Składniki: (BIO):
2 łyżki naturalnego zakwasu
2,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
1 szklanka mąki żytniej chlebowej, razowej (np. typ 720)
1 szklanka mąki pszennej (np. typ 650)
1 łyżeczka soli (można więcej wg upodobań)
2,5 szklanki lekko ciepłej wody
czarnuszka (do posypania)
można wg. upodobań dodać ziarno dyni, słonecznika, siemię lniane, płatki zbóż, kminek.
Sposób przygotowania:
Wodę wlać do jakiegoś większego naczynia, dodać zakwas i sól. W drugim naczyniu przygotować mąkę orkiszową, żytnią i pszenną, dodać ziarna wg upodobań i wymieszać. Dodać do wody i mieszać do uzyskania jednolitej dość gęstej masy drewnianą łyżką lub ręką. Ciasto wykładamy do natłuszczonej wcześniej i oprószonej otrębami pszennymi blaszki (ja używam blaszki o wymiarach ok. 10x30cm). Powierzchnię wyrównać zwilżoną ręką, posypać czarnuszką.
Chleb odstawić do wyrośnięcia na 10 – 12 godz. (najlepiej w ciepłe miejsce). Jeśli chleb mało wyrósł, można go włożyć do lekko nagrzanego (ciepłego) piekarnika aż podrośnie.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec przez 15 min, a następnie w 180 st. przez ok. 1,5 godz.
Autorka przepisu: pani Barbara
Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl
Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!