Teraz czytasz...
Sałatka z malinami i serem halloumi
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Sałatka z malinami i serem halloumi

sałatka z malinami

Sałatka z malinami, ale w wytrawnej wersji? Dlaczego nie! Te letnie owoce dobrze smakują i są bardzo zdrowe. Stanowią też ciekawe połączenie z serem halloumi i roszponką. Spróbujcie sami!

Sałatkę z malinami i cypryjskim halloumi przygotujesz w kilka minut. Otrzymasz danie nie tylko ciekawe w smaku, ale też pożywne. Możesz zabrać je ze sobą do pracy lub zjeść na kolację.

Uprawa malin od podstaw

Chcesz uprawiać maliny w ogrodzie, ale nie wiesz od czego zacząć? Polecamy książkę „Uprawa malin. W ogrodzie i gospodarstwie”, którą na stronie Wydawnictwa Gaj kupisz w promocyjnej cenie 20 zł. To praktyczny poradnik napisany przez praktyka. Zawiera mnóstwo cennych wskazówek (przeczytaj całą recenzję).

Sałatka z malinami. Jak zrobić?

sałatka z malinami

Sałatka z malinami i serem halloumi

Sałatkę z malinami polecamy jako dodatek do dań z grilla i lekką kolację. Sprawdzi się też w formie drugiego śniadania do pracy. Możesz też zabrać ją ze sobą na wycieczkę.

Pamiętaj, że maliny to niezwykle delikatne owoce. Najlepiej zjeść je bezpośrednio po zerwaniu z krzaka lub po zakupie. W lodówce mogą być przechowywane 1-2 dni (szybko pleśnieją).

Autorką przepisu jest Ewelina Skurskadietetyczka.

Składniki

  

  • 2 garście malin
  • 100 g roszponki
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 225 g sera halloumi
  • 30 g słonecznika
  • pół żółtej papryki

Sos malinowy

  • garść malin
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

 

  • Ser halloumi kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na suchej patelni do zarumienia z obu stron.
  • Słonecznik prażymy na suchej patelni (dość krótko, ponieważ może szybko się spalić).
  • Paprykę żółtą kroimy w małą kostkę.
  • Szynkę parmeńską  kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do uzyskania chrupiących pasków.
  • Składniki sosu malinowego blendujemy do gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz.
  • Wszystkie składniki sałatki łączymy. Przed podaniem polewamy sosem.

Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny to jedne ze smaczniejszych owoców letnich. Są niezwykle delikatne, a jeśli dojrzewają w letnim słońcu, również bardzo słodkie.

Najlepiej smakują bezpośrednio po zerwaniu z krzaka, ale jeśli wolisz łączyć te owoce z innymi składnikami, sałatka z malinami sprawdzi się idealnie.

Zobacz także


Dlaczego warto jeść maliny?

  • Są bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga odporność oraz sprzyja wchłanianiu żelaza. Jest niezbędna w syntezie kolagenu.
  • Zawierają kwercetynę, która jest silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem) zmniejszającym ryzyku zachorowania na nowotwory.
  • Polecane są dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 25) oraz poprawę wrażliwości tkanek na insulinę.
  • Owoce te są niskokaloryczne. Zawierają tylko 52 kcal/100g. Składają się w dużej mierze z wody (ponad 85% masy), mają dużo błonnika pokarmowego, dlatego polecane są przy odchudzaniu.
  • Są bogate w witaminę E, witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz magnez, wapń, potas i kwas foliowy.

Letnie przepisy. Zainspiruj się!

Sałatka z malinami to tylko jedna z naszych letnich propozycji. W naszym serwisie znajdziesz wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców:

Autorką przepisu i tekstu jest Ewelina Skurska, dietetyczka.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.