Budyń z kaszy jaglanej to dobra propozycja na drugie śniadanie lub deser. Zrobisz go szybko i z łatwo dostępnych składników. Jest słodki i odpowiedni dla całej rodziny. Jak go przygotować? Oto sprawdzony przepis na budyń z jaglanki.
Budyń z kaszy jaglanej. Smaczny i zdrowy!
O tym, że kasza jaglana jest zdrowa nikogo specjalnie nie trzeba przekonywać. Problem w tym, że nie każdy wie, jak ją odpowiednio przygotować, stąd rzadko po nią sięgamy. Niesłusznie, bo to bardzo wartościowy produkt, który pod względem zawartości białka i tłuszczu przewyższa popularną kaszę jęczmienną i gryczaną.
→ Wejdź na mamywsieci.pl i zobacz, jak ugotować kaszę mannę
Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się też wysoką zawartość witamin z grupy B oraz mikroelementów (zwłaszcza cynku, magnezu, fosforu i krzemu). Ma też bardzo dużą zawartość żelaza, więc warto o niej pamiętać w przypadku niedokrwistości z niedoboru tego pierwiastka.
Kasza jaglana nie zawiera też glutenu. Lubią ją weganie i wegetarianie. Działa moczopędnie i wspiera prawidłową pracę żołądka, śledziony i trzustki. Jest też lekkostrawna i zawiera mało błonnika pokarmowego. Trzeba jednak pamiętać, że należy do kasz o wysokim indeksie glikemicznym.
Można ją podawać dzieciom już na etapie rozszerzania diety. Taki budyń jaglany dla niemowląt będzie więc świetnym deserem lub słodką kolacją. Na śniadanie całej rodzinie polecam jaglankę z owocami. Samo zdrowie!
Budyń jaglany – przepis
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka (może być napój roślinny, można np. przygotować budyń jaglany na mleku kokosowym)
- 2 łyżki miodu (jeśli przygotowujemy budyń jaglany dla niemowlaka ten składnik należy pominąć; miód wprowadza się do diety dziecka po 1. roku życia)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
- Kaszę przepłucz na sitku, przełóż do garnka i zalej szklanką mleka.
- Kaszę gotuj na wolnym ogniu przez 15 min, kontrolując czy się nie przypala. Dodaj kakao.
- Do ugotowanej kaszy dodaj powidła i wymieszaj.
- W razie potrzeby dosłodź miodem.
- Gotową masę przełóż do pucharków.
A jeśli nie macie ochoty na domowy budyń z kaszy jaglanej, proponuję zrobić go z siemienia lnianego. Autorką tego przepisu jest Katarzyna Gubała, ekspert kuchni roślinnej.
Składniki na 1 porcję*
- 50 g siemienia lnianego
- 1 dojrzały banan
- 5 daktyli bez pestek
- 1 garść suszonych jabłek
- 1 garść zmieszanych orzechów (arachidowych, brazylijskich, migdałów)
*1 porcja zawiera:
- ok. 713 kcal/2985 kJ
- 82 g węglowodanów
- 19 g białka
- 39 g tłuszczu
By przygotować budyń z siemienia lnianego:
- Siemię zmiel w mynku (zawsze rób to na bieżąco)
- Po zmieleniu zalej szklanką wrzątku i poczekaj 10 min, aż się zaparzy.
- Przełóż do blendera, dodaj obranego banana, daktyle i zmiksuj na gładką masę.
- Budyń wymieszaj z pokrojonymi suszonymi jabłkami i posyp podprażonymi orzechami.
Kasza jaglana – budyń i nie tylko!
Kasza jaglana ma uniwersalny smak, więc można ją wykorzystać na wiele sposobów. Z ich dodatkiem zrobimy pyszny pasztet, np. pasztet warzywny, i paprykę faszerowaną. Polecamy również sałatkę z kaszą jaglaną do słoika, idealną do pracy na drugie śniadanie lub na podróż (podobnie jak koktajl borówkowy z kaszą).
Z jej dodatkiem można też zrobić deser, i to nie tylko budyń jaglany czekoladowy z powyższego przepisu. Słodki smak ma też budyń jaglany z bananem oraz sernik jaglany.