“Owsianki” Edyty Stępczyńskiej, czyli pożegnanie z nudą w kuchni [recenzja]

Owsianki kojarzą się z mało smacznym, choć zdrowym śniadaniem? To zmora przedszkolaków? Nic bardziej mylnego! Czasy, gdy danie to podawane było w wersji mało przyjaznej dla oczu papki bezpowrotnie minęły. Edyta Stępczyńska w swojej najnowszej książce pokazuje, że owsianka może być nie tylko pożywnym, ale też bardzo smacznym posiłkiem. I to nie tylko na słodko!

Dietetycy są zgodni: owsianka to danie niezwykle zdrowe i pożywne. Ich najważniejszy składnik – płatki owsiane – to źródło węglowodanów złożonych. Zawierają błonnik, który jest niezbędny, by utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Dostarczają ponadto wielu witamin i minerałów, m.in. żelazo, mangan, magnez, cynk, witaminy z grupy B.

Do swojej diety owsiankę poleca się włączyć osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz cukrzycą. Pamiętać o niej powinny też osoby zdrowe, aktywne fizycznie i pracujące umysłowo. Zaleca się również, by regularnie pojawiała się na talerzach dzieci.

Owsianka dobra i owsianka zła

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Z owsianką jest jednak pewien problem. Jemy ją najczęściej na słodko, a to już pozbawia ją miana dania idealnego.

Do owsianki wrzucamy zbyt dużą ilość świeżych owoców i taką samą dużą ilość owoców suszonych czy różnych gotowych syropów, które zawierają duże ilości cukrów prostych. Tak przygotowana owsianka nie jest już produktem zdrowym i tak jak same płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, który trzyma w ryzach naszą glukozę, tak po dodaniu wszystkich dodatków mamy produkt, który od rana rozchwiewa nam nasz metabolizm

– pisze we wstępie do książki “Owsianki. 60 zaskakujących przepisów” Natalia Gniadek, dietetyk kliniczny.

Edyta Stępczyńska pokazuje jednak, że owsianka tak samo dobrze smakuje w wersji wytrawnej. Łączy ze sobą składniki, które wbrew pozorom z owsianką niewiele mają wspólnego. Co się jednak okazuje? Smak płatków owsianych wzbogacić mogą brązowe pieczarki, batat, cukinia, seler, a nawet fasola i rzodkiewka. Na talerzu jest zdrowo, smacznie i kolorowo.

W książce „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów” Edyta Stępczyńska proponuje wiele ciekawych i zaskakujących dań. Jest całe mnóstwo podpowiedzi, jak przygotować zdrową owsiankę wersji wytrawnej i na słodko.

Owsianka? Miej ją pod ręką!

Dużą zaletą książki jest jej wydanie. Książka jest w formacie podręcznym. Spis treści ułatwia wyszukanie interesujących przepisów, a obrazujące je zdjęcia autorstwa Edyty Stępczyńskiej zachęcają do gotowania. Nie ma w książce zbędnej treści: podana jest lista składników i sposób przygotowania, co w zupełności wystarczy. Ma ona bowiem być praktyczna. Czytelnik ma ją mieć pod ręką i często z niej korzystać.

Edyta Stępczyńska zadebiutowała książką “Wegańska kuchnia polska”. Dużą popularnością cieszy się jej blog „Zakręcony wege obiad”. Nic zatem dziwnego, że owsianki proponuje gotować na wodzie lub mleku roślinnym. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować ich z dodatkiem mleka krowiego. Autorka zachęca do eksperymentowania i sięgania po nowe smaki.

5 powodów, dla których warto sięgnąć po książkę

  1. Edyta Stępczyńska opracowała aż 60 propozycji przygotowania owsianki. To dużo, zwłaszcza, że wielu z nas sięga raczej po tylko jedną jej wersję.
  2. Autorka odczarowuje owsiankę. Zachęca, by płatki owsiane na stałe zagościły w naszej diecie. Podpowiada, jak je przygotować, by były nie tylko zdrowe, ale i smaczne.
  3. Do eksperymentowania i sięgania po nowe smaki zachęca szata graficzna książki i sposób przedstawienia treści. Jest krótko, zwięźle, ale i treściwie. Wisienką na torcie są świetne zdjęcia.
  4. Atutem książki jest jej wydanie. Łatwo w niej wyszukać interesujący nas przepis. Spirala na grzbiecie ułatwia korzystanie z poradnika.
  5. Książka podzielona jest na dwie części. W pierwszej znajdują się przepisy na owsianki słodkie, w drugiej – wytrawne. Całość poprzedza krótki wstęp dietetyczki.

Książkę “Owsianki. 60 zaskakujących przepisów” kupić w sklepie Biokuriera.