Kulebiak, ze swoim bogatym farszem i drożdżowym ciastem, był od wieków symbolem dostatku i obfitości na wigilijnym stole. Dziś, choć czasy się zmieniły, tradycja przygotowywania tego dania na święta pozostała niezmienna. Zróbcie go z nami według przepisu Marzeny Szkodzińskiej, autorki bloga „Kulinarna Maniusia” i książki „Drożdżowe LOVE”.
Kulebiak. Co to za danie?
Kulebiak to tradycyjne danie, które swoją nazwę najprawdopodobniej zawdzięcza niemieckiemu słowu „kohlgeback”, co oznacza „ciasto nadziewane kapustą” (co jest ciekawe, zważywszy na fakt, że potrawa ta ma pochodzenie słowiańskie, a nie germańskie).
Jest to rodzaj dużego, pieczonego pieroga, często w kształcie walca, wypełnionego różnorodnymi farszami. Oryginalny starorosyjski kulebiak, przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, był bogato wypełniony farszem z kaszy gryczanej, duszonej kapusty, ugotowanych na twardo jajek oraz kawałków gotowanej ryby.
→ To może Cię zainteresować: Jak długo gotować grzyby? Praktyczny przewodnik
Dziś, zwłaszcza w kontekście Bożego Narodzenia, kulebiak wypełniony jest kapustą z grzybami. Na stole wigilijnym od pokoleń pojawiał się najczęściej na wschodzie Polski.
Kulebiak z kapustą to świetny dodatek do barszczu czerwonego i zupy grzybowej. Możesz go zrobić zamiast pierogów czy uszek. Pyszny, mocno nadziany kapustą i grzybami będzie wszystkim smakował.
– mówi Marzena Szkodzińska, autorka bloga „Kulinarna Maniusia” i książki „Drożdżowe LOVE”.
Zamiast kiszonej kapusty możesz użyć świeżej, możesz także nadziać go samymi pieczarkami i dodać starty żółty ser.
– dodaje.
Przepis na kulebiak znajdziesz też w najnowszym drukowanym Biokurierze. Tam też są dwa kolejne przepisy świąteczne Marzeny Szkodzińskiej – drożdżowa choinka oraz pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami.
Jak zrobić kulebiak z kapustą i grzybami?
Z podanej liczby składników uzyskasz 16-18 kawałków kulebiaka (w zależności, jak grubo będziesz go kroić). Przygotowanie tego wypieku zajmie 30 min, ale dodać też trzeba czas wyrastania i pieczenia ciasta. Oprócz składników, potrzebujesz też dwie keksówki o wymiarach 35 x 12 cm każda.
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 ml oleju
- 1 jajko
Składniki na farsz
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g pieczarek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo
- masło do wysmarowania blaszek
- sezam do posypania
- 1 jajko do posmarowania
Przepis na kulebiak krok po kroku
- Do miski wkrusz drożdże i zasyp je łyżeczką cukru, wymieszaj. Całość odstaw na chwilę, aby zrobiła się płynna. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj. Dodaj mąkę, sól. Następnie wlej olej i wbij jajko.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem przez 6 minut.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h.
- W tym czasie, jak ciasto rośnie, przygotuj farsz.
- Pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, podsmaż na patelni z łyżką oleju. Przełóż do miseczki.
- Kapustę drobno pokrój i duś na patelni pod przykryciem przez około 30 min. Podlewaj odrobiną wody podczas gotowania.
- Dodaj pieczarki do kapusty i wymieszaj. Odparuj nadmiar wody, farsz nie może być mokry. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Przełóż ciasto na podsypany mąką blat. Podziel na pół. Każdą z części rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta. Rozłóż na całej powierzchni ciasta farsz i zwiń jak roladę.
- Przełóż ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych masłem. Zostaw na 20 min, aby podrosło.
- Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 18°C. Piecz przez 45-50 min, aż się zrumieni.
- Upieczone kulebiaki odstaw na kilka minut, następ nie przełóż na kratkę, aby całkowicie wystygły.