KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
matcha jako naturalny zamiennik kawy
Ekologiczne jedzenieKosmetyki naturalneWiesz, co jesz

Matcha – zielona herbata pełna zdrowia

Matcha szturmem podbiła cały świat. Czy to chwilowa moda? A może ta japońska herbata faktycznie zasługuje na pełen zachwyt?

czytaj więcej >>
widok z góry na guacamole
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Jak zrobić guacamole?

Guacamole to klasyczny sos meksykański, który podbił serca smakoszy na całym świecie. Kremowy, lekko kwaskowaty, idealnie pasuje do nachos, tacos, kanapek czy jako dodatek do sałatek. Przygotowanie go w domu ...

czytaj więcej >>
widok z góry na syrop dyniowy pumkin spice
PrzepisyWiesz, co jesz

Syrop pumpkin spice: skład, zastosowanie i domowe przepisy

Syrop pumpkin spice sprawia, że zwykła kawa zamienia się w napój pełen ciepła i korzennych nut. Sprawdź, z czego powstaje syrop dyniowy, jak wykorzystać go w kuchni i dlaczego jego ...

czytaj więcej >>
odmiany dyni
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Odmiany dyni i ich zastosowanie

Odmiany dyni pozwalają na kulinarną różnorodność. Właśnie trwa sezon to warzywo. Ma wyjątkowy kolor, smak i mnóstwo walorów odżywczych. Poznaj jej najpopularniejsze odmiany i sprawdź, do czego możesz ją ...

czytaj więcej >>
ciasto marchewkowe z daktylami i białą czekoladą
DeseryEkologiczne jedzeniePrzepisy

Ciasto marchewkowe z daktylami [przepis]

Ciasto marchewkowe doskonale smakuje jesienią. Pasuje do popołudniowej kawy, świetnie współgra smakowo z kubkiem kakao. I choć przepisów na ten deser jest całe mnóstwo, my polecamy jego klasyczną wersję. 

czytaj więcej >>
kilka cukinii związanych jutowym sznurkiem na drewnianym blacie
Wiesz, co jesz

Cukinia właściwości: wpływ na zdrowie, odżywianie i zastosowanie

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które od lat cieszy się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Jej subtelny smak i szerokie zastosowanie sprawiają, że dobrze komponuje się zarówno w ...

czytaj więcej >>