Teraz czytasz...
Podpłomyki z czarnuszką i pesto z rukoli. Alternatywa dla pizzy?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Podpłomyki z czarnuszką i pesto z rukoli. Alternatywa dla pizzy?

Podpłomyk z czarnuszką i pesto z rukoli to świetna alternatywa dla pizzy. Dużo szybsza w przygotowaniu!  Polecamy kolejny przepis w cyklu Aktywne Smaki.

Przepis pozwoli Ci przygotować 8–10 podpłomyków – w zależności od wielkości chlebków

Składniki:

• 2 kubki* mąki jasnej orkiszowej, plus jeszcze trochę
• 1 kubek wody, plus jeszcze trochę
• ½ – 1 łyżeczka soli
• 2-3 łyżki czarnuszki
• *kubek = 250 ml

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, wlej kubek wody.

Widelcem wymieszaj składniki, zagarniając mąkę od zewnątrz do środka. Dodaj jeszcze 2-3 łyżki wody i ręką zacznij wyrabiać ciasto, jeszcze w misce.

Kiedy zbierzesz je w klejącą kulę, przenieś na blat, podsyp trochę mąki i wyrabiaj na gładkie, elastyczne ciasto, od 5 do 10 minut. Kiedy zaczyna się kleić, podsypuj odrobiną mąki. Oderwij porcję ciasta, na blacie wysypanym mąką rozwałkuj na cienki placek.

Rozgrzej patelnię, gorącą skrop wodą i piecz placki przez 2-3 minuty z każdej strony; najpierw krótko z każdej, żeby ciasto się ‘zamknęło’, potem chwilę dłużej z każdej strony. Możesz piec w piekarniku w 200°C na blaszce.

Placki można wtedy posmarować cienko oliwą i posypać czarnuszką.

Zobacz także

świeży kwiat rumianku na łące

Pesto z rukoli

Składniki:
• 2 garści rukoli, umytej i osuszonej
• 1-2 ząbki czosnku
• garść pistacji albo orzechów włoskich
• oliwa extra virgin do smaku
• sok z ½ cytryny
• sól, pieprz do smaku
• garść startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Najlepiej smakuje pesto zrobione w moździerzu, ale blender też jest dobry. Zacznij od roztarcia w jednym albo drugim rukoli z chlustem oliwy. Kiedy już ją rozpulchnisz, dodaj czosnek i nadal rozcieraj, potem pistacje albo orzechy, sok z cytryny, sól, pieprz i jeszcze chwilę rozcieraj. Na tym etapie kończymy rozcieranie, przenosimy = pesto do miski. Dodaj ser, mieszaj, oliwę w takiej ilości, żeby uzyskać pożądaną, nie za rzadką, nie za gęstą konsystencję; do makaronu może być rzadsze, do podpłomyka czy na kanapki bardziej gęste. Dopraw do smaku ostatecznie, możesz dodać więcej soli czy pieprzu, czosnku czy cytryny. Przełóż do słoika, zamknij szczelnie i włóż do lodówki.

Autorka przepisu:
Maja Skorupska. Blogerka i trenerka kulinarna. Prowadzi warsztaty gotowania – w tym zajęcia dla osób aktywnych i sportowców. Sama amatorsko biega. I to od zawsze. www.majaskorupska.blogspot.com

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.