Kiszone buraki to moc witamin i składników odżywczych. Warto je włączyć do diety całej rodziny w okresie jesienno-zimowym. Do obiadu idealna będzie surówka z kiszonych buraków, a do picia – sok z kiszonych buraków. Jak je przygotować?
Kiszenie buraków. Dlaczego warto?
Kiszone buraki wzmacniają organizm, dodają energii i witalności. Polecane są osobom z niedokrwistością (zwiększają liczbę czerwonych krwinek), przeciwdziałają miażdżycy i poprawiają koncentrację.
Pełen zestaw witamin i minerałów ma też sok z buraka kiszonego. Sporo w nim łatwo przyswajalnego żelaza i naturalnych probiotyków . Powinny o nim pamiętać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Sok z buraka (kiszony, niepasteryzowany) mogą też pić małe dzieci. Ale uwaga: najlepiej zacząć wprowadzać go do diety od małych ilości, np. jednej łyżki stołowej i z czasem zwiększać jego ilość.

Jak kisić buraki?

Kiszone buraki [przepis]
Składniki
- 2 l ciepłej, przegotowanej wody
- 1 kg buraków pokrojonych w plastry
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- skórka chleba razowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru (można ją pominąć)
Przygotowanie
- Buraki kroimy na plastry, układamy w słoiku, dodajemy obrany czosnek, liście laurowe, skórkę chleba, sól, cukier i zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą.
- Odstawiamy na trzy dni w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie buraki będą ukiszone.
Zakwas buraczany. Przepis to nie wszystko!
Sok z kiszonych buraków (nie mylić z sokiem z buraków!) nazywany jest też zakwasem, bez którego trudno wyobrazić sobie wigilijny barszcz czerwony. Kiszenie buraków warto jedna rozpocząć już u progu jesieni, by mieć je pod ręką przez cały sezon jesienno-zimowy. O czym jednak warto pamiętać?
Podstawą są dobrej jakości buraki, najlepiej ekologiczne. W sklepie są one oznaczone logo z zielonym listkiem. Dobrze też, by mieć czosnek z dobrego źródła (najlepiej polski, organiczny). Dlaczego to tak istotne?

Kiedy kisimy buraki, zachodzi proces fermentacji, który może zostać zaburzony, jeśli warzywa będą pełne pestycydów [przeczytaj, dlaczego powinniśmy się ich obawiać] . Te przenikną też do soku, co znacząco obniży jego wartość.
Jeśli więc chcemy podawać swojej rodzinie dobrej jakości zakwas z buraków i włączyć do diety kiszone buraki, sięgnijmy po buraki ekologiczne lub z własnej uprawy.
Jak zrobić zakwas z buraków?
- Nie napełniaj słoika po brzegi! Kiedy warzywa się kiszą, nieco zwiększają swoją objętość.
- Słoik z kiszonymi burakami powinien być zamknięty (to przyspiesza proces kiszenia).
- Gdy na wierzchu soku z buraków pojawi się piana, to dobry znak! Oznacza, że rozpoczął się proces fermentacji.
- Kiszone buraki to danie zero waste. Zjeść można buraki i czosnek, a sok wypić lub przygotować z niego barszcz. Nic się nie zmarnuje.
- Warzywa i czosnek dodawaj między buraki, a nie na wierzch.
- Do przygotowania kiszonej wybieraj warzywa ekologiczne.
- Sok z kiszonych buraków spożywaj się na bieżąco, a jego nadmiar możesz przelać do czystych butelek lub słoików i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nawet kilka miesięcy.
Sprawdź także przepis na: koktajl z kiszonych buraków z gruszką i chia