlight=kosmala
Dorsz pieczony w cząbrze – jak go przygotować?
Składniki:
- 2 kawałki dorsza
- 3 łyżki stopionego masła
- świeży cząber
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem.
- Masło wymieszać z sokiem z cytryny i natrzeć nim rybę.
- Do ryby włożyć cząber oraz po trzy ząbki czosnku.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 25 min
- Podawać z plastrami cytryny.