Jesienna tarta ze śliwkami i orzechami

Składniki na tartę:

3 szklanki mąki np: orkiszowej, z płaskurki lub z samopszy (można również użyć po 1 szklance każdy rodzaj mąki)

½ szklanki ciemnego cukru, cukru pudru, ksylitolu, melasy lub miodu

Ok. 175 g masła

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego

1 jajko lub 2 żółtka

Szczypta soli

Składniki na śliwkowo-orzechowy wierzch:

2 białka od jajek

½ – 1 kg ulubionych śliwek

100 g orzechów włoskich

100 g orzechów laskowych

100 g migdałów

Szczypta soli

Cukier puder z wanilią do smaku

Cynamon

 

Sposób przygotowania:

 

Najpierw należy przygotować kruche ciasto. (Masło dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Można pokroić w kostkę lub plastry, aby je łatwiej wyrobić). Dokładnie wyrobione kruche ciasto rozwałkować i wyścielić nim formę. Włożyć na minimum 30 minut do lodówki lub zamrażalnika. W tym czasie zmielić orzechy i migdały. Ubić mikserem, ze szczyptą soli, pianę z dwóch białek. Gdy zaczyna gęstnieć dodać cukier puder z odrobiną wanilii. Gdy piana będzie sztywna dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką. Puszystą masę przełożyć na wychłodzone ciasto, rozsmarować i poukładać na nim soczyste śliwki. Całość oprószyć cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (1800C) i piec 30-45 min do momentu, aż ciasto się zrumieni.

Podawać z ciepłymi powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Przepis i zdjęcia: Magdalena Przybylak-Zdanowicz

[Wróć do spisu Eko deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]