KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
widok na filiżankę kawy grzybowej
Ekologiczne jedzenienowe produktyWiesz, co jesz

Kawa grzybowa. Brzmi dziwnie, smakuje zaskakująco

Kawa grzybowa przebojem wdarła się do świata zdrowego stylu życia. Choć jej nazwa brzmi nietypowo, kryje w sobie interesującą historię oraz szereg potencjalnych korzyści. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać ...

czytaj więcej >>
opakowania plastikowe w gastronomii
Akcja promocyjnaEkologiczne jedzenieZdrowie

Czy plastikowe opakowania są szkodliwe dla żywności?

W działalności gastronomicznej od lat były wykorzystywane plastikowe opakowania. Po latach okazało się jednak, że są zdrowsze i mniej kosztowne alternatywy, czyli opakowania jednorazowe, w których można wydawać jedzenie na ...

czytaj więcej >>
Ochrona klimatuZdrowie

Mikroplastik, makroproblem

Mikroplastik budzi ostatnio spore zainteresowanie. To nie tylko winowajca ton śmieci, którymi „odżywiają się” morskie zwierzęta. Pojawiają się też pierwsze hipotezy, że drobinki plastiku mają negatywny wpływ nie tylko na ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieRynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsyWiesz, co jesz

Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach

Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej? Ile specjalistycznych eko sklepów działa? Czy przybywa przetwórców i rolników? Najnowsze dane z różnych raportów i publikacji.

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZBOŻA

Błonnik pokarmowy – działanie i źródła w diecie

Błonnik pokarmowy jest niezbędny do zachowania dobrego zdrowia. Niejedne badania, potwierdziły, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko chorób serca, otyłości, cukrzycy, dolegliwości żołądkowo-jelitowych, a nawet nowotworów piersi i jelita ...

czytaj więcej >>
Krowiak podwinięty zdjęcie
Dom i ogródWiesz, co jesz

Olszówka – grzyb. Dlaczego lepiej go nie zbierać?

Olszówka to grzyb, który na pierwszy rzut oka wydaje się niegroźny, jednak za którymś razem jego spożycie może skończyć się tragicznie. Przekonał się o tym niemiecki mykolog Julius Schäffer, który ...

czytaj więcej >>