4 rzeczy, które warto wiedzieć zanim sięgniesz po jarmuż

blank

Jarmuż obfituje w witaminy, a w postaci świeżej dostępny jest wtedy, kiedy trudno o inne liściaste warzywa. Świetnie wzbogaca potrawy, ale nadaje się także wykorzystania przy wielu kuracjach profilaktycznych. W kręgach entuzjastów zdrowego stylu życia jarmuż jest warzywem „modnym”, ale w szerszej perspektywie wciąż jest mało znany. Zanim po niego sięgniecie, zerknijcie na nasze porady.

1. Kiedy jarmuż jest najsmaczniejszy?

Przemarznięty nabiera lepszego smaku, staje się bardziej słodki. Dlatego najlepiej zacząć go zrywać i jadać po pierwszych przymrozkach od listopada i grudnia aż do wiosny.

2. Dlaczego warto sięgać po jarmuż z upraw ekologicznych, własnych lub zaufanych?

Jarmuż, jak pozostałe kapustne, chłonie z gleby dużo związków azotowych, dlatego dla zdrowia warto jadać liście z upraw ekologicznych lub własnego naturalnie uprawianego ogródka.

3. Jak przechowywać jarmuż?

Warto wiedzieć, że jarmuż nie powinien być przechowywany przez długi czas. Najlepiej przechowywać go w lodówce, nieumytego i szczelnie zapakowanego. Maksymalnie przez 5 dni.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

blank

4. Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu?

Warto pamiętać, że siarka znajdująca się w jarmużu, tak jak w innych warzywach kapustnych, ulatnia się podczas gotowania i wydziela nieprzyjemny zapach. Aby go zniwelować, najlepiej jarmuż gotować krótko, bez przykrycia i w małej ilości wody. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze.

Pomysły na jarmuż? Warto pomyśleć o chipsach, przyrządzić go jak szpinak albo wykorzystać do stworzenia koktajlu. Przepis na jarmużowy koktajl znajdziecie w drukowanym Biokurierze. Tak samo jak więcej informacji na temat walorów zdrowotnych tego warzywa.

blank

Na zdjęciu pomiędzy pkt 3 a 4: Ekologiczna uprawa jarmużu w gospodarstwie prowadzonym przez S. Olszewską i dostarczającym warzywa m.in. na potrzeby pracowników Solaris – Bus (wkrótce u nas więcej na ten temat).

***

1 CZĘŚĆ HASŁA KONKURSU Z ECOSTAND:  1. Można nie jeść 

Więcej o konkursie

*** 

Oprac. K. Przybylak, K. Kamiński

Brak postów do wyświetlenia