KATEGORIA:

Ekologiczne jedzenie

Żywność ekologiczna może być istotnym składnikiem zdrowej diety. Produkty z certyfikatem BIO posiadają dobre składy i często są w mniejszym stopniu przetworzone niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Duże znaczenie dla jakości ma także naturalny sposób uprawy. Przeczytajcie o właściwościach odżywczych i wykorzystaniu mniej i bardziej znanych produktów spożywczych.

hummus z ciecierzycy

Ostatnie artykuły

w tej kategorii
złote mleko z kurkumą i imbirem
Ekologiczne jedzenieWiesz, co jeszZdrowie

Złote mleko (golden milk) – czy to naprawdę działa?

Złote mleko (napój z kurkumą) szturmem zdobywa sieć: wszędzie pełno przepisów, zachwyty, rekomendacje. Ale czy efekty wykraczają poza modę? Jakie są rzeczywiste korzyści prozdrowotne? I jak przygotować ten specyfik, by ...

czytaj więcej >>
widok z góry na rybę z warzywami na talerzu
Akcja promocyjnaWiesz, co jesz

Ryba jako alternatywa dla mięsa – prosty krok ku lżejszej diecie

Coraz więcej osób ogranicza spożycie czerwonego mięsa, poszukując zdrowszych i bardziej zrównoważonych zamienników. Ryby, bogate w białko i kwasy omega-3, są jedną z najlepszych opcji, które można wprowadzić do codziennego ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisyŚniadania

Chleb bezglutenowy z cukinii i dyni [przepis]

Kiedy liście zaczynają złocić się na drzewach, w kuchni królują dynia i cukinia. Może więc warto połączyć je w bezglutenowym chlebie, który zachwyca puszystą strukturą i delikatnym smakiem? Jest lekki, ...

czytaj więcej >>
produkty z glutenem: pieczywo, makaron, zboża
Aktywne SmakiEko bibliotekaEkologiczne jedzenie

Gluten: co to właściwie jest i czy naprawdę szkodzi?

Gluten to białko obecne w pszenicy, życie i jęczmieniu, które od lat budzi wiele emocji. Czym właściwie jest, gdzie możemy go znaleźć i jaki ma wpływ na zdrowie? Sprawdź, kto ...

czytaj więcej >>
Aktywne SmakiEkologiczne jedzenieObiady

Polenta – czym jest i jak ją wykorzystać

Polenta ma delikatny smak, kremową konsystencję i jest niezwykle uniwersalna. Sprawdza się na ciepło, pokrojona w plastry (po stężeniu), smażona,  zapiekana. To klasyczne danie kuchni włoskiej . Przygotowujemy je z ...

czytaj więcej >>
suszone grzyby wysypują się ze słoika
Dom i ogródWiesz, co jesz

Jak przechowywać suszone grzyby, żeby zachowały smak i aromat

Suszone grzyby to prawdziwy skarb jesieni. Jednak nawet najlepiej wysuszone łatwo mogą stracić swój zapach, smak i kolor, jeśli nie będą odpowiednio przechowywane. Podpowiadamy, jak przechowywać suszone grzyby, aby przez ...

czytaj więcej >>