Pierogi z twarogiem i miętą [przepis]
Pierogi z twarogiem i miętą to nieco odmieniona wersja tego klasycznego dania. Zapewniamy jednak, że smakuje równie dobrze! Do tego przygotujesz je szybko (również na zapas) i z łatwo dostępnych składników.
Biokurier 5 razy w roku dystrybuowany jest w specjalistycznych sklepach z żywnością ekologiczną, gabinetach dietetycznych, marketach prowadzących sprzedaż produktów BIO. Nasze czasopismo możecie również zamówić z dostawą bezpośrednio do domu. Zachęcamy do lektury aktualnego numeru (oraz archiwalnych) w interaktywnej wersji on line.
Linia elektrycznych kosiarek do trawnika od STIGA została stworzona z celem zapewnienia efektywnego, komfortowego i ekologicznego dbania o mały ogród. Kosiarki do koszenia trawy od STIGA są proste w obsłudze, niezawodne i trwałe, idealne do klasycznej pielęgnacji trawnika. Są one szczególnie przydatne w ogródkach przydomowych dzięki zastosowaniu kabla zasilającego. Oferujemy szeroką gamę modeli z różnorodnymi funkcjami cięcia: opcje ze zbiornikiem na trawę, funkcją mulczowania czy też wyrzutem od tyłu, by sprostać różnym wymaganiom.
Pierogi z twarogiem i miętą to nieco odmieniona wersja tego klasycznego dania. Zapewniamy jednak, że smakuje równie dobrze! Do tego przygotujesz je szybko (również na zapas) i z łatwo dostępnych składników.
Gnojówka z pokrzyw w ogrodzie działa cuda! To jeden z popularniejszych oprysków ekologicznych. Kiedy i w jaki sposób go przygotować? Co nim podlewać? I jak często? Przeczytajcie!
Piotr Borys, wiceminister odpowiedzialny za turystykę w Ministerstwie Sportu i Turystyki, w trakcie konferencji Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego zadeklarował istotną rolę turystyki kulinarnej w powstającej Polskiej Strategii Rozwoju Turystyki do 2036 roku.
Sałatki na grill to obecnie dość często wyszukiwane zagadnienie. Szukacie inspiracji i podpowiedzi, jak przygotować je szybko, tanio i smacznie. Dobrze trafiliście! Zebraliśmy przepisy na sałatki do grilla. Mamy też kilka innych propozycji dań, które zaskoczą i Was, i Waszych gości.
Grill to symbol majówki. Dla wielu Polaków to sposób na połączenie towarzyskiego spotkania ze smacznym jedzeniem. I nie ma w tym nic złego, o ile zadbamy o odpowiednią jakość posiłków. O czym warto pamiętać?
Właściwości zdrowotne guarany znane i wykorzystywane są już od kilku tysięcy lat. Indianie nazywali ją „darem od Boga” lub„eliksirem młodości”. To gatunek pnącza (znany także pod nazwą cierniopląt lub osmęta), który rośnie w dorzeczu Amazonki.
Olej z awokado jest delikatny, odżywczy i pięknie pachnący. Uważa się go za skuteczny lek na suchą i zniszczoną skórę. To też świetny olej do włosów wysokoporowych, który warto wykorzystać w codziennej pielęgnacji. Ile kosztuje? I czy można na nim smażyć? Sprawdźcie.
Awokado, mimo wielu prozdrowotnych właściwości oraz mnóstwa kulinarnych zastosowań, nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Czas to zmienić! Sprawdźmy zatem, do czego je wykorzystać i dlaczego warto włączyć ten egzotyczny owoc do jadłospisu.
Budyń z kaszy jaglanej to dobra propozycja na drugie śniadanie lub deser. Zrobisz go szybko i z łatwo dostępnych składników. Jest słodki i odpowiedni dla całej rodziny. Jak go przygotować? Oto sprawdzony przepis na budyń z jaglanki.
Szczaw to roślina, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Ma sporo wartości odżywczych, ale bywa też przez dietetyków spychana na margines ze względu na wysoką zawartość szczawianów. Ale czy słusznie?
Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej to kampania zachęcająca do zakupu ekożywności od producentów żywności ekologicznej związana z Międzynarodowym Dniem Matki Ziemi. Odbędzie się po raz czwarty. Sprawdzamy, jak działa Zielony Tydzień.
Bluszczyk kurdybanek jest dziś powszechnie występującą rośliną, przez niektórych uznawaną wręcz za uciążliwy chwast. Najczęściej można ją spotkać w ciemnych, wilgotnych lasach, ale także w sadach, ogrodach i na łąkach. W miejscach nasłonecznionych i suchych rośnie słabo. Jak wygląda i do czego warto ją wykorzystywać?
Zioła, zdjęcia i nazwy których tu pokażemy, znają chyba wszyscy. Dla jednych to rośliny lecznicze, dla innych pospolite chwasty. Warto jednak wiedzieć, że w tych niepozornych kwiatach i liściach kryje się mnóstwo składników pozytywnie wpływających na organizm.
Produkty bogate w żelazo wcale nie są takie oczywiste. Kiedy zapytać, co ma dużo żelaza, wielu z nas odpowiada, że buraki i szpinak. W rzeczywistości jednak warzywa te wcale nie zawierają dużych ilości tego pierwiastka. Gdzie zatem jest go najwięcej? I jak zwiększyć jego przyswajalność?
Żelazo to mikroelement, który ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest niezbędny do transportu i magazynowania tlenu oraz transportu elektronów. Wspomaga też proces detoksykacji i bierze udział w obronie immunologicznej organizmu. Jakie są objawy niedoboru żelaza i w jaki sposób zwiększyć jego przyswajalność?
Niedobór żelaza dotyczy wielu osób. W grupie ryzyka są małe dzieci (0–5 lat), kobiety w wieku rozrodczym, kobiety ciężarne, seniorzy, a także osoby na diecie wegetariańskiej. Jakie objawy powinny wzbudzić naszą czujność? I jakie są przyczyny niedokrwistości z niedoboru żelaza?
Kwiaty na balkonach są nie tylko piękne, ale też udowadniają, że wcale nie trzeba mieć wielkiego ogrodu, by otaczać się pięknymi roślinami. A gdyby tak wzbogacić tę niewielką przestrzeń o warzywa? I jak to zrobić niewielkim kosztem? Zapytałam o to Joannę Żytkowską, miłośniczkę warzyw, kwiatów i ziół, autorkę książki „Ogród na balkonie, w doniczce i
Lubczyk, właściwości którego są naprawdę zadziwiające, to nie tylko przyprawa, bez której wyobrazić sobie wyrazisty w smaku rosół. To też roślina będąca jednym z silniejszych afrodyzjaków, stąd jego ludowa nazwa: miłosne ziele.
Rzodkiewka nie jest szczególnie trudna w uprawie. Można mieć ją zawsze pod ręką. Jak się do tego zabrać? I jak dbać o uprawę rzodkiewki bez grama chemii? Przeczytajcie podpowiedzi doświadczonego ogrodnika.
Portal BIOprofit.info to miejsce, w którym pojawiają się rzetelne informacje o trendach i zmianach na rynku żywności ekologicznej. – Ważną częścią serwisu będzie katalog nowości produktowych oraz wizytówki firmowe – zapewnia Karol Przybylak, współtwórca portalu.
Rzodkiewki pochodzą najprawdopodobniej z Chin. Jej smak doceniali już Egipcjanie, a w średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność umysłu i regulujący trawienie. Popularność zawdzięcza oryginalnemu smakowi oraz atrakcyjnemu wyglądowi. A za co dziś ją doceniamy? I jakie są witaminy w rzodkiewce? Przeczytajcie!
Pierogi z twarogiem i miętą to nieco odmieniona wersja tego klasycznego dania. Zapewniamy jednak, że smakuje równie dobrze! Do tego przygotujesz je szybko (również na zapas) i z łatwo dostępnych składników.
Sałatki na grill to obecnie dość często wyszukiwane zagadnienie. Szukacie inspiracji i podpowiedzi, jak przygotować je szybko, tanio i smacznie. Dobrze trafiliście! Zebraliśmy przepisy na sałatki do grilla. Mamy też kilka innych propozycji dań, które zaskoczą i Was, i Waszych gości.
Budyń z kaszy jaglanej to dobra propozycja na drugie śniadanie lub deser. Zrobisz go szybko i z łatwo dostępnych składników. Jest słodki i odpowiedni dla całej rodziny. Jak go przygotować? Oto sprawdzony przepis na budyń z jaglanki.
Szczaw to roślina, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Ma sporo wartości odżywczych, ale bywa też przez dietetyków spychana na margines ze względu na wysoką zawartość szczawianów. Ale czy słusznie?
Zupa szparagowa to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Idealnie smakuje w sezonie wiosenno-letnim, kiedy na lokalnych targach pojawiają się szparagi, a w ogrodzie lub nieużytkach rośnie pokrzywa. Jeśli zatem nie znaliście tego połączenia, zachęcamy do wypróbowania. Z całą pewnością nie będziecie żałować!
Placuszki drożdżowe najczęściej jadamy na słodko. Z kruszonką i jabłkami faktycznie smakują rewelacyjnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je nieco inaczej. Podane na kolację lub jako przekąskę najpewniej zasmakują każdemu.
Żurek wielkanocny to podstawa wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. To zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, dzieli się sprawdzonym przepisem na żur. Jak robić wielkanocny żurek? By zrobić żurek, potrzebny jest jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok.
Tarta z kajmakiem to ciasto, które znika ze stołu w okamgnieniu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją szybko z łatwo dostępnych składników. Zanim jednak przystąpisz do pieczenia, zapoznaj się ze wskazówkami, które sprawią, że wypiek na pewno się uda!
Podpłomyk z czarnuszką i pesto z rukoli to świetna alternatywa dla pizzy. Dużo szybsza w przygotowaniu! Polecamy kolejny przepis w cyklu Aktywne Smaki.
Babkę wielkanocną na święta chcemy przygotować niemal wszyscy. Szukamy inspiracji, odkopujemy stare receptury, szukamy przepisów w sieci. Zawsze jednak napotykamy te same pomysły: babka majonezowa, babka piaskowa, babka cytrynowa… A gdyby tak w tym roku zachwycić gości czymś zupełnie innym? Mamy coś, co zachwyci nie tylko smakiem, ale też będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
Pudding ryżowy to szybki deser, który z przyjemnością zje cała rodzina. Można go przygotować na kilka sposobów, w zależności od preferowanych smaków i dostępnych składników. Mamy dla Was dwa inspirujące przepisy.
Pączki ziemniaczane z łyżki to przepis idealny na ostatki. Przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników, o czym przekonuje Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Biokurier to czasopismo i portal o ekologicznym stylu życia, żywności ekologicznej (przeczytaj jak rozpoznać żywność eko) oraz ogrodnictwie przyjaznym naturze. Piszemy także o zero waste i ekoturystyce. Ukazujemy się 5 razy w roku. Znajdziesz nas w pobliskim sklepie z żywnością ekologiczną lub zaprenumerujesz bezpośrednio do domu.
Na naszym portalu znajdziesz także bieżące informacje dotyczące rynku żywności ekologicznej: wydarzenia, trendy, ekotargi, konferencje, szkolenia.
Szukasz najważniejszych informacji dotyczących żywności ekologicznej? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny dział: Żywność ekologiczna – informacje
Jak działa certyfikacja ekologiczna? Krok po kroku
Certyfikacja ekologiczna to proces, który zaczyna się przy ziarenku a kończy na sklepowej półce. Postanowiliśmy przeanalizować, jak ten system działa w praktyce. Rozmawialiśmy z rolnikami, przetwórcami, a także przedstawicielami jednostek certyfikujących.
Oznakowanie żywności ekologicznej. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Prawidłowe oznakowanie żywności ekologicznej pomaga nam odróżnić certyfikowane produkty od innych. Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Jakie oznaczenia powinna zawierać etykieta produktu wytwarzanego metodami ekologicznymi w Polsce i Unii Europejskiej? Co gwarantuje ekocertyfikat?
Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna – regulacje prawne
Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna to terminy, których nie można używać wedle własnego uznania. Producent, który chce, aby jego produkt był ekologiczny musi spełniać określone normy prawne i legitymować się certyfikatem poświadczającym zgodność produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego. Kto ustala te zasady? Jakie regulacje prawne dotyczą żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego?
Gnojówka z pokrzyw – przepis i właściwości
Gnojówka z pokrzyw w ogrodzie działa cuda! To jeden z popularniejszych oprysków ekologicznych. Kiedy i w jaki sposób go przygotować? Co nim podlewać? I jak często? Przeczytajcie!
Gres – trwały materiał na każdą powierzchnię
Gres, znany również jako gres porcelanowy, to rodzaj bardzo twardej, nasiąkliwej ceramiki, która zyskała popularność na całym świecie jako materiał wykończeniowy. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, takim jak wytrzymałość, odporność na ścieranie oraz niska nasiąkliwość, gres jest często wybierany do zastosowań, gdzie trwałość i estetyka idą w parze. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej temu wszechstronnemu
Praktyczny przewodnik: Jakie krzesła składane wybrać do ogrodu?
Składane krzesła ogrodowe to kwintesencja funkcjonalności i wygody, która wzbogaca każdą zewnętrzną przestrzeń życiową. Idealnie sprawdzają się w ogrodach, na tarasach, balkonach, czy w czasie letnich wypraw. Wybierając idealne modele, kierujemy się nie tylko designem i materiałem, jak technorattan czy metalowe stelaże, ale także ergonomią, trwałością oraz możliwością impregnacji drewna. Przyjazne dla użytkownika siedziska, regulowane
Kwiaty na balkonach dobrze czują się w towarzystwie… warzyw!
Kwiaty na balkonach są nie tylko piękne, ale też udowadniają, że wcale nie trzeba mieć wielkiego ogrodu, by otaczać się pięknymi roślinami. A gdyby tak wzbogacić tę niewielką przestrzeń o warzywa? I jak to zrobić niewielkim kosztem? Zapytałam o to Joannę Żytkowską, miłośniczkę warzyw, kwiatów i ziół, autorkę książki „Ogród na balkonie, w doniczce i
Lubczyk – właściwości i zastosowanie
Lubczyk, właściwości którego są naprawdę zadziwiające, to nie tylko przyprawa, bez której wyobrazić sobie wyrazisty w smaku rosół. To też roślina będąca jednym z silniejszych afrodyzjaków, stąd jego ludowa nazwa: miłosne ziele.
Rzodkiewka w ogrodzie ekologicznym. Jak ją uprawiać?
Rzodkiewka nie jest szczególnie trudna w uprawie. Można mieć ją zawsze pod ręką. Jak się do tego zabrać? I jak dbać o uprawę rzodkiewki bez grama chemii? Przeczytajcie podpowiedzi doświadczonego ogrodnika.
Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.
Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.