Składniki:
• miseczka (ew. szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej bio
• 4 jabłka bio (jak się uda, najlepiej kwaskowe)
• trochę otartej skórki z cytryny bio
• 2-3 szczypty suszonej wanilii bio
• łyżka masła bio
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki. Na pokrywce z naczynia żaroodpornego (albo w samym naczyniu) układamy kawałki jabłek (wcześniej smarujemy powierzchnię naczynia delikatnie masłem), wykładamy ugotowaną kaszę jaglaną – na nią pozostałą część jabłek. Wszystko posypujemy otartą skórką z cytryny i wanilią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35minut.
Zapiekanka-jaglanka jest smaczna, lekkostrawna, rozgrzewająca, dla osób na diecie bezglutenowej, jak i bezmlecznej – jak najbardziej się nadająca … i ten smak pieczonych jabłek – wprost bajeczny:)!
Autorka przepisu:
Agnieszka Szeffler – Grudkowska
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!