KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
Ekologiczne jedzenieWarzywaZdrowie

Pietruszka. Właściwości, sezon, witaminy i 10 przepisów, które musisz spróbować!

Pietruszka to jedno z najpopularniejszych i najbardziej wartościowych warzyw w polskiej kuchni. Jej historia sięga czasów starożytnego Rzymu, kiedy to cesarz Karol Wielki nakazał upowszechnić uprawę pietruszki w całym imperium. ...

czytaj więcej >>
krewetki pieczone z camembertem na talerzu
PrzepisyWiesz, co jesz

Krewetki pieczone z camembertem, sezamem i świeżym tymiankiem

Krewetki pieczone z camembertem, sezamem i świeżym tymiankiem to propozycja idealna na szybką kolację lub lekki obiad. Owoce morza łączą się z kremowym serem i aromatycznymi dodatkami, tworząc danie, które ...

czytaj więcej >>
płatki owsiane bezglutenowe w drewnianej łyżce
Wiesz, co jeszZBOŻA

Czy płatki owsiane mają gluten?

Płatki owsiane często budzą wątpliwości wśród osób unikających glutenu. I nic dziwnego, bo choć sam owies jest zbożem naturalnie bezglutenowym, w praktyce płatki owsiane mogą zawierać gluten na skutek zanieczyszczeń ...

czytaj więcej >>
Na zdjęciu, zrobionym z góry, widać duży wybór świeżych pomidorów ułożonych na ciemnym, drewnianym stole. Po lewej stronie leżą luzem różnorodne pomidory: kilka kiści pomarańczowych pomidorów, a także pojedyncze czerwone i mniejsze, żółte pomidorki koktajlowe. Po prawej stronie stół wypełnia wiklinowy koszyk, który jest po brzegi wypełniony jeszcze większą ilością pomidorów. W koszyku dominują czerwone pomidorki koktajlowe na gałązkach, ale widać też większe pomidory w odcieniach czerwieni, pomarańczy, a nawet ciemnozielone, niemal brązowe odmiany. Całość tworzy kolorową i apetyczną kompozycję, podkreślającą świeżość i różnorodność zbiorów.
WarzywaWiesz, co jeszZdrowie

Ile kalorii ma pomidor?

Pomidor to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskich kuchniach. Świetnie smakuje na kanapce, w sałatce, zupie czy sosie. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, ile kalorii ma pomidor i czy można ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jesz

Czy suplementy diety leczą?

Suplementy diety na odporność, na depresję, na dobry sen, na zwiększenie apetytu – lista oferowanych przez producentów preparatów jest bardzo długa. Czy są one jednak bezpieczne? I czy rzeczywiście ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisyŚniadania

Prosty plan żywieniowy możesz ułożyć samodzielnie. Co warto wiedzieć [wywiad]

Jak odchudzać się tak, aby sobie nie zaszkodzić. W jaki sposób skonstruować plan żywieniowy? Doradza Elżbieta Przygocka, autorka książki „Ułóż sobie zdrowie”. Czytajcie drugą część wywiadu.

czytaj więcej >>