Go Back

Kiszone buraki [przepis]

Jak kisić buraki, by zachowały swoją prozdrowotną wartość? Nie jest to zadanie trudne, ale podstawą jest dobrej jakości warzywo.
Kiszony burak to składnik sałatek i dodatek do mięs. Dobrze też smakuje jako przekąska. Warto go podawać dzieciom. Najmłodsi mogą też pić sok z kiszonych buraków, który – podobnie jak same buraki – zawiera bakterie probiotyczne, będące naturalnym wsparciem mikroflory jelit.
Przepis na kiszone buraki opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

  • 2 l ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 kg buraków pokrojonych w plastry
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • skórka chleba razowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru (można ją pominąć)

Przygotowanie
 

  • Buraki kroimy na plastry, układamy w słoiku, dodajemy obrany czosnek, liście laurowe, skórkę chleba, sól, cukier i zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą.
  • Odstawiamy na trzy dni w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie buraki będą ukiszone.
Słowa kluczowe kiszone buraki, sok z kiszonych burków
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!