Teraz czytasz...
Wegański sos pomidorowy z fasolą i pieczarkami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Wegański sos pomidorowy z fasolą i pieczarkami [przepis]

Sezon na pomidory trwa! Przepisów na ich wykorzystanie jest całe mnóstwo. Dołożymy do nich kolejny: wegański sos pomidorowy z fasolą i pieczarkami. Idealny do makaronu, choć świetnie współgra również z pieczywem. Gęsty i aromatyczny, jednym słowem: najlepszy!

Czas przygotowania: ok. 1 h

Składniki:

  • 2-3 cebule
  • 2 marchewki
  • 0,5 szkl. nasion słonecznika
  • 20-30 dag pieczarek
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki dobrego oleju do smażenia
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • sos sojowy
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • świeża bazylia

Jak przygotować wegański sos pomidorowy?

  1. Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika.
  2. Pieczarki, cebulę, marchew myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy i zostawiamy na 10-15 min.
  3. Na patelni z 2-3 łyżkami oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i marchew, dusimy pod przykryciem do miękkości.
  4. Następnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, przecier, koncentrat, sól, zioła prowansalskie, czosnek, odrobinę sosu sojowego i dalej dusimy pod przykryciem.
  5. Tuż przed podaniem dodajemy nasiona słonecznika i mieszamy całość. Sos pysznie  smakuje podany ze świeżo posiekaną bazylią.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.