Sałatka z malinami, ale w wytrawnej wersji? Dlaczego nie! Te letnie owoce dobrze smakują i są bardzo zdrowe. Stanowią też ciekawe połączenie z serem halloumi i roszponką. Spróbujcie sami!
Sałatkę z malinami i cypryjskim halloumi przygotujesz w kilka minut. Otrzymasz danie nie tylko ciekawe w smaku, ale też pożywne. Możesz zabrać je ze sobą do pracy lub zjeść na kolację.
Uprawa malin od podstaw
Chcesz uprawiać maliny w ogrodzie, ale nie wiesz od czego zacząć? Polecamy książkę „Uprawa malin. W ogrodzie i gospodarstwie”, którą na stronie Wydawnictwa Gaj kupisz w promocyjnej cenie 20 zł. To praktyczny poradnik napisany przez praktyka. Zawiera mnóstwo cennych wskazówek (przeczytaj całą recenzję).
Sałatka z malinami. Jak zrobić?

Sałatka z malinami i serem halloumi
Składniki
- 2 garście malin
- 100 g roszponki
- 100 g szynki parmeńskiej
- 225 g sera halloumi
- 30 g słonecznika
- pół żółtej papryki
Sos malinowy
- garść malin
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Ser halloumi kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na suchej patelni do zarumienia z obu stron.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni (dość krótko, ponieważ może szybko się spalić).
- Paprykę żółtą kroimy w małą kostkę.
- Szynkę parmeńską kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do uzyskania chrupiących pasków.
- Składniki sosu malinowego blendujemy do gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy. Przed podaniem polewamy sosem.
Dlaczego warto jeść maliny?
Maliny to jedne ze smaczniejszych owoców letnich. Są niezwykle delikatne, a jeśli dojrzewają w letnim słońcu, również bardzo słodkie.
Najlepiej smakują bezpośrednio po zerwaniu z krzaka, ale jeśli wolisz łączyć te owoce z innymi składnikami, sałatka z malinami sprawdzi się idealnie.
Dlaczego warto jeść maliny?
- Są bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność oraz sprzyja wchłanianiu żelaza. Jest niezbędna w syntezie kolagenu.
- Zawierają kwercetynę, która jest silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem) zmniejszającym ryzyku zachorowania na nowotwory.
- Są bogate w polifenole, która mają korzystny wpływa na układ sercowo – naczyniowy (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby serca).
- Polecane są dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 25) oraz poprawę wrażliwości tkanek na insulinę.
- Owoce te są niskokaloryczne. Zawierają tylko 52 kcal/100g. Składają się w dużej mierze z wody (ponad 85% masy), mają dużo błonnika pokarmowego, dlatego polecane są przy odchudzaniu.
- Są bogate w witaminę E, witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz magnez, wapń, potas i kwas foliowy.
Letnie przepisy. Zainspiruj się!
Sałatka z malinami to tylko jedna z naszych letnich propozycji. W naszym serwisie znajdziesz wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców:
- Sałatka z pieczonych buraków, halloumi i kurczaka
- Sałatka szpinakowa z gruszką
- Sałatka z quinoa z ziołami i borówkami
- Kompot z jabłek, śliwek i moreli
- Zielona sałatka z borówkami
- Zapiekany szpinak
- Pieczona owsianka z owocami na wakacyjne śniadanie
- Konfitura z malin i rozmarynu
- Koktajl z melona i mrożonych owoców
Autorką przepisu i tekstu jest Ewelina Skurska, dietetyczka.