Składniki:
300-400g makaronu razowego bio (rurki, świderki lub duże muszle)
1 puszka kukurydzy bio
1puszka fasoli mix bio (mieszanka fasoli czerwonej, białej, cieciorki)
4 pomidory bio
główka sałaty bio (karbowanej) lub 100g roszponki bądź rukoli bio
3/4 szklanki oliwek zielonych bez pestek bio
sok z cytryny bio
oliwa ex.virg. bio
1/2 cebuli bio
przyprawy bio: sól, pieprz
Sos do sałatki:
400g gęstego (pełnotłustego) jogurtu naturalnego bio
2 ząbki czosnku bio
1/2 cebuli bio
przyprawy bio: sól, pieprz cayenne, pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju roślinnego (przelać zimną wodą i zostawić na sicie). Sałatę dobrze umyć, „porwać” (starajmy się unikać kontaktów sałaty z nożem) na mniejsze kawałki, wrzucić do miski i obficie skropić sokiem z cytryny.
Pomidory, cebulę – myjemy i kroimy w paski – dorzucamy do sałaty. Dodajemy (po uprzednim odsączeniu na sicie): kukurydzę i mix fasolkowy. Całość skrapiamy (2-3 łyżki stołowe) oliwą organiczną, dodajemy makaron, oliwki i doprawiamy do smaku.
Sos do sałatki: jogurt naturalny bio mieszamy z dwoma ząbkami przeciśniętego czosnku, pokrojoną drobno cebulą (1/2 cebuli) i w/w przyprawami; możemy dodać także szczyptę czosnku niedźwiedziego bio. Dobrze jeśli sos postoi choć godzinę w lodówcę i „przegryzie się” trochę – zanim zostanie podany do sałatki.
Smacznego!
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!
Nasz adres: redakcja@biokurier.pl