Kiszone buraki – przepis

Składniki: 4-5 buraków z ekologicznej uprawy, dwa ząbki czosnku razem z łupinami, łyżka soli, dobrej jakości woda mineralna lub źródlana. Można dodać 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 owoce jałowca.

Buraki dokładnie płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy na ósemki (najlepiej wykonywać tę czynność w gumowych rękawiczkach). Następnie wkładamy je do dużego słoika, dodajemy czosnek i  przyprawy. Dociskamy i zalewamy posoloną wodą, tak aby ciecz przykryła składniki.

 

Nie napełniajmy słoja po brzegi, ponieważ podczas kiszenia warzywa zwiększą nieco swoją objętość. Zamknięty słoik pozostawiamy przez kilka dni w chłodnym miejscu – optymalna temperatura kiszenia to około 10 stopni Celsjusza. Gdy na wierzchu pojawi się piana, oznacza to, że rozpoczęła się fermentacja. Pianę tę trzeba zebrać za pomocą drewnianej łyżki. Po kilku dniach otwieramy słój, zbieramy resztę piany, produkt jest gotowy do spożycia. Buraki wraz z sokiem zużywamy do gotowania czerwonego barszczu, sałatek lub innych dań. Sok z kiszonych buraków można spożywać na surowo jako napój leczniczy – ma silne właściwości alkalizujące, antybakteryjne, antyrakowe i krwiotwórcze. Uwaga: diabetycy nie powinni spożywać dużych ilości buraków, ponieważ są one bogate w cukier.

Przeczytaj także: Ale… burak! Eko burak

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Autor: Agnieszka Długosz,

blog www.wolnakuchnia.pl

Brak postów do wyświetlenia