Buraki kiszone [przepis]

Produkty kiszone to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników. Najczęściej kisi się ogórki i kapustę, choć coraz częściej sięgamy po innego rodzaju przysmaki. Godne uwagi są buraki.

Buraki kiszone wzmacniają organizm, dodają energii i witalności. Polecane są osobom z niedokrwistością, przeciwdziałają miażdżycy i poprawiają koncentrację.

Przepis na buraki kiszone

Składniki:
2 l ciepłej, przegotowanej wody
1 kg buraków pokrojonych w plastry
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
Skórka chleba razowego
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru (można ją pominąć)

Buraki kroimy na plastry, układamy w słoiku, dodajemy obrany czosnek, liście laurowe, skórkę chleba, sól, cukier i zalewamy przegotowaną, ciepłą wodę.
Odstawiamy na trzy dni w temp. pokojowej.
Po trzech dniach można zakwas odcedzić na sitku i już pić.
Po zagotowaniu powstanie pyszny i zdrowy barszczyk. Można gotować dłużej razem z burakami.

Autorka przepisu: Katarzyna Kosmala. Przepis opublikowany został w numerze 1/2017 Biokuriera.