KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
metoda obierania granatu
Dom i ogródEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Jak obrać granat, żeby się nie pobrudzić? Praktyczny poradnik krok po kroku

Granat to jeden z najzdrowszych owoców świata – pełen witamin, antyoksydantów i wyjątkowego smaku. Niestety wiele osób rezygnuje z jego jedzenia, bo nie wie, jak go szybko i czysto obrać. ...

czytaj więcej >>
barszcz na zakwasie zdjęcie główne
Akcja promocyjnaEkologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Zakwas z buraków – naturalny probiotyk i sekret idealnego barszczu

Produkty fermentowane wracają do łask. Kiszonki, naturalne zakwasy i soki z żywą kulturą bakterii coraz częściej goszczą na naszych stołach- nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości prozdrowotne. ...

czytaj więcej >>
złote mleko z kurkumą i imbirem
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Złote mleko (golden milk) – czy to naprawdę działa?

Złote mleko (napój z kurkumą) szturmem zdobywa sieć: wszędzie pełno przepisów, zachwyty, rekomendacje. Ale czy efekty wykraczają poza modę? Jakie są rzeczywiste korzyści prozdrowotne? I jak przygotować ten specyfik, by ...

czytaj więcej >>
widok z góry na rybę z warzywami na talerzu
Akcja promocyjnaWiesz, co jesz

Ryba jako alternatywa dla mięsa – prosty krok ku lżejszej diecie

Coraz więcej osób ogranicza spożycie czerwonego mięsa, poszukując zdrowszych i bardziej zrównoważonych zamienników. Ryby, bogate w białko i kwasy omega-3, są jedną z najlepszych opcji, które można wprowadzić do codziennego ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisyŚniadania

Chleb bezglutenowy z cukinii i dyni [przepis]

Kiedy liście zaczynają złocić się na drzewach, w kuchni królują dynia i cukinia. Może więc warto połączyć je w bezglutenowym chlebie, który zachwyca puszystą strukturą i delikatnym smakiem? Jest lekki, ...

czytaj więcej >>
produkty z glutenem: pieczywo, makaron, zboża
Aktywne SmakiEko bibliotekaEkologiczne jedzenie

Gluten: co to właściwie jest i czy naprawdę szkodzi?

Gluten to białko obecne w pszenicy, życie i jęczmieniu, które od lat budzi wiele emocji. Czym właściwie jest, gdzie możemy go znaleźć i jaki ma wpływ na zdrowie? Sprawdź, kto ...

czytaj więcej >>