Połącz przyjemność pieczenia z magią świąt. Drożdżowa choinka według przepisu Marzeny Szkodzińskiej, autorki bloga „Kulinarna Maniusia” i książki „Drożdżowe LOVE”, zachwyci każdego. To nie tylko smaczny wypiek, ale też prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.
Drożdżowa choinka: z czym podać?
Te bułeczki, ułożone w kształcie choinki, to nie tylko przepyszny wypiek, ale także piękna dekoracja świątecznego stołu. Dzięki nim wprowadzisz na świąteczny stół powiew nowości, ale nadal z zachowaniem tradycji. Do tego aromat wypiekającego się drożdżowego ciasta przeniesie w świat wspomnień.
→ To może Cię zainteresować: Tort żurawinowy – przepis idealny nie tylko na Boże Narodzenie
Przepis na drożdżową choinkę znajdziesz też w najnowszym drukowanym Biokurierze. Tam też są dwa kolejne przepisy świąteczne Marzeny Szkodzińskiej – kulebiak z kapustą i grzybami oraz pierogi drożdżowe z kapustą i pieczarkami.
Nie martw się, że sobie nie poradzisz, albo nie masz czasu na takie wypieki. Ten przepis jest bardzo prosty, wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu albo w pobliskim sklepie, a samo przygotowanie ciasta zajmie kilkanaście minut. Nie musisz go też wyrabiać ręcznie, robot kuchenny zrobi to za Ciebie.
Drożdżową choinkę możesz ozdobić według własnego pomysłu, posypując ich wierzch np. czarnuszką.
Małe drożdżowe bułki nadziane serem ułożone w kształcie choinki pięknie prezentują się na świątecznym stole i pysznie smakują. Możesz je podać do barszczu czerwonego lub do zupy grzybowej.
– mówi Marzena Szkodzińska, autorka przepisu.
Takie bułeczki możesz także upiec na spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi, tworząc z nich kształt koła albo kwadratu.
Są świetną przekąską na sylwestra lub na filmowy wieczór.
→ To może Cię zainteresować: Piernik – przepis. Jak zrobić ciasto piernikowe długo dojrzewające?
Jak zrobić drożdżową choinkę?
Istnieje wiele przepisów na drożdżową choinkę, każdy nieco inny. Możesz znaleźć je w książkach kucharskich, blogach kulinarnych lub na portalach społecznościowych. Ten, który tu prezentujemy, wyróżnia się na tle innych. Jest opracowany w taki sposób, że każdy sobie poradzi z tym wypiekiem, a do tego potrzebne są tylko łatwo dostępne składniki.
Z podanego przepisu uzyskasz 27 bułeczek. Potrzebujesz też dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika.
Przepis na drożdżową choinkę
Czas przygotowania: 30 min + czas wyrastania i pieczenia
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 300 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na farsz
- 500 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
- 100 g tartej mozzarelli
- sól i pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
Potrzebujesz też:
- 40 g rozpuszczonego masła
- niecałe 0,5 łyżeczki soli
- garść natki pietruszki
- 1 jajko do posmarowania bułek
Sposób przygotowania
- Do kubka wkrusz drożdże i zasyp je łyżeczką cukru, wymieszaj. Całość odstaw na chwilkę, aby zrobiła się płynna.
- Do miski wsyp mąkę, sól, wlej olej i wodę. Wlej drożdże. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem przez 7 min.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h.
- Przygotuj farsz: pieczarki zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę. Podduś na patelni na łyżce oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Do zimnego farszu dodaj ser i natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.
- Odrywaj kawałki ciasta, uformuj 27 małych kuleczek. Każdą z kulek rozpłaszcz na placek, połóż na środku porcję farszu i zamknij, tworząc bułeczkę.
- Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując choinkę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zostaw na 15 min, aby bułeczki podrosły.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°, grzanie góra–dół. Piecz przez 25–30 min, aż się zrumienią.
- W kubku wymieszaj rozpuszczone masło z solą i natką. Posmaruj upieczone bułki i podawaj, najlepiej na ciepło.