Teraz czytasz...
Ekologiczne pomidory mają więcej witaminy C – badania naukowe
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ekologiczne pomidory mają więcej witaminy C – badania naukowe

Wyniki badań brazylijskich naukowców wskazują, że jest różnica w zawartości witamin w pomidorach pochodzenia ekologicznego i konwencjonalnych.

Pomidory ekologiczne mogą być mniejsze (od 29 do 55 proc), ale też mają o 139% więcej fenoli roślinnych uznawanych za silne antyoksydanty. W pomidorach uprawianych ekologicznie stwierdzono również wyższą kwasowość (29%), zawartość rozpuszczalnych substancji stałych (57%) i stężenia witaminy C(55%). Badanie prowadzone było przez badaczy z Uniwersytetu w Ceara (Brazylia). Ich oryginalny tytuł to: The Impact of Organic Farming on Quality of Tomatoes Is Associated to Increased Oxidative Stress during Fruit Development. Opublikowano je 20 lutego w dzienniku Public Library of Science ONE (dostępne tu: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0056354 ). Informacja o wyzszej zawartości fenoli roślinnych  w pomidorach z ekologicznych upraw jest zgodna z wnioskami amerykańskich naukowców, którzy niegdyś przebadali pod tym względem ekologiczne ketchupy. O sprawie pisaliśmy w tekście?: Ketchup ekologiczny: zdrowy towarzysz mniej zdrowych potraw?

Podobną sytuację zaobserwowano również w przypadku ekologicznych soków pomidorowych

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.