Badania naukowe. Ekologiczne pomidory mają więcej witaminy C

Wyniki badań brazylijskich naukowców wskazują, że jest różnica w zawartości witamin w żywności pochodzenia ekologicznego i żywności konwencjonalnej.

Pomidory ekologiczne mogą być mniejsze (od 29 do 55 proc), ale też mają o 139% więcej fenoli roślinnych uznawanych za silne antyoksydanty. W pomidorach uprawianych ekologicznie stwierdzono również wyższą kwasowość (29%), zawartość rozpuszczalnych substancji stałych (57%) i stężenia witaminy C(55%).

Badanie prowadzone było przez badaczy z Uniwersytetu w Ceara (Brazylia). Ich oryginalny tytuł to: The Impact of Organic Farming on Quality of Tomatoes Is Associated to Increased Oxidative Stress during Fruit Development

Opublikowano je 20 lutego w dzienniku Public Library of Science ONE (dostępne tu: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0056354 ).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Informacja o wyzszej zawartości fenoli roślinnych  w pomidorach z ekologicznych upraw jest zgodna z wnioskami amerykańskich naukowców, którzy niegdyś przebadali pod tym względem ekologiczne ketchupy. O sprawie pisaliśmy w tekście?: Ketchup ekologiczny: zdrowy towarzysz mniej zdrowych potraw?

Podobną sytuację zaobserowano również w przypadku ekologicznych soków pomidorowych: http://www.biokurier.pl/aktualnosci/1185-czy-ekologiczny-sok-z-pomidorow-rozni-sie-od-konwencjonalnego

Media informują, że wyniki badań brazylijskich naukowców różnią się od tych, opublikowanych kilka miesięcy temu przez naukowców Uniwersytety Stanforda.

Trudno jednak je ze sobą porównywac, zresztą wyniki amerykańskich badań nie były aż tak jednoznaczne jak prezentowały to media (polecamy tekst: Żywność eko zdrowsza, czy nie – echa badań opublikowanych przez naukowców Uniwersytetu Stanforda.)

Brak postów do wyświetlenia