Eko-zupa z cukiniowo-pomidorowa z kaszą jaglaną


Składniki:

2 średnie cukinie bio (można wykorzystać także kabaczek bio)
2 cebule bio
4-5 pomidorów bio / lub / 500ml przecieru pomidorowego
oliwa bio
kostka warzywna bez soli bio
przyprawy bio: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, curry
świeży koperek / lub natka pietruszki bio
250-300g kaszy jaglanej bio

 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną dobrze opłukujemy pod bierzącą wodą, a nawet przelewamy wrzątkiem (aby straciła swój “goryczkowy posmak”), wlewamy wodę (w proporcji 1:3) i gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut z dodatkiem oliwy organicznej i szczypty soli (którą dodajemy pod koniec gotowania).

Cebule obieramy, myjemy i kroimy w plastry – a następnie wrzucamy do wysokiego garnka na niedużą ilość wody; po dwóch minutach od wrzenia – dodajemy 2-3 łyżki organicznej oliwy i wrzucamy cukinię (wcześniej umytą, obraną ze skóry /niekoniecznie starannie/ i pokrojoną w dużą kostkę), całość zalewamy 2 litrami wrzątku (osobiście wykorzystałam wodę pochodzącą z “obgotowywania” kurek – przez co zupa nabrała dodatkowych walorów smakowych), dodajemy warzywną kostkę i zostawiamy na średnim ogniu ok. 10 minut.

Pomidory myjemy, sparzamy, obdzieramy ze skórki, kroimy w kostkę – i wrzucamy do garnka (jeśli nie mamy akurat dostępu do ekologicznych pomidorów – możemy wykorzystać przecier pomidorowy).

Całość “blenderujemy”, doprawiamy do smaku i podajemy wespół z kaszą jaglaną i odrobiną koperku lub natki pietruszki.

Zupa pożywna, lekkostrawna i szybka w wykonaniu – polecam!

SMACZNEGO!

Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler Grudkowska

Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

 


[Wróć do spisu Eko zup] | [Wróć do spisu przepisów ]


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!