Pokrzywa: parzy i leczy

Dla wielu pokrzywa to chwast, który na dodatek parzy. Dlaczego więc coraz częściej znaleźć ją można na półkach sklepów zielarskich i z żywnością ekologiczną?

Pokrzywa to niewielka bylina dorasta do 1 m wysokości. Jej liście pokryte są drobnymi włoskami zawierającymi parzący płyn. Zapewne każdy z nas miał okazję przekonać się o jego działaniu. Ta cecha charakterystyczna pokrzywy znajduje swoje odbicie w jej nazwach ludowych: parzawica, żyrucha parząca.

Czosnek niedźwiedzi. Do czego się przyda w kuchni i domowej apteczce?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W Polsce pokrzywa jest rośliną pospolitą. Występuje w zaroślach, ogrodach, lasach i nieużytkach. Parzące liście nie powinny zrazić nas do tego ziela. Zawiera ono bowiem wiele cennych związków naturalnych o prozdrowotnym działaniu.

Kiedy zbierać pokrzywę?

Zbierane w czerwcu liście i ziele pokrzywy oraz pozyskiwany wczesną jesienią korzeń posłużyć mogą do przygotowania przetworów o działaniu moczopędnym, przeciwzapalnym, przeciwreumatycznym (tak działać mają właśnie parzące włoski), żółciopędnym oraz przeciwbakteryjnym.

Jak stosować należy pokrzywę, aby w pełni wykorzystać jej cenne właściwości lecznicze? Najlepiej przyrządzić napar lub odwar z ziela. Będą one pomocne w takich schorzeniach jak nieżyty górnych dróg oddechowych, astma, skąpomocz czy zaburzenia przemiany materii.

Sok z pokrzywy: kiedy po niego sięgnąć?

Dzięki wysokiej zawartości białek, witamin i soli mineralnych, sok wyciśnięty ze świeżych liści znakomicie wspomoże regeneracyjną kurację organizmu (np. po długotrwałych i wyniszczających chorobach). Przetwory z pokrzywy nadają się także do stosowania zewnętrznego. Okłady i kataplazmy z papki z ziela sprawdzają się doskonale w dolegliwościach reumatyczno-artretycznych czy nerwobólach. Mycie głowy szamponem z pokrzywy jest doskonałym środkiem przeciwko łysieniu. Pomoże też w łojotokowym zapaleniu skóry i łupieżu tłustym.

Pokrzywa jest nie tylko cennym ziołem leczniczym. Ma także zastosowanie kulinarne. Jej młode listki są świetnym surowcem do sporządzania sałatek, zup. Dodaje się je także do farszów mięsnych, twarogu oraz innych potraw.

Pokrzywa nie jest jedynie bezużytecznym, parzącym chwastem, który należy omijać z daleka. To cenna roślina lecznicza, która może oddać nieocenione usługi.

Autorem tekstu jest dr Marek Ellnain, farmaceuta.

 

Brak postów do wyświetlenia