Tarta ze śliwkami to wegańskie ciasto, które idealnie smakuje do kawy w jesienne wieczory. Jest odpowiednie na co dzień i od święta. Zachwyca aromatem i smakiem. Spróbujcie sami!Autorką przepisu na wegańską tartę ze śliwkami jest Anna Kalwa, autorka bloga vegannmuffins, która zajmuje się pieczeniem artystycznych tortów.
Kaszę i rodzynki zalewamy 400 ml wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania często mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody – do całkowitego wchłonięcia jej przez kaszę.
Odstawiamy kaszę do wystygnięcia, następnie posypujemy mąką kasztanową, dodajemy ksylitol, kakao i dokładnie mieszamy.
Wyklejamy masą naczynie do tarty.
Spód posypujemy tapioką (spowoduje to zgęstnienie wody wytopionej ze śliwek).
Śliwki kroimy w wąskie łódeczki i układamy według uznania.
Pieczemy 35 minut w 200°C.
Na koniec możemy polać tartę odrobiną masła orzechowego i posypać migdałami.
Słowa kluczowe deser dla alergików, kakao, śliwki, tarta
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!