Kukurydza ekologiczna na Twoim stole

Przed wiekami kukurydza uprawiana była przez Indian z Południowej Ameryki. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb. Obecnie zboże to kojarzy się coraz częściej ze sporami zwolenników i przeciwników upraw roślin genetycznie modyfikowanych GMO, ale to nie znaczy że kukurydza ekologiczna nie jest dostępna na rynku. W eko sklepie bez problemu znajdziemy także eko płatki kukurydziane, mąkę kukurydzianą i inne produkty.

 

Gdy nie ma kukurydzy świeżej ani mrożonej, dostępna jest też kukurydza eko w puszkach. Zarówno kukurydza mrożona jak i konserwowa w puszkach nadają się na zupy, sałatki i inne potrawy.

Najpopularniejszą potrawą z kukurydzy są zdecydowanie płatki śniadaniowe. Traktować je jednak można raczej jako smakowity przysmak niż bardzo zdrową potrawę, gdyż silna obróbka termiczna sprawia, że kukurydza traci wiele ze swoich cennych składników. Warto więc porcję płatków kukurydzianych uzupełniać płatkami z innych zbóż.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Kukurydza dotarła do Polski w XVIII wieku. Jej uprawa najbardziej rozpowszechniła się na Kresach Wschodnich. Przyrządzano z niej różne potrawy m.in. popularną mamałygę. W powszechnym użyciu były mąki i kasze. Za największego polskiego propagatora kukurydzy w diecie, uznać wypada Apolinarego Tarnawskiego – naturalistę  z okresu międzywojennego. Oto jak zachwalał on potrawy z niej przyrządzane:  Lud na Pokuciu i południowym Podolu żywi się przeważnie mamałygą, a jednak jest najdorodniejszy w całym państwie (jak to stwierdzają komisje poborowe). Lud na zachodzie kukurydzy nie lubi, bo nie nawykł do niej i woli kartofle. Niemcy gardzą mamałygą, uważając ją za pokarm dla zwierząt domowych (ponieważ jej nie znają), gdy Włoch i Rumun bez “polenty” obyć się nie może. Miałem sposobność poznać wartość kukurydzy i radbym zachęcić do niej całą Polskę. Jest to pokarm bardzo pożywny i smaczny. Uda się wszędzie na południowych stokach, a jest plenna, byle umiejętnie uprawiana, w pewnych odstępach, aby do korzeni dochodziło słońce i żeby była dobrze ogartywana (pielona).


Sprawdź nasze przepisy na eko potrawy z kukurydzą:

 


Kukurydza a GMO

Obecnie wiele światowych plantacji kukurydzy, zwłaszcza w obu Ameryk i Azji, stanowią odmiany genetycznie modyfikowane (GMO). Przy ich uprawie stosuje się bardzo intensywne nawożenie i chemiczną ochronę, co wpływa negatywnie na jakość, skład i smak ziaren, ale przede wszystkim walory zdrowotne i pokarmowe. Po drugie ziarna z niektórych z odmian genetycznie zmienionych oskarża się o właściwości alergizujące. Genetycznie modyfikowanej kukurydzy przypisuje się też wiele innych szkodliwych oddziaływań na organizmy zarówno zwierząt jak i ludzi. Dla bezpieczeństwa ludzi, uwzględniając zasady ekologicznej profilaktyki zdrowotnej, konieczne wydaje się prewencyjny zakaz rozpowszechnienia upraw GMO.

Dlatego smuci fakt że zagrożenie się bagatelizuje i coraz powszechniej żywność wytworzona z surowców GMO trafia na sklepowe półki. Najbezpieczniej dla zdrowia jest jadać ziarna kukurydzy pochodzące z upraw ekologicznych. W rolnictwie ekologicznym całkowicie zabroniona jest uprawa roślin GMO.

 


Zalety zdrowotne kukurydzy

Ekologiczną kukurydzę ceni się za dużą ilość witaminy B1 (największą zawartość wśród warzyw i zbóż) niezbędnej dla komórek nerwowych, pomocnej w kuracjach przy dolegliwościach nerwowych. Kukurydza zawiera też wiele innych cennych witamin z grupy B oraz  A, a także składniki mineralne potas, żelazo i mikroelementy m.in. magnez, selen, cynk. Poza tym zawiera sporo błonnika, cukrów i węglowodanów, co sprawia ze jest bardzo kaloryczna. Wytwarza się z niej cenny olej kukurydziany. Żadne ze zbóż nie zawiera tyle oleju co kukurydza.

 

Dla zdrowia najlepiej zjadać zjadania dania z całych ziaren kukurydzy, ale można również korzystać z ekologicznej mąki kukurydzianej (doskonale nadaje się jako zagęszczacz i powszechnie w tym celu dodaje się ja m.in. do budyniów) oraz grysiku kukurydzianego (polenta).  Potrawy z grysiku są bardzo popularne we Włoszech. Z kolei w Meksyku wypieka się tortille..

 

W amerykańskiej medycynie ludowej kukurydza uważana jest za pokarm działający moczopędnie i lekko pobudzający. W Meksyku kukurydza w domowej medycynie używana jest do leczenia biegunek.

We współczesnej profilaktyce zdrowotnej traktuje się ją jako pokarm sycący,  dodający energii, uspokajający, ułatwiający koncentrację,  poprawiający pracę mózgu i przez to ułatwiający myślenie, wzmacniający układ nerwowy, tonizujący dolegliwości nerwowe m.in. wywołane stresem,  zapobiegający zaparciom, obniżający ryzyko chorób serca, ułatwiający utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie, wykazujący właściwości antymiażdżycowe i zarazem odmładzający, wzmacniający układ odpornościowy, regulujący popęd płciowy, pobudzający regenerację i wzrost komórek, przyspieszający procesy krwiotwórcze nawet zmniejszający ryzyko chorób nowotworowych.

Sprawdzaj dział EKOLOGICZNE ZBOŻA na Biokurierze!

tekst. K.Przybylak, Z. Przybylak,
fot. www.sxc.hu

W artykule wykorzystano fragmenty książki Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk



Brak postów do wyświetlenia