Świeży, wiosenny, aromatyczny… szczypiorek

Kwitnący szczypiorek
Kwitnący szczypiorek

Trudno polecić coś lepszego niż szczypiorek do posypywania wiosną kanapek, zup, sosów, ziemniaków, sałatek, gotowanych jarzyn, dań z jajek. Dekorujemy nim pieczony drób i ryby. A jakie ma prozdrowotne właściwości? 

Szczypiorek to jedno z popularniejszych ziół. Rośnie niemal wszędzie: w ogrodach, w doniczkach czy na polanach. Oprócz walorów smakowych, jest też cenną rośliną dekoracyjną, zwłaszcza w okresie kwitnienia. 

Dlaczego warto używać ziół?

Szczypiorek – właściwości prozdrowotne

Świeży szczypiorek ma aż 80 mg witaminy C w 100 gramach, 26 mg karotenu i 16 mg olejków eterycznych zawierających siarkę. To temu pierwiastkowi i jego związkom roślina zawdzięcza specyficzny zapach (łagodniejszy jednak niż cebula czy czosnek) i moc uodparniającą w sezonie przeziębień.

Jest ponadto źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu i żelaza. Działa jak naturalny bakteriostatyk. Ułatwia trawienie, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność.

Produkty i zioła na stres: co nas uspokoi i ukoi nerwy?

Właściwości prozdrowotne zachowuje też mrożony szczypiorek (suszony traci ich znaczną część, ale też pozbywa się zapachu).

Warto pamiętać, że najwięcej wartości mają wyrośnięte liście. Skład tych świeżych, najmłodszych, nie jest tak bogaty, warto je więc zostawić do podrośnięcia.

Szczypiorek z własnej uprawy

Wiosną sadzimy główki cebuli na głębokości 4 cm, regularnie podlewamy i… czekamy na zbiory. Można też wysiewać nasiona. Najprościej co prawda jest kupić doniczkę ze szczypiorkiem już wyrośniętym, jednak bywa on silnie nawożony, zawiera azotany.

Obcinając świeże listki, należy zostawić 3 cm dla ponownego niewielkiego wzrostu. Po zbiorze jednak kępka nadaje się do wyrzucenia.

Roślina lubi rosnąć w pełnym świetle, tworzy wtedy pełne pęczki. Jeśli nie potrzebujemy jego dekoracyjnych, kulistych kwiatów, pojawiających się w środku lata, warto przycinać pędy kwiatostanowe.

Specyficzny szczypiorkowy oddech zniweluje nieco żucie natki pietruszki lub ziarenek kardamonu.

Szczypiorek przyda się także poza kuchnią

Poza kuchnią w gospodarstwie domowym i medycynie szczypiorek wykorzystywany bywa przeciw mszycom, parchowi jabłoni, rdzom i mączniakom (czosnek i jego liście). Posadzony pod brzoskwiniami zapobiega kędzierzawości liści.