Zielone koktajle zyskują coraz większą liczbę zwolenników. Skoro mają takąi nie inną barwę to z powodzeniem można wykorzystać w nich także brokuła. Sprawdźcie 3 propozycje, które pozwolą połączyć brokuła z mlekiem migdałowym, kiwi albo selerem i ogórkiem.
Brokuł to istna kopalnia witamin. Działa przeciwnowotworowo i wzmacniająco m.in. za sprawą związku o nazwie sulforafan (przeczytajcie nasz tekst: Brokuł – 5 faktów, które warto znać) Świetnia sprawdza się m.in. podczas gotowania na parze, ale także podczas przyrządzania orzeźwiających zielonych koktajli.
Koktajl z mlekiem migdałowym
– 5-6 różyczek surowego brokuła
– 1 średniej wielkości banan
– 1 jabłko
-150 ml mleka migdałowego
Koktajl orzeźwiający
– 5-6 różyczek surowego brokuła
-1 owoc kiwi
– 1 pomarańcza
– 200 ml jogurtu naturalnego lub wody
Warzywny koktajl odkwaszający
– 2 łodygi selera naciowego
– 5-6 różyczek brokuła
– 1 ogórek
– 3-4 listki świeżej mięty
– 200 ml wody
Pamiętajcie, że te przepisy mogą być tylko bazą do waszych własnych oryginalnych pomysłów. A jeżeli chcecie jeszcze więcej koktajlowych przepisów, sprawdźcie kolekcje książek „Zielone Koktajle” przygotowanych przez zespół czytajwkuchni.pl naszej partnerskiej księgarni z książkami kulinarnymi.
Źródło przepisów: Stowarzyszenie Promocji Brokuła