Pieczona owsianka z owocami to propozycja na śniadanie dla dużych i małych. Jest nieco inna niż tradycyjna wersja tego dania, a do tego smaczna i można ją zabrać w podróż lub do pracy.
Pieczona owsianka z owocami dla każdego
Ten przepis na owsiankę cechuje prostota: danie przygotujesz szybko z łatwo dostępnych składników. Jest przy tym smaczne, pożywne i dodaje energii.
Opracowały go dwie dietetyczki – Magdalena Czyrynda-Koleda i Monika Stromkie-Złomaniec, autorki książki „Karmię piersią, jem zdrowo„, w której rozprawiają się z mitami dotyczącymi odżywiania w czasie laktacji.
Pieczona owsianka z owocami
Składniki
- 100 g płatków owsianych górskich
- 250 ml mleka 2% lub mleka owsianego bez cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 jajko
- 1 mały banan
- 200 g ulubionych owoców sezonowych, np. maliny, czarne jagody, truskawki
- szczypta cynamonu
- odrobina masła do wysmarowania formy
Przygotowanie
- Drobne owoce umyj i osusz na ręczniku papierowym (w okresie zimowymmożesz użyć owoców mrożonych).
- Płatki migdałowe podpraż chwilę na suchej patelni.
- Banana pokrój w kostkę.
- Jajka roztrzep widelcem.
- Mleko podgrzej z dodatkiem wiórków kokosowych.
- Do mleka dosyp płatki owsiane i odstaw na ok. 10–15 min do napęcznienia.
- Dodaj jajka, pokrojone banany, cynamon i owoce. Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Gotową masę owsiankową przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego delikatnie masłem.
- Piecz owsiankę w temperaturze 180°C przez 30 min lub do momentu, aż się zarumieni.
- Po ostygnięciu i posypaniu płatkami migdałowymi owsianka jest gotowa do spożycia.
Wartości odżywcze
Z autorkami poradnika „Karmię piersią, jem zdrowo” rozmawialiśmy o początkach mlecznej drogi, która nie zawsze jest łatwa i przyjemna. Przeczytaj jak ekspertki wypowiedziały się też na temat mitów, które krążą wokół tego tematu, np. związanych z dietą mamy karmiącej