Quinoa (Chenopodium Quinoa, wymawia się „kinła”), nazywana też komosą ryżową pochodzi z Peru, ale popularna jest także w innych rejonach Ameryki Południowej. Uprawia się ją tam już od 5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków.
Złoto inków
Dzisiaj quinoa, ze względu na bardzo wysokie wartości odżywcze nazywana bywa „Złotem Inków”. Uprawiać ją można nawet na wysoko położonych andyjskich tarasach. Radzi sobie dobrze w chłodnym i wietrznym, niesprzyjającym klimacie..
Właściwości odżywcze quinoa
Cenna lizyna
Zalety komosy, docenili nawet naukowcy z NASA, którzy uważają ją za źródło niezbędnych do życia substancji i włączają do menu kosmonautów wybierających się w długie loty kosmiczne.
Przepisy kulinarne
szklanka quinoa, sól do smaku, 3 szklanki wody, warzywa wedle gustu.
Zagotować wodę. Dodać komosę i posolić. Gotować na niewielkim ogniu przez 45 minut. Można dodać trochę ryżu lub płatków owsianych. Podawać z warzywami, sosem lub gulaszem.
GORĄCY ZBOŻOWY ZESTAW ŚNIADANIOWY QUINOA
Zagotować dwie szklanki wody, dodać 1 szklankę ziaren komosy, zmniejszyć ogień i odczekać ok. 5 minut. Dodać pół szklanki utartych jabłek, 1/3 szklanki rodzynek, trochę cynamonu i gotować na wolnym ogniu dopóki woda nie wyparuje. Podawać z mlekiem lub śmietaną. Do smaku można posłodzić miodem lub brązowym cukrem trzcinowym.
QUINOA Z SYROPEM KLONOWYM
Proste danie śniadaniowe można uzyskać dodając do dowolnej ilości ziaren komosy syropu klonowego (aby uczynić ziarna słodszymi) oraz garść rozłupanych migdałów lub orzechów.
SAŁATKA Z QUINOA I POMIDOREM
1/2 szklanki ugotowanej quinoa, pomidor pocięty w kawałki, trochę oliwy z oliwek, łyżka stołowa posiekanej cebuli, 1-2 łyżki stołowe octu vinegret. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.