Wkładanie sałatki do słoików jest idealnym rozwiązaniem na zdrowy lunch w pracy. Dziś proponujemy właśnie taki pomysł na sałatkę z kaszą jaglaną.
Składniki:
• 50 drobno pokrojonych marchewek (podgotowanych)
• kilka zielonych szparagów, mogą być ze słoika, kiedy nie ma świeżych
• kilka rodzajów sałat
• ¼ szklanki kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem)
• oliwa, przyprawy, zioła, sól, pieprz
• 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
Podgotowaną wcześniej marchewkę i szparagi (jeśli są świeże) podsmażamy kilka minut na patelni na masełku, soląc do smaku. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu z zachowaniem proporcji wody do kaszy. Dodajemy odrobinę soli.
W misce mieszamy dwie garście sałat z oliwą, ziołami (oregano/bazylia) i przyprawami. Następnie wykładamy część sałaty na spód słoika i warstwami dodajemy kaszę, podpieczoną marchewkę i szparagi. Wszystko przykrywamy sałatą. Jeżeli ktoś nie lubi oliwy może polać sałatkę jogurtem naturalnym.
autorka przepisu: Agnieszka Neumueler. Przepis pochodzi z numeru 1/2017 Biokuriera
Zainspirowanym słoikowym 😉 pomysłem polecamy ksiażkę Tradycyjna spiżarnia.