Teraz czytasz...
Roladki z tortilli [przepis]

Roladki z tortilli [przepis]

Avatar photo
przepis na roladki z tortilli

Roladki z tortilli przygotujemy bardzo szybko. I choć można je kupić gotowe, te zrobione w domu smakują zdecydowanie lepiej. To też dobra propozycja na drugie śniadanie do szkoły. Dzieci będą zachwycone! 

Roladki z tortilli. Jak zrobić?

Co na śniadanie do szkoły? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców. Chcemy, by przekąski do szkoły były z jednej strony zdrowe i pożywne, ale z drugiej  – smaczne. Tradycyjne kanapki są dobre, ale niekiedy chcielibyśmy zrobić coś innego.

Tortilla sprawdzi się tu idealnie! Zrobicie ją szybko z łatwo dostępnych składników. Możecie wzbogacić jej smak ulubionymi dodatkami. To też szybkie danie dla gości. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu.

Przepis na roladki z tortilli

Przepis na tortillę pochodzi z drukowanego numeru Biokuriera 4/2022. Kliknij, by przeczytać, o czym jeszcze pisaliśmy w jesiennym numerze.

jak zrobić roladki z tortilli

Roladki z tortilli

Roladki z tortilli, według przepisu Joanny i Michała Litwińskich, autorów bloga "Ze zdrowiem mi do smaku", sprawdzą się rewelacyjnie jako przekąska do pracy lub szkoły. Są alternatywą dla tradycyjnych kanapek.
Potraktujcie nasz przepis na roladki z tortilli jako inspirację. Wnętrze placków wypełnijcie Waszymi ulubionymi produktami, np. rukolą, mięsem z kurczaka, szynką, papryką.
Przepis na roladki ukazał się w drukowanym Biokurierze nr 4/2022. Możecie znaleźć w nim również artykuł z ciekawostkami na temat tortilli. Kliknij, by zobaczyć, jakie jeszcze tematy dla Was przygotowaliśmy.
Porcje 0

Składniki
  

  • 400 g mąki orkiszowej typ 700 (lub podobny)
  • 30 g masła
  • 200 ml wrzątku1
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 300 g serka śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli lub innej ulubionej przyprawy, np. czosnku niedźwiedziego
  • oregano
  • sałata np. masłowa
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • pesto z bazylii*

Przygotowanie
 

  •  Mąkę wymieszaj z masłem i solą.
  • Dodaj wrzątek, wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. Podzieli na osiem części.
  • Każdą z nich wałkuj na okrągłe placki o grubości ok. 1 mm i średnicy 20 cm. Jak to zrobić? Wystarczy przewałkować raz, obrócić o 45°, następnie przewałkować raz, obrócić o 45° itd. Powtarzać do uzyskania pożądanej grubości.
  • Patelnię z grubym dnem (najlepiej żeliwną) dobrze rozgrzej. Kładź rozwałkowane placki i smaż na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Z każdej strony smaż 45–60 sek, nie dłużej.
  • Usmażone placki od razu przykryj wilgotną ściereczką – dzięki temu tortilla nie będzie się łamać.
  • Na usmażone placki nałóż warstwę serka śmietankowego (wymieszanego wcześniej z solą, pieprzem i innymi przyprawami), następnie sałatę, pesto z bazylii i na końcu pokrojone pomidory. Zwiń ciasto w rulonik, pokrój na kilka części.
  • By przygotować domowe pesto z bazylii zblenduj kilka gałązek bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, soli, pieprzu i sera żółtego cheddar.
Słowo kluczowe drugie śniadanie, przekąski do szkoły, roladki, tortilla
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przepisy na śniadanie do szkoły

Zdrowe przekąski do szkoły to podstawa. Co zatem warto przygotować? Oto kilka naszych podpowiedzi:

Pamiętajcie też o właściwym nawodnieniu. Idealnie sprawdzi się woda, ale można też przygotować dziecku herbatę w termosie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.