KATEGORIA:

Przepisy

Co ja z tego zrobię? To pytanie, które często pada w sklepach z żywnością EKO. Ten dział powstał po to, aby pomóc znaleźć Wam sprawdzone, szybkie i proste przepisy kulinarne z wykorzystaniem zdrowych produktów, takich jak np. kasza gryczana, dynia czy pospolite ziemniaki. Na zdrowie!

Najnowsze zdrowe przepisy

z wykorzystaniem żywności eko
antygrypina w małym kieliszku na tle cytrusów
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Antygrypina – przepis i właściwości

Antygrypina to naturalny antybiotyk, który przygotujesz w domu. Możesz też podać go dzieciom. Rewelacyjnie działa w pierwszych dniach infekcji, ale można pić ją też profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym. 

czytaj więcej >>
garnek z ugotowanym ryżem
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Jak ugotować ryż – kompletny przewodnik

Gotowanie ryżu wydaje się proste, ale czasem może sprawiać trudności (i wiem to z doświadczenia😊). O czym zatem warto pamiętać? Jak ugotować ryż, by był miękki, sypki i pełen ...

czytaj więcej >>
pączki ziemniaczane
DeseryEkologiczne jedzeniePrzepisy

Pączki ziemniaczane z łyżki

Pączki ziemniaczane z łyżki to przepis idealny na ostatki. Przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników, o czym przekonuje Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii ...

czytaj więcej >>
dwa bataty w całości i batat pokrojony w plastry
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Bataty – właściwości, odmiany i zastosowanie

Bataty, znane również jako słodkie ziemniaki, to bulwy korzeniowe pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Jeszcze kilkanaście lat temu były dla Polaków trudno dostępne, dziś można je kupić w niemal ...

czytaj więcej >>
kluski marchewkowe
Przepisy

Kluski marchewkowe [przepis]

Kluski marchewkowe brzmią banalnie, prawda? Uwierzcie nam jednak: polubicie ich smak od razu. Są proste w przygotowaniu, pożywne i można je zamrozić. 

czytaj więcej >>
dziecko na placu zabaw w ogrodzie z mamą
AGDAkcja promocyjnaDesery

Zabawa na świeżym powietrzu: pomysły na funkcjonalny i kreatywny ogród dla dzieci

Zabawa na świeżym powietrzu to dla dzieci nie tylko świetna rozrywka, ale także ważny element ich rozwoju fizycznego, emocjonalnego i społecznego. Kreatywny ogród może stać się dla nich miejscem, w ...

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Faworki. Jak zrobić karnawałowe chrusty?

Faworki (chrusty) to jeden ze słodkich symboli karnawału. Wypiekano je w wielu polskich domach. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Są lekki, chrupiące i bardzo smaczne. A jak je przygotować? Sprawdzonym ...

czytaj więcej >>
widok z góry na zdrowe słodycze: owoce, orzechy, chrupki, orzechy nerkowca
Co zamiastEkologiczne jedzeniePrzepisy

Co zamiast słodyczy? Zdrowe i smaczne alternatywy

Słodycze owiane są złą sławą. I słusznie, bo najczęściej są to produkty wysoko przetworzone, ze sporą ilością utwardzonego oleju palmowego i cukru (również w postaci słodzików). Ich jedzenie w nadmiarze ...

czytaj więcej >>
ryż z dynią w miseczce
Przepisy

Przepisy na dania z ryżem

Ryż to jeden z najbardziej uniwersalnych składników, który można wykorzystać do przygotowania niezliczonej ilości dań. Jego neutralny smak pozwala na łączenie go z różnymi składnikami. Z jego udziałem przygotujesz zarówno ...

czytaj więcej >>
marchewka z nacią na drewnianej desce
Ekologiczne jedzenieOgród ekologicznyPrzepisy

Co zrobić z marchewki? Najlepsze pomysły i 13 przepisów

Marchewka to warzywo, które w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna. Najczęściej dodajemy ją do zupy, jednak warto spojrzeć na nią nieco ...

czytaj więcej >>
zupa krem z marchewki w niebieskiej miseczce
Ekologiczne jedzenieObiadyPrzepisy

Zupa krem z marchewki

Zupa krem z marchewki to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest gęsta, pożywna i sycąca, a przy tym – odpowiednio przygotowana – ma niewiele kalorii. Przeczytaj, dlaczego warto ...

czytaj więcej >>
potrawy wigilijne na świątecznym stole
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Potrawy wigilijne dyktowane są tradycją i zwyczajami. Powinno ich być dwanaście, tyle ile miesięcy w roku i apostołów. A jakich dań nie może zabraknąć na świątecznym stole? Dlaczego warto tę ...

czytaj więcej >>