5 zdrowych składników, którymi wzbogacisz owsiankę, jaglankę etc.


Owsianka, jaglanka, płatki gryczane? Wybór pozostawiamy Wam bo do każdej z tych potraw świetnie pasuje poniższych 5 propozycji (i wiele wiele innych). Sprawdźcie dodatki do owsianki, które łatwo kupicie w pobliskim ekosklepie. 


1. Łuska gryczana

To niemal czysty błonnik (ponad 80 proc.). I dlatego korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspomagając proces trawienia, oczyszczając jelita oraz niwelując problem zaparć. Łuska gryczana jest wskazana dla osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem, ponieważ błonnik pokarmowy z powodzeniem obniża jego poziom. Po łuskę gryki powinni sięgać cukrzycy (reguluje poziom cukru we krwi) oraz – ze względu na brak obecności białek glutenowych – osoby z nietolerancją glutenu (wcześniej jednak warto sprawdzić czy producent dba o to, by produkt nie zawierał pozostałości glutenu wskutek kontaktu z pszenicą np. na terenie magazynów).

Łuska gryczana to bezwonny, ciemnobrązowy proszek, nieco gorzkawy (posmak ten znika w procesie gotowania).


2. Ostropest plamisty

Ostropest plamisty to zielony proszek, który wspomaga cały organizm. Można o nim powiedzieć, że jest uniwersalny. Najwięcej prozdrowotnych właściwości będzie miał ten zmielony własnoręcznie w domu i dodany do dań pod koniec gotowania. Ostropest działa korzystnie na wątrobę, wspomaga leczenie cukrzycy typu 2.

Systematyczne spożywanie ostropestu plamistego przez diabetyków obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowo zmniejsza poziom cholesterolu. My polecamy również bardzo zdrowy olej z ostropestu.

Sprawdź więcej informacji na temat: ostropest plamisty

3. Chlorella

Chlorella to ciemnozielony proszek, szczególnie polecany w czasie detoksu. Oczyszcza organizm z toksyn, także alkoholowych. Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie temu ostatniemu składnikowi zawdzięcza swój ciemny, zielony kolor, nazwę i właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin. Poza tym dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego.

4. Nasiona chia

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, w pewnym uproszczeniu to egzotyczny odpowiednik naszego polskiego lnu. W wielu restaurachach nasiona chia dodaje się do deserów oraz napojów. Można też kupić gotowe koktajle z nasionami chia (ostatnio na targach Eko w Warszawie!). Taki koktajl świetnie nadaje sie do szkoły lub do pracy, ponieważ gasi pragnienie i przy okazji syci. Warto kupić go bez dodatku cukru.


Nasiona chia zawierają kwas chlorogenowy, zwiększający wrażliwość tkanek na insulinę oraz kwas kawowy, wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Są również bogate w wapń. Dzięki dużej zawartości błonnika nasiona chia wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego.

5. Pestka z awokado

Proszek z pestki z awokado możemy pozyskać samemu. Wystarczy nie wyrzucać jej, gdy już zużytkujemy jagodę, następnie wysuszyć w słonecznym miejscu, na przykład na balkonie, utłuc, najlepiej w moździerzu. Tak przygotowany proszek, podobnie jak i pozostałe rekomendowane dzisiaj, dodajemy do ulubionych dań, takich jak np. owsianki.

Pamiętajmy, że w pestce znajduje się więcej właściwości odżywczych niż w samym owocu. Pestka z awokado to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Pestka z awokado zawiera szereg związków fitochemicznych, takich jak flawonidy i proantocyjanidyny oraz polifenole. Są to bardzo silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, nie dopuszczając tym samym do rozpadu komórek.


Małgorzata Szcześniak