Już od kilku dni dostępna jest książka Tradycyjna spiżarnia wydana pod patronatem Biokuriera. To zbiór ponad 220 przepisów na całą gamę przetworów. Od kompotów i soków, poprzez nalewki, sery i wędliny po kiszonki i marynaty. Wszystkie przepisy są sprawdzone, wykonane i sfotografowane przez autora.
Przykładowe potrawy i produkty, które można przygotować z „Tradycyjną Spiżarnią”:
- gomółki,
- lemoniada z serwatki,
- kiełbasa w słoiku,
- metka,
- okrasa w szkiełku,
- paprykarz rybny,
- najróżniejsze kiszone warzywa,
- melasa z buraków,
- syrop z marchwi,
- najróżniejsze kompoty,
- marmolady,
- suszony rabarbar
- musztarda
Przetwory w oparciu o stare receptury
Zgromadzone receptury bazują na przekazach etnograficznych, PRL-owskich podręcznikach przetwórczych (normy jakościowe z tego okresu były znacznie wyższe niż obecnie) oraz rozmowach z gospodyniami i gospodarzami, zwłaszcza z mojego macierzystego regionu – Pałuk i Kujaw
– mówi Krzysztof Leśniewski.
Autentyczność jest tym, co dla nas najważniejsze w tej książce. Dlatego nie jest priorytetem wystylizowana fotografia i piękne scenerie dla potraw. One zostały przygotowane w warunkach domowych (choć na pewno przydadzą się także zawodowym kucharzom) i w takich właśnie warunkach sfotografowane. Siłą książki są komentarze i cenne wskazówki autora, który sięgnął głęboko do starych podręczników i fachowej literatury
– mówi Karol Przybylak z Wydawnictwa Gaj, które podjęło się wydania książki.
Sposób opracowania przepisów przekonuje, że autor jest praktykiem. Sam szukał rozwiązań problemów pojawiających się w trakcie domowego przetwórstwa. „Tradycyjna spiżarnia” pozwoli początkującym uniknąć wielu błędów, a tym bardziej zaawansowanym z pewnością dostarczy wielu inspiracji i poszerzy horyzonty
– napisał Grzegorz Zabiegły z grupy „Wędzenie z pasją”
Książki kucharskie coraz częściej stają się jedynie odskocznią i inspiracją do poszukiwań własnych smaków i rozwiązań. Dlatego przy okazji wydania Tradycyjnej spiżarni powstała także grupa na facebooku. Tutaj możecie komunikować się z autorem, a także wymieniać własnymi spostrzeżeniami.
Jakie przepisy znajdziecie w książce? Spis treści znajdziecie tutaj
Format: B5, oprawa miękka ze skrzydełkami, 244 strony
O autorze: Krzysztof Leśniewski
członek stowarzyszenia Eurotoques Polska, członek zarządu LOT Pałuki.
Prowadzi stronę na Fb ,,Kuchnia Pałucka”, oraz grupę ,,Tradycyjna Spiżarnia”, jest też administratorem na grupie ,,Wędzenie z Pasją”.
Autor książki ,,Kuchnia Pałucka”, która w 2016 r otrzymała wyróżnienie w konkursie im Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikacje o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Współautor książek: ,,Smaki Pałuk” wydanej przez LGD Pałuki Wspólna Sprawa, ,,Ślimaka Kulinarna Podróż”, wydanej przez ,,Snails Garden”, oraz ,,Pałuckie potrawy” wydanej przez Urząd Miasta i Gminy w Żninie
Odznaczony statuetką ,,Century 2013” w kategorii Pasjonat roku, ,,Kluczem do polskiej spiżarni” przyznawany przez Polską Izbe produktu regionalnego i lokalnego w 2017r , oraz Honorowym medalem Burmistrza Znina w 2018 r.
Wielokrotnie nagradzany za produkty i potrawy w konkursach kulinarnych.
Pasjonat potraw i produktów tradycyjnych, rekonstruktor potraw historycznych.
Czynnie gotuje potrawy regionalne na lokalnych imprezach, prowadzi warsztaty kulinarne dla szkół, bibliotek i KGW.
Posiada bardzo dużą bibliotekę książek o etnografii i przemyśle spożywczym, oraz kuchni historycznej i regionalnej.
Brał udział w programie ,,Ewa Gotuje” oraz Kuchnia Dla Odważnych”.