Kiedyś quinoa (komosa ryżowa) była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków. Dzisiaj quinoa, ze względu na bardzo wysokie wartości odżywcze nazywana bywa „Złotem Inków”. Dowiedz się więcej na jej temat.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przechowywanie quinoa
Ze względu na zawartość tłuszczu quinoa ma krótszy termin przydatności do spożycia. Należy ją przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu.
W lodówce wytrzyma nawet do 6 miesięcy.
Jak przygotować quinoa? Proporcje
Quinoa zawsze jest sprzedawana pozbawiona gorzkiej osłonki (zawierającej toksyczne i działające przeczyszczająco saponiny). Płuczemy ją dokładnie mimo tego pod bieżącą wodą.
Sprawdź najtańsze oferty na quinoa BIO
Gotujemy nasiona w wodzie w proporcji 1:2 przez 10-15 minut (podobnie jak ryż, można nawet użyć naczynia do gotowania ryżu) aż będzie lekko przeźroczysta z widocznymi „ogonkami” kiełków wewnątrz.
Wodę można dla smaku zastąpić wywarem warzywnym lub rosołem.
Można ją krótko podprażyć na patelni, co wydobędzie lekko orzechowy smak i wzbogaci potrawę na jej bazie.
Zastosowanie quinoa
Ziarno komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim, bo jest z rodziny traw, a nie zbóż) jest niezwykle bogate w pełnowartościowe białko (zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka, co w pokarmach roślinnych jest naprawdę wyjątkowe) oraz w sole mineralne i witaminy, jest więc idealnym składnikiem zrównoważonego odżywiania, zwłaszcza dla wegetarian i wegan.
Jest źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Nadaje się zatem na wegetariański pilaw, a sprzedawana jako płatki- jako muesli z miodem i owocami na wysokoenergetyczne śniadanie. Zastąpi nam ryż lub kaszę w każdej potrawie, nawet gulaszu.
Quinoa jest dobra w wypiekach, bo może w nich zastąpić mąkę.
Jest doskonała na kiełkowanie. Przy czym zaczyna ten proces już po 2-4 godzinach (pszenica po 12). Miękkie nasiona jeszcze bardziej nadają się po tym do sałatki.
Młode liście również są jadalne, nadają się do wspomnianych sałatek i surówek.
Wartości odżywcze quinoa w 100 g:
Wartość energetyczna |
|
120 kcal gotowana |
368 kcal surowa |
|
|
Białko |
|
4.40 |
14 |
|
|
Węglowodany |
|
21.3 |
64 g |
|
|
Tłuszcze |
|
1.92 |
6 g |
|
|
Gluten |
|
nie zawiera |
|
|
|
IG (indeks glikemiczny) |
|
35 |
|
|
|
Przeczytaj także:
Quinoa – pokarm Inków, Azteków i… Europejczyków? Czym jest, jak ją przyrządzić?
Dlaczego warto sięgać po quinoa? Obejrzyj film przygotowany przez Fundację Rodzice Przyszłości
Polecamy przepisy kulinarne z quinoa:
- Quinoa BIO z syropem klonowym
- Gorący zestaw śniadaniowy quinoa BIO
- Surówka ekologiczna z quinoa i pomidorem
oprac. Małgorzata Górska