KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Filip Babalski (Wytwórnia makaronu bio). Nie zamierzamy zwiększać produkcji, kosztem jakości.

Założona przez Mieczysława Babalskiego Wytwórnia Makaronu BIO świętuje 40 urodziny. Z tej okazji rozmawiamy z przedstawicielem kolejnego pokolenia – Filipem Babalskim, o tym jakie były przełomowe momenty w działaniu przedsiębiorstwa, ...

czytaj więcej >>
dynia hokkaido, pestki dyni hokkaido
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Dynia hokkaido: jak ją rozpoznać i co z niej zrobić?

Dynia hokkaido to jedna z popularniejszych odmian dyni. Cieszy się dużym uznaniem kucharzy, bo nie trzeba jej obierać i ma wysoką wartością odżywczą. Do tego można ją wykorzystać na kilka ...

czytaj więcej >>
zupa po dajsku
Ekologiczne jedzenieObiadyPrzepisy

Zupa po tajsku z dynią i kolendrą [przepis]

Propozycja na jesienny obiad? Rozgrzewająca zupa po tajsku z dynią i kolendrą. Idealna dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przepis pochodzi z książki Katarzyny Kosmali „Ziołowe smaki”.

czytaj więcej >>
dynia makaronowa
Dom i ogródEkologiczna uprawa warzywEkologiczne jedzenie

Dynia makaronowa: właściwości, przepisy i uprawa

Dynia makaronowa, znana również jako spaghetti squash, to niezwykłe warzywo, które zdobywa coraz większe uznanie w kuchniach na całym świecie. Jej największy atut? Po ugotowaniu miąższ rozpada się na delikatne ...

czytaj więcej >>
muchomor a kania
Bez kategoriiDom i ogródWiesz, co jesz

Jak odróżnić kanię od muchomora? Ten jeden szczegół może uratować zdrowie (albo życie)

Jak odróżnić kanię od muchomora? Skoro zadajesz sobie to pytanie, rozwiązania są dwa. Po pierwsze – jeśli nie masz pewności co do gatunku grzyba, najbezpieczniej jest go zostawić w lesie. ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWarzywaZdrowie

Pietruszka. Właściwości, sezon, witaminy i 10 przepisów, które musisz spróbować!

Pietruszka to jedno z najpopularniejszych i najbardziej wartościowych warzyw w polskiej kuchni. Jej historia sięga czasów starożytnego Rzymu, kiedy to cesarz Karol Wielki nakazał upowszechnić uprawę pietruszki w całym imperium. ...

czytaj więcej >>