Teraz czytasz...
Budyń z kaszy jaglanej. Jak zrobić?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Budyń z kaszy jaglanej. Jak zrobić?

Katarzyna Kosmala
deser z kaszy jaglanej czekoladowy

Budyń z kaszy jaglanej to dobra propozycja na drugie śniadanie lub deser. Zrobisz go szybko i z łatwo dostępnych składników. Jest słodki i odpowiedni dla całej rodziny. Jak go przygotować? Oto sprawdzony przepis na budyń z jaglanki.

Budyń z kaszy jaglanej. Smaczny i zdrowy!

O tym, że kasza jaglana jest zdrowa nikogo specjalnie nie trzeba przekonywać. Problem w tym, że nie każdy wie, jak ją odpowiednio przygotować, stąd rzadko po nią sięgamy. Niesłusznie, bo to bardzo wartościowy produkt, który pod względem zawartości białka i tłuszczu przewyższa popularną kaszę jęczmienną i gryczaną.

→ Wejdź na mamywsieci.pl i zobacz, jak ugotować kaszę mannę

Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się też wysoką zawartość witamin z grupy B oraz mikroelementów (zwłaszcza cynku, magnezu, fosforu i krzemu). Ma też bardzo dużą zawartość żelaza, więc warto o niej pamiętać w przypadku niedokrwistości z niedoboru tego pierwiastka.

Kasza jaglana nie zawiera też glutenu. Lubią ją weganie i wegetarianie. Działa moczopędnie i wspiera prawidłową pracę żołądka, śledziony i trzustki. Jest też lekkostrawna i zawiera mało błonnika pokarmowego. Trzeba jednak pamiętać, że należy do kasz o wysokim indeksie glikemicznym.

Można ją podawać dzieciom już na etapie rozszerzania diety. Taki budyń jaglany dla niemowląt będzie więc świetnym deserem lub słodką kolacją. Na śniadanie całej rodzinie polecam jaglankę z owocami. Samo zdrowie!

Budyń jaglany – przepis

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (może być napój roślinny, można np. przygotować budyń jaglany na mleku kokosowym)
  • 2 łyżki miodu (jeśli przygotowujemy budyń jaglany dla niemowlaka ten składnik należy pominąć; miód wprowadza się do diety dziecka po 1. roku życia)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę przepłucz na sitku, przełóż do garnka i zalej szklanką mleka.
  2. Kaszę gotuj na wolnym ogniu przez 15 min, kontrolując czy się nie przypala. Dodaj kakao.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj powidła i wymieszaj.
  4. W razie potrzeby dosłodź miodem.
  5. Gotową masę przełóż do pucharków.

A jeśli nie macie ochoty na domowy budyń z kaszy jaglanej, proponuję zrobić go z siemienia lnianego. Autorką tego przepisu jest Katarzyna Gubała, ekspert kuchni roślinnej.

Składniki na 1 porcję*

  • 50 g siemienia lnianego
  • 1 dojrzały banan
  • 5 daktyli bez pestek
  • 1 garść suszonych jabłek
  • 1 garść zmieszanych orzechów (arachidowych, brazylijskich, migdałów)

*1 porcja zawiera:

  • ok. 713 kcal/2985 kJ
  • 82 g węglowodanów
  • 19 g białka
  • 39 g tłuszczu

By przygotować budyń z siemienia lnianego:

  • Siemię zmiel w mynku (zawsze rób to na bieżąco)
  • Po zmieleniu zalej szklanką wrzątku i poczekaj 10 min, aż się zaparzy.
  • Przełóż do blendera, dodaj obranego banana, daktyle i zmiksuj na gładką masę.
  • Budyń wymieszaj z pokrojonymi suszonymi jabłkami i posyp podprażonymi orzechami.

Kasza jaglana – budyń i nie tylko!

Kasza jaglana ma uniwersalny smak, więc można ją wykorzystać na wiele sposobów. Z ich dodatkiem zrobimy pyszny pasztet, np. pasztet warzywny, i paprykę faszerowaną. Polecamy również sałatkę z kaszą jaglaną do słoika, idealną do pracy na drugie śniadanie lub na podróż (podobnie jak koktajl borówkowy z kaszą).

Z jej dodatkiem można też zrobić deser, i to nie tylko budyń jaglany czekoladowy z powyższego przepisu. Słodki smak ma też budyń jaglany z bananem oraz sernik jaglany.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.