Składniki:
2 średnie cukinie bio (można wykorzystać także kabaczek bio)
2 cebule bio
4-5 pomidorów bio / lub / 500ml przecieru pomidorowego
oliwa bio
kostka warzywna bez soli bio
przyprawy bio: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, curry
świeży koperek / lub natka pietruszki bio
250-300g kaszy jaglanej bio
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dobrze opłukujemy pod bierzącą wodą, a nawet przelewamy wrzątkiem (aby straciła swój „goryczkowy posmak”), wlewamy wodę (w proporcji 1:3) i gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut z dodatkiem oliwy organicznej i szczypty soli (którą dodajemy pod koniec gotowania).
Cebule obieramy, myjemy i kroimy w plastry – a następnie wrzucamy do wysokiego garnka na niedużą ilość wody; po dwóch minutach od wrzenia – dodajemy 2-3 łyżki organicznej oliwy i wrzucamy cukinię (wcześniej umytą, obraną ze skóry /niekoniecznie starannie/ i pokrojoną w dużą kostkę), całość zalewamy 2 litrami wrzątku (osobiście wykorzystałam wodę pochodzącą z „obgotowywania” kurek – przez co zupa nabrała dodatkowych walorów smakowych), dodajemy warzywną kostkę i zostawiamy na średnim ogniu ok. 10 minut.
Pomidory myjemy, sparzamy, obdzieramy ze skórki, kroimy w kostkę – i wrzucamy do garnka (jeśli nie mamy akurat dostępu do ekologicznych pomidorów – możemy wykorzystać przecier pomidorowy).
Całość „blenderujemy”, doprawiamy do smaku i podajemy wespół z kaszą jaglaną i odrobiną koperku lub natki pietruszki.
Zupa pożywna, lekkostrawna i szybka w wykonaniu – polecam!
Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler Grudkowska
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!