Sezon na pomidory trwa! Przepisów na ich wykorzystanie jest całe mnóstwo. Dołożymy do nich kolejny: wegański sos pomidorowy z fasolą i pieczarkami. Idealny do makaronu, choć świetnie współgra również z pieczywem. Gęsty i aromatyczny, jednym słowem: najlepszy!
Czas przygotowania: ok. 1 h
Składniki:
- 2-3 cebule
- 2 marchewki
- 0,5 szkl. nasion słonecznika
- 20-30 dag pieczarek
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki dobrego oleju do smażenia
- zioła prowansalskie
- sól
- sos sojowy
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 200 g przecieru pomidorowego (passaty)
- świeża bazylia
Jak przygotować wegański sos pomidorowy?
- Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika.
- Pieczarki, cebulę, marchew myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy i zostawiamy na 10-15 min.
- Na patelni z 2-3 łyżkami oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i marchew, dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Następnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, przecier, koncentrat, sól, zioła prowansalskie, czosnek, odrobinę sosu sojowego i dalej dusimy pod przykryciem.
- Tuż przed podaniem dodajemy nasiona słonecznika i mieszamy całość. Sos pysznie smakuje podany ze świeżo posiekaną bazylią.