Teraz czytasz...
Tradycyjna spiżarnia. Zapraszamy na kulinarną przygodę
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Tradycyjna spiżarnia. Zapraszamy na kulinarną przygodę

Już od kilku dni dostępna jest książka Tradycyjna spiżarnia wydana pod patronatem Biokuriera. To zbiór ponad 220 przepisów na całą gamę przetworów. Od kompotów i soków, poprzez nalewki, sery i wędliny po kiszonki i marynaty. Wszystkie przepisy są sprawdzone, wykonane i sfotografowane przez autora.

Przykładowe potrawy i produkty, które można przygotować z „Tradycyjną Spiżarnią”:

  • gomółki,
  • lemoniada z serwatki,
  • kiełbasa w słoiku,
  • metka,
  • okrasa w szkiełku,
  • paprykarz rybny,
  • najróżniejsze kiszone warzywa,
  • melasa z buraków,
  • syrop z marchwi,
  • najróżniejsze kompoty,
  • marmolady,
  • suszony rabarbar
  • musztarda

Przetwory w oparciu o stare receptury

Zgromadzone receptury bazują na przekazach etnograficznych, PRL-owskich podręcznikach przetwórczych (normy jakościowe z tego okresu były znacznie wyższe niż obecnie) oraz rozmowach z gospodyniami i gospodarzami, zwłaszcza z mojego macierzystego regionu – Pałuk i Kujaw

– mówi Krzysztof Leśniewski.

Autentyczność jest tym, co dla nas najważniejsze w tej książce. Dlatego nie jest priorytetem wystylizowana fotografia i piękne scenerie dla potraw. One zostały przygotowane w warunkach domowych (choć na pewno przydadzą się także zawodowym kucharzom) i w takich właśnie warunkach sfotografowane. Siłą książki są komentarze i cenne wskazówki autora, który sięgnął głęboko do starych podręczników i fachowej literatury

– mówi Karol Przybylak z Wydawnictwa Gaj, które podjęło się wydania książki.

 

Sposób opracowania przepisów przekonuje, że autor jest praktykiem. Sam szukał rozwiązań problemów pojawiających się w trakcie domowego przetwórstwa. „Tradycyjna spiżarnia” pozwoli początkującym uniknąć wielu błędów, a tym bardziej zaawansowanym z pewnością dostarczy wielu inspiracji i poszerzy horyzonty

– napisał Grzegorz Zabiegły z grupy „Wędzenie z pasją”

Książki kucharskie coraz częściej stają się jedynie odskocznią i inspiracją do poszukiwań własnych smaków i rozwiązań. Dlatego przy okazji wydania Tradycyjnej spiżarni powstała także grupa na facebooku. Tutaj możecie komunikować się z autorem, a także wymieniać własnymi spostrzeżeniami.

Jakie przepisy znajdziecie w książce? Spis treści znajdziecie tutaj

Format: B5, oprawa miękka ze skrzydełkami, 244 strony

 

O autorze: Krzysztof Leśniewski

członek stowarzyszenia Eurotoques Polska, członek zarządu LOT Pałuki.

Prowadzi stronę na Fb ,,Kuchnia Pałucka”, oraz grupę ,,Tradycyjna Spiżarnia”, jest też administratorem na grupie ,,Wędzenie z Pasją”.

Autor książki ,,Kuchnia Pałucka”, która w 2016 r otrzymała wyróżnienie w konkursie im Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikacje o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Współautor książek: ,,Smaki Pałuk” wydanej przez LGD Pałuki Wspólna Sprawa, ,,Ślimaka Kulinarna Podróż”, wydanej przez ,,Snails Garden”, oraz ,,Pałuckie potrawy” wydanej przez Urząd Miasta i Gminy w Żninie

Odznaczony statuetką ,,Century 2013” w kategorii Pasjonat roku, ,,Kluczem do polskiej spiżarni” przyznawany przez Polską Izbe produktu regionalnego i lokalnego w 2017r , oraz Honorowym medalem Burmistrza Znina w 2018 r.

Wielokrotnie nagradzany za produkty i potrawy w konkursach kulinarnych.
Pasjonat potraw i produktów tradycyjnych, rekonstruktor potraw historycznych.
Czynnie gotuje potrawy regionalne na lokalnych imprezach, prowadzi warsztaty kulinarne dla szkół, bibliotek i KGW.

Posiada bardzo dużą bibliotekę książek o etnografii i przemyśle spożywczym, oraz kuchni historycznej i regionalnej.

Brał udział w programie ,,Ewa Gotuje” oraz Kuchnia Dla Odważnych”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.