Ekologiczne jedzenie

Leczo. Rodzaje, składniki i historia

Desery

Piernik – przepis. Jak zrobić ciasto piernikowe długo dojrzewające?

Rynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsy

PIŻE ocenia efekty kampanii promującej żywność organiczną. Rośnie zaufanie do produktów bio

Dom i ogród

Dlaczego warto sadzić drzewa w ogrodzie?

Akcja promocyjna

Odsłaniaj okienka Kalendarza Adwentowego Fairtrade i wygrywaj!

Akcja promocyjna

Jak stworzyć własną, przyjazną środowisku linię kosmetyków do pielęgnacji skóry

Czytaj więcej
Ekologiczne jedzenie

Leczo. Rodzaje, składniki i historia

Czytaj więcej
Akcja promocyjna

Gdzie kupić listwy oświetleniowe i jak wybrać odpowiedni model?

Czytaj więcej
Piernik staropolski dojrzewający
Desery

Piernik – przepis. Jak zrobić ciasto piernikowe długo dojrzewające?

Czytaj więcej
Rynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsy

PIŻE ocenia efekty kampanii promującej żywność organiczną. Rośnie zaufanie do produktów bio

Czytaj więcej
Dom i ogród

Dlaczego warto sadzić drzewa w ogrodzie?

Czytaj więcej
Akcja promocyjna

Odsłaniaj okienka Kalendarza Adwentowego Fairtrade i wygrywaj!

Czytaj więcej
gołąbki zawinięte w sparzone liście kapusty
Ekologiczne jedzenie

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej
Akcja promocyjna

Roślinne parowania: co podać do kuchni wegańskiej (umami, fermenty, pikantne)?

Czytaj więcej
książka "Zimowy wysiew. Winter Sowing. Poradnik dla początkujących"
Ogród ekologiczny

Zimowy wysiew. Na czym polega?

Czytaj więcej
kapusta kiszona w misce obok drewniana łyżka
Ekologiczne jedzenie

Kapusta kiszona dobra nie tylko od święta

Czytaj więcej
Akcja promocyjna

Dlaczego warto postawić na garaż dwustanowiskowy blaszany?

Czytaj więcej
Dom i ogród

Black Week w Wydawnictwie Gaj

Czytaj więcej
Dom i ogród

Lanolina – właściwości, zastosowanie i przegląd kosmetyków naturalnych

Czytaj więcej
pigwa
Dom i ogród

Co zrobić z pigwy?

Czytaj więcej
czytaj najnowszy biokurier w pdf

Biokurier dystrybuowany jest w specjalistycznych sklepach z żywnością ekologiczną, gabinetach dietetycznych, marketach prowadzących sprzedaż produktów BIO.

Nasze czasopismo możecie również zamówić z dostawą bezpośrednio do domu. Zachęcamy do lektury aktualnego numeru (oraz archiwalnych) w interaktywnej wersji on line. [CZYTAJ TERAZ]

Promocja własna

Odkryj na nowo orzeźwiający i wyjątkowy smak oranżad, wód gazowanych, soków owocowych i fermentowanych herbat. Krzysztof Leśniewski odkrywa przed nami świat zapomnianych smaków, przywołując przepisy ze starych książek kucharskich oraz unikalne receptury napojów z czasów PRL-u, stosowane w ówczesnych zakładach produkcyjnych. [ZOBACZ WIĘCEJ]

ekologiczny styl życia, żywność eko - porady, przepisy, właściwości
Ekologiczne jedzenie

Leczo. Rodzaje, składniki i historia

Leczo to gęste danie jednogarnkowe, które cieszy się dużą popularnością w wielu krajach. Jakie składniki zawiera? Co warto dodać? Na co zwrócić uwagę podczas przygotowania? Zapraszamy do lektury

Czytaj więcej »
Rynek żywności ekologicznej w Polsce i na świecie - newsy

PIŻE ocenia efekty kampanii promującej żywność organiczną. Rośnie zaufanie do produktów bio

Po trzech latach realizacji ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia 2”, Polska Izba Żywności Ekologicznej odnotowuje wzrost zaufania do certyfikowanej żywności ekologicznej. Najnowsze badanie pokazuje, że konsumenci coraz lepiej rozumieją zasady produkcji ekologicznej, a pozytywne skojarzenia z żywnością bio są dziś o 20 punktów procentowych wyższe niż w poprzedniej edycji pomiaru.

Czytaj więcej »
Dom i ogród

Dlaczego warto sadzić drzewa w ogrodzie?

Drzewa są piękne i znaczące ekologicznie, to oczywiste. Każde drzewo, jakie posadzimy, a później pielęgnujemy, to coś dodającego urody ogrodowi. W dodatku zapewnia prywatność dla mieszkańców, a w letnie dni cień. Odwrotnie niż z większością dóbr materialnych, z czasem wartość drzewa rośnie. Dla niektórych są wręcz bezcenne i to zrozumiałe. Można z nimi nawiązać relację

Czytaj więcej »
gołąbki zawinięte w sparzone liście kapusty
Ekologiczne jedzenie

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Jak sparzyć kapustę na gołąbki? To pytanie nie jest przypadkowe, ponieważ sparzanie kapusty to ważny etap w przygotowywaniu gołąbków. Dzięki niemu liście stają się miękkie i elastyczne, co ułatwia ich zawijanie. Jak zrobić to prawidłowo? Oto kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią przygotowanie tej klasycznej potrawy.

Czytaj więcej »
książka "Zimowy wysiew. Winter Sowing. Poradnik dla początkujących"
Ogród ekologiczny

Zimowy wysiew. Na czym polega?

Z wysiewem nasion kojarzymy wczesną wiosnę. To wtedy właśnie ogrodnicy zapełniają swoje domowe parapety, by rośliny, dzięki odpowiednim warunkom, mogły wzejść i w odpowiednim czasie zostać przesadzone do gruntu. Ale czy faktycznie nie można tego zrobić wcześniej? Natalia Wantusiak-Łodej, autorka książki „Zimowy wysiew. Winter Sowing. Poradnik dla początkujących” przekonuje, że jest to możliwe.

Czytaj więcej »
kapusta kiszona w misce obok drewniana łyżka
Ekologiczne jedzenie

Kapusta kiszona dobra nie tylko od święta

Kapusta kiszona to potrawa bez której trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną. Jest potrzebna do nadzienia pierogów czy uszek. Stanowi główny składnik kapusty z grochem. Smaczna, pożywna, a przy tym bardzo zdrowa. Co warto o niej wiedzieć i dlaczego powinna gościć w naszym jadłospisie nie tylko w Boże Narodzenie?

Czytaj więcej »
Dom i ogród

Black Week w Wydawnictwie Gaj

W tym roku nasza akcja „Black Week” to idealna okazja, by sięgnąć po wiedzę i praktyki sprzyjające naturze — ze zniżką -40% na wybrane poradniki, kalendarze i przewodniki. Jeśli pragniesz prowadzić ogród, dom lub gospodarstwo w zgodzie ze środowiskiem — to świetny moment, by zainwestować w ekologiczną wiedzę. 

Czytaj więcej »
pigwa
Dom i ogród

Co zrobić z pigwy?

Pigwa to owoc, który na surowo może nie zachwyca – jest twarda, cierpka, a nawet nieco trudna do zjedzenia. Ale po obróbce termicznej zmienia się nie do poznania! Zyskuje głęboki smak i intensywny aromat, stając się doskonałym składnikiem różnorodnych przetworów. W polskiej kuchni pigwa króluje zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy dojrzewa, dostarczając nam nie tylko

Czytaj więcej »
Zdrowie

Marketing kontra zdrowy rozsądek. Co naprawdę kryje się w suplementach?

Suplementy diety w telewizji, mediach społecznościowych i sklepach przyciągają wzrok kolorowymi opakowaniami i obietnicą szybkiego zdrowia. Influencerzy skutecznie je promują, a wielu ludzi łyka bez zastanowienia, nie wiedząc, że wcale nie działają jak leki. Maciej Szymański, prezes fundacji Badamy Suplementy, opowiada o rzeczywistej kontroli rynku, nieprawidłowościach wykrywanych w laboratoriach i o tym, jakie zagrożenia zdrowotne

Czytaj więcej »
widok na świąteczny keks z bakaliami na drewnianym tle
Desery

Ciasta na Boże Narodzenie – klasyki, bez których święta nie mają smaku

Ciasta na Boże Narodzenie to nie tylko słodkie zwieńczenie świątecznego stołu, ale także smak dzieciństwa, domowego ciepła i rodzinnych tradycji. To dzięki nim w domu unosi się aromat cynamonu, pomarańczy, bakalii i miodu, które od razu wprowadzają nas w magiczny nastrój. Wymieńmy zatem ponadczasowe wypieki, bez których trudno wyobrazić sobie święta, a przy okazji sięgnijmy

Czytaj więcej »
Desery

Ziarniste „kwadraciki” z amarantusem ekspandowanym

Ziar­niste „kwadraciki” z amarantusem ekspandowanym to zdrowa przekąska zrobiona ze zmieszanych nasion (sezamu, słonecznika, pestek dyni) i ekspandowanego amarantusa, sklejona miodem. Masa jest podgrzewana i prasowana na płaski placek, a następnie po ostygnięciu krojona na małe kwadraciki. Są one lekko słodkie, chrupiące i dostarczają dużo energii.

Czytaj więcej »
Maria Sikorska, prowadząca program "Najpiękniejsze domy na wsi"
Biokurier w druku

Najpiękniejsze domy na wsi – zachwycające miejsca, które odkrywa Maria Sikorska

Są domy, które pachną historią i spokojem. Już od progu czujesz, że nie wchodzisz tylko do budynku, ale do świata utkanych wspomnień. W skrzypieniu podłogi pobrzmiewa echo dawnych rozmów, a każdy detal nosi ślad rąk, które go tworzyły. To miejsca, gdzie czas nie goni, lecz otula człowieka miękkim rytmem codzienności. O ich wyjątkowym uroku opowiada

Czytaj więcej »
Dom i ogród

Kosmetyki z sody oczyszczonej

Kosmetyki z sody oczyszczonej możemy wykorzystywać podczas codziennej pielęgnacji ciała i urody. Kosmetyki sodowe polecane są przede wszystkim osobom o cerze wrażliwej, przesuszonej ze skłonnością do alergii. Polecane są paniom, panom i dzieciom. Poniżej prezentujemy kilka prostych kosmetyków do samodzielnego wykonania.

Czytaj więcej »
antygrypina w małym kieliszku na tle cytrusów
Ekologiczne jedzenie

Antygrypina – przepis i właściwości

Antygrypina to naturalny antybiotyk, który możesz przygotować w domu z łatwo dostępnych składników. Jest bezpieczna także dla dzieci i może być stosowana już w pierwszych dniach infekcji, aby wspomóc organizm w walce z wirusami. Wspiera układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a przy tym wzmacnia organizm w naturalny sposób, bez konieczności sięgania od razu po

Czytaj więcej »
Eko turystyka

Na urlopie chcemy….naprawdę odpocząć! A. Klonowska-Szałek (Slowhop.com) o nowych trendach w turystyce

Jesteśmy przebodźcowani i zmęczeni. Odpoczynku potrzebuje przede wszystkim… nasza głowa. Właśnie dlatego na wakacjach nie chcemy planować, zaliczać atrakcji, decydować, analizować i spieszyć się. O nowe trendy, które rodzą się w turystyce pytamy Aleksandrę Klonowską Szałek, współtwórczynię serwisu slowhop.com z ofertami miejsc na wypoczynek w stylu slow.

Czytaj więcej »
dynia hokkaido, pestki dyni hokkaido
Ekologiczne jedzenie

Dynia hokkaido: jak ją rozpoznać i co z niej zrobić?

Dynia hokkaido to jedna z popularniejszych odmian dyni. Cieszy się dużym uznaniem kucharzy, bo nie trzeba jej obierać i ma wysoką wartością odżywczą. Do tego można ją wykorzystać na kilka sposobów. Jakich? I czy dynia hokkaido jest odpowiednia na zupę z dyni? Sprawdźmy.

Czytaj więcej »
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA - PRZEPISY
Ekologiczne jedzenie

Leczo. Rodzaje, składniki i historia

Leczo to gęste danie jednogarnkowe, które cieszy się dużą popularnością w wielu krajach. Jakie składniki zawiera? Co warto dodać? Na co zwrócić uwagę podczas przygotowania? Zapraszamy do lektury

Czytaj więcej »
gołąbki zawinięte w sparzone liście kapusty
Ekologiczne jedzenie

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Jak sparzyć kapustę na gołąbki? To pytanie nie jest przypadkowe, ponieważ sparzanie kapusty to ważny etap w przygotowywaniu gołąbków. Dzięki niemu liście stają się miękkie i elastyczne, co ułatwia ich zawijanie. Jak zrobić to prawidłowo? Oto kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią przygotowanie tej klasycznej potrawy.

Czytaj więcej »
widok na świąteczny keks z bakaliami na drewnianym tle
Desery

Ciasta na Boże Narodzenie – klasyki, bez których święta nie mają smaku

Ciasta na Boże Narodzenie to nie tylko słodkie zwieńczenie świątecznego stołu, ale także smak dzieciństwa, domowego ciepła i rodzinnych tradycji. To dzięki nim w domu unosi się aromat cynamonu, pomarańczy, bakalii i miodu, które od razu wprowadzają nas w magiczny nastrój. Wymieńmy zatem ponadczasowe wypieki, bez których trudno wyobrazić sobie święta, a przy okazji sięgnijmy

Czytaj więcej »
Desery

Ziarniste „kwadraciki” z amarantusem ekspandowanym

Ziar­niste „kwadraciki” z amarantusem ekspandowanym to zdrowa przekąska zrobiona ze zmieszanych nasion (sezamu, słonecznika, pestek dyni) i ekspandowanego amarantusa, sklejona miodem. Masa jest podgrzewana i prasowana na płaski placek, a następnie po ostygnięciu krojona na małe kwadraciki. Są one lekko słodkie, chrupiące i dostarczają dużo energii.

Czytaj więcej »
antygrypina w małym kieliszku na tle cytrusów
Ekologiczne jedzenie

Antygrypina – przepis i właściwości

Antygrypina to naturalny antybiotyk, który możesz przygotować w domu z łatwo dostępnych składników. Jest bezpieczna także dla dzieci i może być stosowana już w pierwszych dniach infekcji, aby wspomóc organizm w walce z wirusami. Wspiera układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a przy tym wzmacnia organizm w naturalny sposób, bez konieczności sięgania od razu po

Czytaj więcej »
krewetki pieczone z camembertem na talerzu
Przepisy

Krewetki pieczone z camembertem, sezamem i świeżym tymiankiem

Krewetki pieczone z camembertem, sezamem i świeżym tymiankiem to propozycja idealna na szybką kolację lub lekki obiad. Owoce morza łączą się z kremowym serem i aromatycznymi dodatkami, tworząc danie, które zachwyca smakiem i wykwintnością. I co najlepsze: przygotujesz je w zaledwie kilka minut.

Czytaj więcej »
Aktywne Smaki

Jak „ominiesz” system kaucyjny domowym sposobem?

Od 1 października 2025 roku obowiązuje w Polsce system kaucyjny. To rozwiązanie długo wyczekiwane i, co do idei słuszne, ale wciąż budzące wiele kontrowersji związanych z praktycznymi szczegółami. Dla tych, którzy nie chcą składować i dźwigać opakowań, a jednocześnie też nie chcą zwiększać liczby śmieci mamy sprytne rozwiązanie.

Czytaj więcej »
rolada z cukinii na talerzu
Przepisy

Rolada z cukinii z serkiem ziołowym i szynką

Rolada z cukinii z serkiem ziołowym i szynką to idealna propozycja na letni obiad, przekąskę lub eleganckie danie na przyjęcie, które łączy w sobie prostotę i dobry smak. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować ją krok po kroku.

Czytaj więcej »
Ekologiczne jedzenie

Chleb bezglutenowy z cukinii i dyni [przepis]

Kiedy liście zaczynają złocić się na drzewach, w kuchni królują dynia i cukinia. Może więc warto połączyć je w bezglutenowym chlebie, który zachwyca puszystą strukturą i delikatnym smakiem? Jest lekki, sycący i bez mąki pszennej.

Czytaj więcej »

Biokurier to czasopismo i portal o ekologicznym stylu życia, żywności ekologicznej (przeczytaj jak rozpoznać żywność eko) oraz ogrodnictwie przyjaznym naturze. Piszemy także o zero waste i ekoturystyce. Ukazujemy się 5 razy w roku. Znajdziesz nas w pobliskim sklepie z żywnością ekologiczną lub zaprenumerujesz bezpośrednio do domu.

Na naszym portalu znajdziesz także bieżące informacje dotyczące rynku żywności ekologicznej: wydarzenia, trendy, ekotargi, konferencje, szkolenia.

Szukasz najważniejszych informacji dotyczących żywności ekologicznej? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny dział: Żywność ekologiczna – informacje

Żywność ekologiczna - najważniejsze informacje. Prawo. Oznakowanie

Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna – regulacje prawne

Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna to terminy, których nie można używać wedle własnego uznania. Producent, który chce, aby jego produkt był ekologiczny musi spełniać określone normy prawne i legitymować się certyfikatem poświadczającym zgodność produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego. Kto ustala te zasady? Jakie regulacje prawne dotyczą żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego?

Czytaj więcej »

Ogród ekologiczny - jak uprawiać i dbać?

Dlaczego warto sadzić drzewa w ogrodzie?

Drzewa są piękne i znaczące ekologicznie, to oczywiste. Każde drzewo, jakie posadzimy, a później pielęgnujemy, to coś dodającego urody ogrodowi. W dodatku zapewnia prywatność dla mieszkańców, a w letnie dni cień. Odwrotnie niż z większością dóbr materialnych, z czasem wartość drzewa rośnie. Dla niektórych są wręcz bezcenne i to zrozumiałe. Można z nimi nawiązać relację

Czytaj więcej »
książka "Zimowy wysiew. Winter Sowing. Poradnik dla początkujących"

Zimowy wysiew. Na czym polega?

Z wysiewem nasion kojarzymy wczesną wiosnę. To wtedy właśnie ogrodnicy zapełniają swoje domowe parapety, by rośliny, dzięki odpowiednim warunkom, mogły wzejść i w odpowiednim czasie zostać przesadzone do gruntu. Ale czy faktycznie nie można tego zrobić wcześniej? Natalia Wantusiak-Łodej, autorka książki „Zimowy wysiew. Winter Sowing. Poradnik dla początkujących” przekonuje, że jest to możliwe.

Czytaj więcej »

Black Week w Wydawnictwie Gaj

W tym roku nasza akcja „Black Week” to idealna okazja, by sięgnąć po wiedzę i praktyki sprzyjające naturze — ze zniżką -40% na wybrane poradniki, kalendarze i przewodniki. Jeśli pragniesz prowadzić ogród, dom lub gospodarstwo w zgodzie ze środowiskiem — to świetny moment, by zainwestować w ekologiczną wiedzę. 

Czytaj więcej »
pigwa

Co zrobić z pigwy?

Pigwa to owoc, który na surowo może nie zachwyca – jest twarda, cierpka, a nawet nieco trudna do zjedzenia. Ale po obróbce termicznej zmienia się nie do poznania! Zyskuje głęboki smak i intensywny aromat, stając się doskonałym składnikiem różnorodnych przetworów. W polskiej kuchni pigwa króluje zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy dojrzewa, dostarczając nam nie tylko

Czytaj więcej »