Roladki z tortilli przygotujemy bardzo szybko. I choć można je kupić gotowe, te zrobione w domu smakują zdecydowanie lepiej. To też dobra propozycja na drugie śniadanie do szkoły. Dzieci będą zachwycone!
Roladki z tortilli. Jak zrobić?
Co na śniadanie do szkoły? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców. Chcemy, by przekąski do szkoły były z jednej strony zdrowe i pożywne, ale z drugiej – smaczne. Tradycyjne kanapki są dobre, ale niekiedy chcielibyśmy zrobić coś innego.
Tortilla sprawdzi się tu idealnie! Zrobicie ją szybko z łatwo dostępnych składników. Możecie wzbogacić jej smak ulubionymi dodatkami. To też szybkie danie dla gości. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu.
Przepis na roladki z tortilli
Przepis na tortillę pochodzi z drukowanego numeru Biokuriera 4/2022. Kliknij, by przeczytać, o czym jeszcze pisaliśmy w jesiennym numerze.
Roladki z tortilli
Składniki
- 400 g mąki orkiszowej typ 700 (lub podobny)
- 30 g masła
- 200 ml wrzątku1
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 300 g serka śmietankowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli lub innej ulubionej przyprawy, np. czosnku niedźwiedziego
- oregano
- sałata np. masłowa
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- pesto z bazylii*
Przygotowanie
- Mąkę wymieszaj z masłem i solą.
- Dodaj wrzątek, wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. Podzieli na osiem części.
- Każdą z nich wałkuj na okrągłe placki o grubości ok. 1 mm i średnicy 20 cm. Jak to zrobić? Wystarczy przewałkować raz, obrócić o 45°, następnie przewałkować raz, obrócić o 45° itd. Powtarzać do uzyskania pożądanej grubości.
- Patelnię z grubym dnem (najlepiej żeliwną) dobrze rozgrzej. Kładź rozwałkowane placki i smaż na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. Z każdej strony smaż 45–60 sek, nie dłużej.
- Usmażone placki od razu przykryj wilgotną ściereczką – dzięki temu tortilla nie będzie się łamać.
- Na usmażone placki nałóż warstwę serka śmietankowego (wymieszanego wcześniej z solą, pieprzem i innymi przyprawami), następnie sałatę, pesto z bazylii i na końcu pokrojone pomidory. Zwiń ciasto w rulonik, pokrój na kilka części.
- By przygotować domowe pesto z bazylii zblenduj kilka gałązek bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, soli, pieprzu i sera żółtego cheddar.
Przepisy na śniadanie do szkoły
Zdrowe przekąski do szkoły to podstawa. Co zatem warto przygotować? Oto kilka naszych podpowiedzi:
- Batoniki gryczane
- Kotleciki z amarantusa
- Ciasteczka z białą morwą
- Wegańskie drożdżówki z kruszonką
- Rustykalne bułeczki a’la proziaki z czosnkiem niedźwiedzim
- Naleśniki szpinakowe z łososiem
Pamiętajcie też o właściwym nawodnieniu. Idealnie sprawdzi się woda, ale można też przygotować dziecku herbatę w termosie.