Teraz czytasz...
Dorsz pieczony w cząbrze [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Dorsz pieczony w cząbrze [przepis]

Katarzyna Kosmala

Ryby powinny gościć w naszej diecie regularnie. Niestety, nie spożywamy ich wystarczająco dużo. Powód? Po pierwsze trudno o dobrej jakości produkt, po drugie – nie każdy wie, jak smacznie przygotować rybę, by była smaczna i zdrowa. Można jednak coś z tym zrobić! Wykorzystajcie przepis Katarzyny Kosmali. Jej dorsz pieczony w cząbrze to doskonała propozycja na obiad i kolację.

Dzisiejsza propozycja – dorsz pieczony w cząbrze – jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym świetnie smakuje. Pamiętajcie, że ryby doskonale komponują się z ziołami. Wystarczy zajrzeć do książki „Ziołowe smaki”, by przekonać się, jak wiele jest przepisów wykorzystujących ten duet.

https://biokurier.pl/jedzenie/przepisy/ziolowe-kotlety-przepis/?highlight=kosmala

Dorsz pieczony w cząbrze – jak go przygotować?

Składniki:

  • 2 kawałki dorsza
  • 3 łyżki stopionego masła
  • świeży cząber
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem.
  2. Masło wymieszać z sokiem z cytryny i natrzeć nim rybę.
  3. Do ryby włożyć cząber oraz po trzy ząbki czosnku.
  4. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 25 min
  5. Podawać z plastrami cytryny.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali “Ziołowe smaki”, którą można kupić na stronie Wydawnictwa Gaj w promocyjnej cenie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.